Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΕ ...ΟΠΟΙΟΝ ΜΙΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!


Τα μαύρα τους τα χάλια! Αν τα δύο κόμματα εξουσίας ήταν εταιρείες, τότε θα είχαν «ναυαγήσει» προ πολλού, καθώς από τα ελάχιστα στοιχεία, γιατί άραγε, που μπορεί κανείς να διακρίνει από τους ισολογισμούς του 2010, προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει μπει μέσα» περίπου 42 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ δεν έχει μείνει πίσω στην συγκεκριμένη «κούρσα» αφού και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει μπει μέσα» περίπου κατά 25 εκατ. ευρώ...
Γεγονός δε είναι πως και τα δύο κόμματα έχουν προεισπράξει την κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016.


Και τα δύο κόμματα αναγκάστηκαν να πάρουν νέα δάνεια για να κλείσουν τις συγκεκριμένες «μαύρες» τρύπες. Ουσιαστικά θα αποπληρώσουν τα υφιστάμενα δάνεια με καινούργια, αξίζει δε να αναφέρουμε πως σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα δάνεια των δύο ξεπερνούν συνολικά τα 232 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες πάντως, που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των χορηγήσεων για επιχειρήσεις και ιδιώτες «στραγγαλίζοντας» τη αγορά, δάνεισαν αφειδώς 40 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και άλλα 25 εκατ. ευρώ στη Νέα Δημοκρατία.

Η αλήθεια είναι πως οι ισολογισμοί των κομμάτων είναι κυριολεκτικά γραμμένοι στο χέρι και δεν αναδεικνύουν ούτε κατά προσέγγιση την πραγματική οικονομική τους κατάσταση. Ένας επαγγελματίας που ασχολείται με τα οικονομικά θα μπορούσε εύκολα να καταλάβει πως ουσιαστικά δεν πρόκειται για ισολογισμό, αλλά για γενική καταγραφή εσόδων-εξόδων. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει διπλογραφικό σύστημα με αναλυτική καταγραφή των επιμέρους οικονομικών στοιχείων (υποχρεώσεις, ταμειακές ροές κ.ά.) και έκθεση ορκωτού ελεγκτή τούς καθιστά αναξιόπιστους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», το ΠΑΣΟΚ πέρυσι είχε συνολικά έσοδα 22,775 εκατ. ευρώ και δαπάνες 65,068 εκατ. ευρώ. Το 87% των εσόδων του προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς στο ταμείο του κόμματος μπήκαν 18,04 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση και άλλα 1,768 εκατ. ευρώ από την «επιμορφωτική χρηματοδότηση». Από τις εισφορές βουλευτών και ευρωβουλευτών εισέπραξε μόλις 1,6 εκατ. ευρώ, από τις οικονομικές εξορμήσεις (άγνωστοι χρηματοδότες) περίπου 753 χιλ. ευρώ και από τις εισφορές μελών και φίλων άλλα 873,7 χιλιάδες ευρώ.

Για να καλύψει τα έξοδά του, συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, δανείστηκε από τις τράπεζες Αγροτική (17,3 εκατ. ευρώ), Eurobank (5,1 εκατ.ευρώ), Πειραιώς (6 εκατ. ευρώ), Marfin (7,15 εκατ. ευρώ), Αττικής (5 εκατ. ευρώ) και Εθνική (25 χιλιάδες).

Δαπάνησε 6,1 εκατ. ευρώ σε αμοιβές προσωπικού και επιμόρφωση στελεχών (!), άλλα 2,6 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ενοίκια, και 10,9 εκατ. ευρώ για μετακινήσεις στελεχών, προβολή θέσεων και αδιευκρίνιστα «γενικά έξοδα». Πλήρωσε σε τόκους 6,49 εκατ. ευρώ, κατέβαλε άλλα 5,6 εκατ. ευρώ σε άγνωστες «ενισχύσεις» και δαπάνησε 33 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση (σ.σ. αναχρηματοδότηση) δανείων.

Το δημοσίευμα συνεχίζει με αναλυτικά στοιχεία και για την Ν.Δ. Το χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζει τα 127,6 εκατ. Η ΝΔ πέρυσι είχε έσοδα 18,7 εκατ. ευρώ και λειτουργικές δαπάνες 40 εκατ. ευρώ, τις οποίες για να καλύψει δανείστηκε 25 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2010 χρωστούσε 127,6 εκατ. ευρώ και είχε στο ταμείο της 2,3 εκατ. ευρώ.
Έλαβε επιχορήγηση 15,05 εκατ. ευρώ, οι βουλευτές της συνεισέφεραν 1,2 εκατ. ευρώ και οι φίλοι του κόμματος άλλα 1,5 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των εξόδων, πλήρωσε 7,29 εκατ. ευρώ σε δαπάνες προσωπικού, 3,378 εκατ. ευρώ σε ΔΕΚΟ και ενοίκια, 8,2 εκατ. ευρώ σε αδιευκρίνιστα «γενικά έξοδα», 4,5 εκατ. ευρώ σε εκδηλώσεις, άλλα 6,4 εκατ. ευρώ σε τόκους και έξοδα δανείων, και πάνω από 7 εκατ. ευρώ σε «ενισχύσεις».

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (3023/2002) για τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων

* Τα κόμματα και οι συνασπισμοί που λαμβάνουν τακτική κρατική χρηματοδότηση δημοσιεύουν κατ' έτος, το πρώτο δίμηνο κάθε χρονιάς, ισολογισμό εσόδων και δαπανών.

* Ο έλεγχος των οικονομικών τους, όπως και των υποψήφιων βουλευτών, διενεργείται από ειδική επιτροπή της Βουλής στην οποία προεδρεύει ένας εκ των αντιπροέδρων του κόμματος και μετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα που κατέχει έδρες στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον μετέχουν και τρεις δικαστικοί, ένας από κάθε ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

* Η επιτροπή αναθέτει τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης σε ορκωτούς ελεγκτές οι οποίοι ελέγχουν τα βιβλία των κομμάτων και συντάσσουν αναλυτική έκθεση, πριν η επιτροπή προχωρήσει σε οποιονδήποτε έλεγχο. Η ολοκλήρωση του ελέγχου από την επιτροπή της Βουλής πρέπει να γίνεται εντός τριών μηνών.
Είναι προφανές πως ο νομοθέτης έχει προβλέψει και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, παρόλα αυτά όσα χρόνια θυμόμαστε τον εαυτό μας, μάλλον δεν έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες, αφού κανένα πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί σε κανένα κόμμα.

http://www.newsday.gr/article/31471/ta-maura-tous-ta-halia;

1 σχόλιο:

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.