Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Η αντίδραση του Προέδρου της "Ελληνικής" "δημοκρατίας" στην προσφώνηση της Προέδρου της Βουλής κατά την ορκωμοσία του το 2005 (http://www.youtube.com/watch?v=pVuKCZSG_SA&feature=player_embedded ) , δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το αν ο σημερινός μας Πρόεδρος μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Σύμφωνα με το σύνταγμα πάντως, για να έχει ισχύ ένα νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί και να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας:



«Σύνταγμα - 'Αρθρο 42: ('Εκδοση και δημοσίευση των νόμων)

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει και δημοσιεύει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Bουλή μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τους. Mέσα στην προθεσμία που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής.

2. Πρόταση νόμου ή νομοσχέδιο που έχει αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Bουλή εισάγεται στην Oλομέλειά της και, αν επιψηφιστεί και πάλι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών κατά την διαδικασία του άρθρου 76 παράγραφος 2, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το εκδίδει και το δημοσιεύει υποχρεωτικά μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή του».


Οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων οργάνων περί της μη συνταγματικότητας του νόμου, ο χρόνος (1 μέρα!) που δόθηκε στους βουλευτές για να μελετήσουν τον ογκώδη νόμο-άρθρο πριν κληθούν να τον ψηφίσουν, ο τρόπος με τον οποίο ψηφίστηκε στη βουλή η ένσταση περί συνταγματικότητας, οι διαγραφές των "αντιφρονούντων" βουλευτών, καθώς και οι χιλιάδες πολιτών που διαμαρτύρονταν έξω από τη βουλή το βράδυ της ψηφοφορίας (και που διαλύθηκαν με τις γνωστές μεθόδους του χημικού πετροπόλεμου), θα έπρεπε να θεωρούνται αρκετά στοιχεία για να τεκμηριώσουν μια από πλευράς Προέδρου "αναπομπή".

Το δε επιχείρημα της συγκυβέρνησης ότι "ο κόσμος αποφάσισε στις εκλογές πριν τέσσερις μήνες", δεν ευσταθεί, αφ' ενός γιατί στις τελευταίες εκλογές, τα ''μνημονιακά'' κόμματα έλαβαν 48.2% των ψήφων και τα ''αντιμνημονιακά'' 51.8% (οι έδρες προέκυψαν από τον εκπληκτικό νόμο του Προκόπη) και αφ' εταίρου τα "μνημονιακά" κόμματα έλαβαν τις ψήφους που έλαβαν με προεκλογικές υποσχέσεις που δεν τήρησαν.

Παρά λοιπόν τις χαμηλές προσδοκίες σχετικά με το ανάστημα του Προέδρου, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, με πορείες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επιστολές, διαβήματα και ψηφίσματα, από το λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να ασκηθεί πίεση και να βρεθεί ο "Πρόεδρος" προ των ευθυνών του.

το σύνταγμα της Ελληνικής δημοκρατίας.

Με αφορμή email που έλαβα από το kalami.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.