Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ.


Σας έτυχε ποτέ να γνωρίσετε έναν άνθρωπο που να είναι εντελώς ηλίθιος,  (με μέτρηση δείκτη ευφυίας) αλλά όλοι για κάποιον όχι προφανή λόγο να τον αγαπούν, να τον εκτιμούν και τον θέλουν κοντά τους;



Σας έτυχε ποτέ να γνωρίσετε κάποιον άσχημο, αρτσούμπαλο χυμένο τύπο στον οποίο όλες οι γυναίκες να είναι ετοιμες να δωθούν;


Έτυχε ποτέ να παρατηρήσετε ότι τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται αμέσως το πότε νιώθετε δυστυχής ακόμα και εάν έχετε επιστρατεύσει το πιο αστραφτερό και ανέμελο χαμόγελό σας για να τα ξεγελάσετε; 



Η απάντηση στα παραπάνω μυστήρια είναι οτι τα παραπάνω άτομα έχουν μια έμφυτη ικανότητα που ονομάζεται συναισθηματική νοημοσύνη.


Στο βιβλιο Συναισθηματικη νοημοσύνη του Goleman, διαχωριζεται η νοημοσύνη σε
α). Η διανοητική νοημοσύνη - I.Q.  ή δείκτης ευφυΐας - είναι η ικανότητα να κάνει κανείς μαθηματικούς - λογικούς συλλογισμούς, και να χρησιμοποιεί τη μνήμη για να μαθαίνει.
β). Η συναισθηματική νοημοσύνη (Ε.Q.) είναι η ικανότητα που έχει ένας άνθρωπος να ελέγχει τα συναισθήματα του, και να αντιλαμβάνεται πως αισθάνεται ένας άλλος άνθρωπος.



Η διανοητική νοημοσύνη, είναι ο γνωστός δείκτης ευφυΐας των ψυχομετρικών τεστ.
http://www.mensa.org

Η συναισθηματική νοημοσύνη, για την οποία ίσως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τίποτε, είναι μια έμφυτη ικανότητα που έχουν όλοι οι άνθρωποι από γεννησιμιού τους να επικοινωνούν σε συναισθηματικό επίπεδο. Η ικανότητα αυτή περιλαμβάνει σίγουρα την ικανότητα ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος, αλλά περισσότερο είναι μια ικανότητα αποστολής και λήψης συναισθηματικής ενέργειας.


Είναι δυνατόν (και στην πράξη είναι ακριβώς έτσι - η μια νοημοσύνη αναπτύσσεται συνήθως υπέρμετρα σε βάρος της άλλης) ένας άνθρωπος να έχει πολύ υψηλή νοημοσύνη και μηδαμινή συναισθηματική (μαθηματική ιδιοφυΐα, σπασίκλας, ούφο, "στον κόσμο του") , ή αντίθετα να έχει πολύ χαμηλή διανοητική και πολύ υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (ο ηλίθιος βάτραχος που λατρεύουν οι πριγκίπισσες...). Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι περιπτώσεις που σε έναν άνθρωπο συναντώνται και τα δύο είδη νοημοσύνης, ενώ κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν οι περιπτώσεις που λείπουν και τα δύο.


Τα καλά νέα, είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη καλλιεργείται, όπως ακριβώς και η διανοητική και ακόμα και εάν έχετε χαμηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, μπορείτε να τον βελτιώσετε, χωρίς περιορισμό. Ακόμη κι αν στο πρώτο τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης βαθμολογηθείτε κάτω από τη βάση, μπορείτε παρατηρώντας και προπαντός συναισθανόμενοι να βελτιώσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας. Για τη βελτίωση απαιτείται προσπάθεια. Η αντίληψη της ικανότητας αυτής, ανοίγει νέους διανοητικούς ορίζοντες. Η ικανότητα αυτή είναι έμφυτη στους ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε βλέποντας κάποιον άλλον άνθρωπο να επικοινωνείτε  συναισθηματικά. Να αντιλαμβάνεστε πως αισθάνεται εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Αν μπορείτε να συντονιστείτε, να ταυτίσατε δηλαδή τη δική σας συναισθηματική κατάσταση με την κατάσταση ενός άλλου ατόμου, θα γίνετε εσείς ο άσχημος βάτραχος που θα αγαπάνε όλες. Αν έχετε την ικανότητα να αντιλαμβάνεστε πως αισθάνονται κάθε στιγμή, και μάλιστα να μπορείτε να νιώθετε όπως νιώθουν, θα θέλουνε να είναι μαζί σας όλη την ώρα, γιατί τις "καταλαβαίνετε". Και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να μιλάτε.Η επικοινωνία αυτή είναι ασυνείδητη. Το σημερινό σύστημα σκόπιμα την αποκρύπτει. Σκεφτείτε τι κόσμο θα είχαμε σήμερα, αν διδασκόμασταν να συντονιζόμαστε μεταξύ μας συναισθηματικά.

Είναι λυπηρό που η συναισθημνατική νοημοσύνη δεν λαμβάνεται υπ΄όψη στην παιδεία. Ακόμα πιο λυπηρό είναι που η παιδεία πολεμάει την ικανότητα αυτή μέχρι εξοντώσεως, συνήθως από πρόθυμους (δεν το λέω ειρωνικά) παιδαγωγούς. Σκεφτείτε μόνο το επίπεδο πολιτισμού που θα είχαμε αν δεν σκοτώναμε στα παιδιά μας την ικανότητα αυτή όταν είναι μωρά, με την παρέμβαση των γονιών, δασκάλων, και του πολιτισμού της καταπίεσης.


Goleman, D, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΉ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ. Γιατί είναι πιο σημαντική από το I.Q;
 
ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Αυτο το περιληπτικο αλλα διαφωτιστικο αρθρο μου εδωσε απαντηση σε κατι που με προβληματιζε απο πολυ καιρο!! Σ'ευχαριστω πολυ...Διονυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.