Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΩΣ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ "ΔΑΓΚΩΝΕΙ"



Η ύφεση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, καθώς η χώρα ένιωσε τις οδυνηρές συνέπειες της απόπειρας της κυβέρνησης να μειώσει το βάρος του δημόσιου χρέους με επιθετική πολιτική λιτότητας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 1,5 % σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η κυβέρνηση μείωσε τις δημόσιες δαπάνες. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 12 % τον Μάιο από 11,9 %, πάντα σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

"Η μείωση των επενδύσεων και η σημαντική πτώση στην κατανάλωση αγαθών συνέβαλε στη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος", αναφέρει το πρακτορείο.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, αν και επισημαίνεται ότι αφού η μέθοδος υπολογισμού των συναλλαγών έχει αλλάξει από τις αρχές του 2010, "θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί" όταν κάνουμε συγκρίσεις με τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Το άλμα που σημείωσε ο δείκτης ανεργίας από 8,5 % πριν από ένα χρόνο είναι ενδεικτικό του βαθμού στον οποίο η παγκόσμια ύφεση και η σοβαρή κρίση του χρέους έχουν πλήξει την Ελλάδα. Το ποσοστό ανεργίας είναι λίγο κάτω από το ρεκόρ του 12,1%, που καταγράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και ήταν το χειρότερο των τελευταίων 10 χρόνων.

Περισσότερο πλήττονται οι νέοι ηλικίας 15-24, με σχεδόν έναν στους τρεις (32,5 %) να είναι άνεργος, ενώ τον Μάιο το 2009 το ποσοστό ήταν 25 %.

Η κρίση του χρέους στην Ελλάδα εκδηλώθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους, αφού η νέα "σοσιαλιστική" κυβέρνηση αναθεώρησε σημαντικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Το χάσμα του χρέους ανέρχεται σήμερα στο 13,6 % του ΑΕΠ ενώ και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να το μειώσει δραστικά στο 8,1 % μέσα στο 2010.

Επιβαρυμένη με το έλλειμμα και το υψηλό δημόσιο χρέος, η Ελλάδα μόλις που απέφυγε τη χρεωκοπία το Μάιο, μετά από τη δραματική αύξηση του κόστου δανεισμού της στη διεθνή αγορά.

Σε αντάλλαγμα για πακέτο τριετούς διάρκειας ύψους 110 δισ. ευρώ (144,5 εκατ. δολαρίων) από άλλες χώρες της ευρωζώνης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση έχει εφαρμόσει δέσμη επώδυνων μέτρων λιτότητας, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων και αύξηση του φόρου κατανάλωσης (ΦΠΑ) .

Τα οικονομικά της Ελλάδας παραμένουν υπό την αυστηρή επιτήρηση της ΕΕ και του ΔΝΤ, προκειμένου να είναι δυνατή η συνέχιση της λήψης των δανείων, η επόμενη δόση των οποίων αναμένεται να εκταμιευθεί το Σεπτέμβριο.

(Copyright 2010, The Associated Press)

Η μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου έγινε από την μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.