Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

NEW YORK TIMES: «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ; ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΝΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ»

Τις απίστευτες (για τους ξένους) περιπέτειες του έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Πολιτόπουλου διεκτραγωδεί η εφημερίδα New York Times σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Το πρόβλημα της Ελλάδας; Ρωτήστε έναν επιχειρηματία». Ο κ. Πολιτόπουλος, ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Βεργίνα, αναφέρεται διεξοδικά στον πόλεμο που έχει δεχθεί επί 12 ολόκληρα χρόνια από τον ολλανδικό κολοσσό Heineken, ο οποίος έχει οιονεί μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά ζύθου.

Σημειώνει ότι όταν επιχείρησε να δημιουργήσει τη Βεργίνα, η Heineken κατείχε ποσοστό 90% στην ελληνική αγορά μπίρας (τώρα το ποσοστό της έπεσε στο 72% και, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά το 99% που κατέχει στην αγορά της Αιγύπτου, γεγονός που δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να επιβάλλει στην ελληνική αγορά τιμές κατά 30% υψηλότερες από τις τιμές στην ολλανδική).

Αλλωστε, οι πωλήσεις της Heineken στην ελληνική αγορά συνεισφέρουν κατά το 7,1% στο σύνολο των λειτουργικών κερδών του ομίλου, γράφουν οι ΝΥΤ.

Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρει ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την εμπλοκή του στον ελληνικό κλάδο ζύθου ξεκίνησαν από τη διακίνηση του προϊόντος του (δεν έβρισκε διανομείς) και κατέληξαν στο... σκάσιμο των ελαστικών του προσωπικού αυτοκινήτου του και σε απειλητικά τηλεφωνήματα στην επιχείρησή του, όταν, το 2006, διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά μπίρας.

«Ενα δαιδαλώδες νομικό καθεστώς επιτρέπει τη δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπως επιτρέπει τη δημιουργία επαγγελματικών διακρίσεων», γράφει η αμερικανική εφημερίδα αναφερόμενη και στα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του φαρμακοποιού, «ακόμη και του οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου». Και όλα αυτά «πλήττουν τον ανταγωνισμό σε μια χώρα που τόσο απελπισμένα προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική», σημειώνουν η ΝΥΤ και η ευρωπαϊκή της έκδοση International Herald Tribune.

Απο το ΒΗΜΑ.

2 σχόλια:

  1. Αυτό λοιπόν δε θά πρεπε να φτάσει ούτε στη Νέα Υόρκη ούτε στην Ε.Ε.

    Το ελληνικό κράτος από μόνο του θα έπρεπε να τακτοποιήσει το ζήτημα και να προπαγανδήσει ενάντια στον ολλανδικό κολοσσό.

    Και ας μην πω καλύτερα με τι σόι κριθάρι γίνονται αυτές οι μπύρες. Επειδή ασχολούμαι εν μέρει με το αντικείμενο, Heineken δε μπαίνει στο σπίτι μου ούτε ζωγραφιστή τα τελευταία 20 χρόνια.

    Την PAULANER τη σταμάτησα λόγω ιδεολογίας. Και η CRAFT μια χαρά είναι. Και η Βεργίνα πολύ καλή.

    Α.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω ειμαστε κ εμεις που ψοφαμε για απειλες κ δουλευουμε αντι-απειλες!Αυτη ειναι η δουλεια μας...ξεμπερδευουμε παντως τυπου μπερδεματα κ ειδικα αν εχουμε κ το δικαιο με το μερος μας τοτε το κανουμε με πιο πολυ ζηλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.