Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο Mr. Bean ζητά να καταργηθεί ο νόμος περί «ρητορικής μίσους» που ποινικοποιεί την γνώμη που «μπορεί να προσβάλει» τον άλλον. Ο Βρετανός ηθοποιός Rowan Atkinson, ο δημοφιλής ‘Mr. Bean’, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το νόμο περί ρητορικής μίσους, για να μείνουν ζωντανές οι αρχαίες βρετανικές παραδόσεις της ελευθερίας του λόγου.

Είπε ότι ήθελε να αντιμετωπίσει "την Βιομηχανία των Εξοργισμένων: όλων εκείνων των αυτόκλητων κριτών του δημόσιου συμφέροντος, που ενθαρρύνουν τα μέσα ενημέρωσης που τροφοδοτούν την οργή, για τα οποία η αστυνομία αισθάνεται  τρομερή πίεση να αντιδράσει."
Μια "νέα μισαλλοδοξία" τροφοδοτείται από το Section 5 (άρθρο 5) του Νόμου Δημόσιας Τάξης του 1986, περί "προσβολής", είπε. "Υπάρχει μια νέα και έντονη επιθυμία να φιμωθούν οι άβολες φωνές των διαφωνούντων."

«Δεν είμαι κάποιος που δεν έχει ανοχή», λένε πολλοί γλυκομίλητοι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου φιλελεύθεροι», είπε ο Atkinson. «Δεν ανέχομαι μόνο αυτούς που δεν ανέχονται τους άλλους, δεν ανέχομαι τους μισαλλόδοξους.» Και βλέπεις τους άλλους να κάνουν νεύμα με το κεφάλι τους και να λένε, «Ω ναι, τι σοφά λόγια, τι σοφά λόγια». Και όμως, εάν το σκεφτείτε για λίγο, θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό στην ουσία υποστηρίζει την αντικατάσταση ενός είδους μισαλλοδοξίας με ένα άλλο. "

Ο νόμος, είπε, είναι "ενδεικτικός μιας κουλτούρας που έχει κυριεύσει το πρόγραμμα των διαδοχικών κυβερνήσεων που έχουν δημιουργήσει μια κοινωνία με εξαιρετικά αυταρχική και ελεγκτική φύση".

Μιλώντας σε μια συνάντηση στο Westminster της ομάδας Reform Section 5, είπε απόλαυσε την ελευθερία του λόγου σε όλη την επαγγελματική ζωή του, και δεν είχε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να συλληφθεί για προσβολή κάποιου. Η ανησυχία του, είπε είναι "περισσότερο για τους πλέον ευάλωτους, λόγω του χαμηλότερου προφίλ τους."

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία του Atkinsosn :


Σύμφωνα με την ισχύουσα διατύπωση του νόμου, οτιδήποτε θα μπορούσε να ερμηνευθεί υποκειμενικά ως «προσβολή», είπε. Η κριτική, η γελοιοποίηση, και ο σαρκασμός, κάθε δυσμενής σύγκριση, ή "η δήλωση απλώς μιας εναλλακτικής άποψης πέρα από την “ορθόδοξη” μπορεί να ερμηνευθεί ως ‘προσβολή’."

Ανέφερε "γελοίες" περιπτώσεις κακομεταχείρισης, όπως αυτή ενός φοιτητή στην Οξφόρδη που συνελήφθη επειδή αποκάλεσε ένα άλογο της αστυνομίας “gay” (!), ενός χριστιανού ιδιοκτήτη καφέ που απειλήθηκε με σύλληψη επειδή εμφάνιζε περικοπές από την Αγία Γραφή σε μια οθόνη τηλεόρασης στην επιχείρησή του, και ενός εφήβου που συνελήφθη επειδή κρατούσε ένα πλακάτ που χαρακτήριζε την εκκλησία της Σαηεντολογίας μια "επικίνδυνη λατρεία."


Το βρετανικό χιούμορ είναι αυτο- αποδοκιμαστικό και εξωφρενικό, συχνά αγενές, και συχνά χλευάζει την ηλιθιότητα, την μυωπία και την κοινοτοπία που μαστίζει την ανθρωπότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Χωρίς την ελευθερία να προσβάλεις άτομα και ομάδες, μεταξύ των οποίων είναι οι ομοφυλόφιλοι, ο Atkinson προειδοποιεί, ότι οι μεγάλες παραδόσεις της ελευθερίας της διακωμώδησης θα πεθάνουν και θα δώσουν τη θέση τους σε μια «κουλτούρα λογοκρισίας».
Στη Βρετανία, η «παρενόχληση», ή το να προκαλεί κάποιος «αναστάτωση ή αγωνία», είναι αδίκημα σύμφωνα με το νόμο, αλλά πολλοί επικριτές του Άρθρου 5 του νόμου Δημόσιας Τάξης του 1986 έχουν προειδοποιήσει ότι πρόκειται για ένα νόμο, ο οποίος σχεδιάστηκε για να κακοποιηθεί, καθώς ο προσδιορισμός του αδικήματος  στηρίζεται στα υποκειμενικά αισθήματα του πιθανού θύματος.


Το κλειδί, λένε, είναι η διατύπωση: "Ένα άτομο είναι ένοχο αδικήματος αν: (α) χρησιμοποιεί απειλητικές, υβριστικές ή προσβλητικές λέξεις ή συμπεριφορά, ή άτακτη συμπεριφορά, ή (β) παρουσιάζει γραπτά, σύμβολα ή άλλες ορατές αναπαραστάσεις που έχουν απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, κατά ενός ατόμου στο οποίο μπορεί να προκαλέσει παρενόχληση, αναστάτωση ή αγωνία αυτόν τον τρόπο. "

Ο Atkinson επίσης ανέφερε ότι οι ποινές του Άρθρου 5 επιβάλλονται από την αστυνομία κατά συντηρητικών χριστιανών που αντιτίθενται είτε στον ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής ή στα σχέδια της κυβέρνησης να θεσπίσει τον «γάμο των ομοφυλοφίλων». Χριστιανικές ομάδες έχουν παραπονεθεί ότι ο νόμος χρησιμοποιείται ειδικά για να καταστείλει κάθε αντίθεση του κοινού στο σεξουαλικό zeitgeist, ιδιαίτερα στο ομοφυλοφιλικό κίνημα. Αρκετοί χριστιανοί ιεροκήρυκες των δρόμων έχουν συλληφθεί επειδή ανέφεραν βιβλικά χωρία που καταδικάζουν την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα.
Ένας από αυτούς είναι ο Adrian Smith, (φωτο), ένας Χριστιανός που πρόσφατα τουίταρε το εξής: «Αν το κράτος θέλει να περάσει τον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων, αυτό είναι δικό του θέμα: αλλά το κράτος δεν πρέπει να επιβάλει τους κανόνες του σε θέματα πίστης και συνείδησης». Παρά το γεγονός ότι την θέση αυτή την ασπάζεται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περίπου το 80 τοις εκατό του βρετανικού πληθυσμού, ο κ. Smith συνελήφθη και διώκεται βάσει του άρθρου 5, μαζί με τους συναδέλφους του στο Trafford Housing Trust επειδή το μήνυμά του ήταν "κατάφωρα ομοφοβικό". Ο μισθός του κ. Σμιθ μειώθηκε κατά 40 τοις εκατό λόγω "σοβαρού παραπτώματος κατά τη δημοσίευση απόψεων που θα μπορούσαν να ληφθούν ως πολιτική της Trafford Trust."
Η Maureen Messent, αρθρογράφος της Mail Birmingham, είπε ότι το φταίξιμο για αυτό το έκτρωμα ανήκει στο ομοφυλοφιλικό λόμπι, που έχουν καταντήσει οι «καταστολείς της ελευθερίας του λόγου των άλλων».
"Θεωρούν ότι είναι οι μόνοι που θα πρέπει να ακούγονται," σχολίασε.

Η εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 5 αποκτά ένα εκπληκτικά ευρύ φάσμα οπαδών, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού Χριστιανικού Ινστιτούτου, της συνήθως διαμετρικά αντίθετης Εθνικής Κοσμικής Κοινωνίας (Άθεοι), της ομάδας υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών ‘Big Brother Watch’ και της Ένωσης Ελευθερία. Η καμπάνια υποστηρίζεται επίσης από 60 υποστηρικτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του UKIP, Nigel Farage.

Μιλώντας στη συνάντηση του Rowan Atkinson, ο βουλευτής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε: «Η απλή αλήθεια είναι ότι σε μια ελεύθερη κοινωνία, δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα να μην προσβληθεί κάποιος. Για αιώνες, η ελευθερία του λόγου είναι ένα ζωτικό μέρος της ζωής στη Βρετανία, και ο νόμος αυτός θα την καταργήσει».

Ο αρθρογράφος Rod Liddle έγραψε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η πίεση για να αφαιρεθεί η "προσβολή" από το νόμο έχει σχεδόν καθολική υποστήριξη.
Είπε ότι ο κύριος σκοπός του νόμου είναι προς το παρόν "να ποινικοποιήσει τους ανθρώπους που εκφράζουν άβολες πολιτικές απόψεις."
"Χριστιανοί έχουν συλληφθεί απλώς και μόνο επειδή διάβαζαν αποσπάσματα από την Αγία Γραφή. Ομοφυλόφιλοι έχουν συλληφθεί επειδή δήλωναν ότι το Ισλάμ είναι λίγο ανόητο σχετικά με το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Ένας ηλικιωμένος είχε προειδοποιηθεί ότι θα διωχθεί επειδή έβαλε μια πινακίδα επάνω στο παράθυρο του που έλεγε ότι η θρησκεία είναι «παραμύθια για μεγάλους».  
Ακόμη και μερικές ηγετικές φυσιογνωμίες του LGBT κινήματος λένε ότι ο νόμος είναι υπερβολικός. Ο Peter Tatchell, ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής ομοφυλοφιλικής ομάδας ‘OutRage!’, είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας νόμος ενάντια την προσβολή ανθρώπων σε μια δημοκρατική χώρα.
Ο Tatchell είπε στο BBC: «Το τι αποτελεί προσβολή είναι μια πολύ υποκειμενική κρίση. Έχει χρησιμοποιηθεί με πολύ διαφορετικούς τρόπους. "
«Μπορούμε να διαφωνούμε με ορισμένες απόψεις, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει αυτές οι απόψεις να ποινικοποιούνται σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία», είπε.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου