Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

"Κατά την διάρκεια τής Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα (1941-44), ένας πρώην αξιωματικός τού Πολεμικού Ναυτικού και μετέπειτα επιχειρηματίας, ο Άγγελος Παπαναστασίου, αποτύπωσε κάποιες εικόνες τής περιόδου εκείνης στην κινηματογραφική του μηχανή.


Ένα εγχείρημα, ιδιαιτέρως δύσκολο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι η φωτογράφιση ή κινηματογράφιση άνευ άδειας από τον εχθρό, τιμωρούνταν διά τής θανατικής ποινής. Ο Παπαναστασίου, με κίνδυνο τής ζωής του, έκρυβε την μηχανή του σε μια καραβάνα συσσιτίου για να μην κινήσει υποψίες και κατέγραφε κρυφά εικόνες, τόσο από την καθημερινότητα, αλλά και -κυρίως- σκληρές εικόνες από τα δεινά που επέφερε η Κατοχή.

Το κινηματογραφικό υλικό τού Παπαναστασίου, χρησιμοποιήθηκε στην Δίκη τής Νυρεμβέργης, ως αποδεικτικό στοιχείο τών εγκλημάτων που διέπραξαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

Το 1978, οι υπεύθυνοι τού Πολεμικού Μουσείου, δανείστηκαν την ταινία από την κόρη τού Παπαναστασίου, Λουκία, για μία και μόνη προβολή. Πριν την επιστρέψουν όμως, αφαίρεσαν σημαντικό τμήμα τού υλικού (18′ από τα περίπου 45′), χωρίς να δώσουν πειστική εξήγηση. Όπως λέγεται, ο κύριος λόγος που «εξαφανίστηκαν» σκηνές από το υλικό, ωφείλεται στο ότι σε κάποιες απ' αυτές εμφανίζονται δωσίλογοι εν ώρα δράσης..."

Γράφει ο ίδιος στην μικρή του εισαγωγή:
"Οι Έλληνες, οι ήρωες των αλβανικών βουνών και των οχυρών της Μακεδονίαςν δεν έπαυσαν αλλά συνέχισαν τους υπέροχους αγώνας και στα χρόνια της σκλαβιάς, με άλλη μορφή: του μαρτυρίου και της θυσίας.
Η λύσσα των κατακτητών για την ανυπότακτη ελληνική φύση, ξέσπασε σε απίστευτες σκληρότητες και βασανιστήρια. Την αντίσταση της Ελληνικής ψυχής και τη φρίκη που αντικρύσαμε όλοι, προσπάθησα να κινηματογραφήσω για τις επερχόμενες γενεές και τον πολιτισμένον κόσμο, αν και η απλή φωτογράφηση εχθρικών τμημάτων, ετιμωρείτο με θάνατο."


Ακολουθεί το συγκλονιστικό βίντεο που ελπίζουμε να ανασκαλέυσει τη μνήμη και ν' αφυπνίσει τους εγκεφαλικά νεκρούς νεοέλληνες.


http://e-parembasis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_5140.html

2 σχόλια:

 1. έχω μια καλόπιστη απορία.
  Την γέφυρα Γοργοποτάμου ανατίναξαν Άγγλοι με την βοήθεια Ελλήνων αντιστασιακών.
  Ποιός πρέπει να την αποζημιώσει, οι Γερμανοί που την ξανάφτειαξαν ή οι Αγγλοι που την κατέστρεψαν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να πληρώσουν οι συγγενείς των θυμάτων τις σφαίρες που σπατάλησαν στις εκτελέσεις οι ναζί.

   Διαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου