Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στον Βαρδάρη, λειτουργεί το «Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης», μια ολοκληρωτικά εθελοντική προσπάθεια που βασίζεται στην ανθρωπιά και την προσφορά των πολιτών...

Το SPNews.gr επισκέφθηκε τον χώρο, μίλησε με ασθενείς και το προσωπικό και σας δίνει πλούσιο φωτορεπορτάζ.
Του Δημήτρη Συρμάτση

Στην οδό Αισώπου 24, στον 1ο όροφο, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει παραχωρήσει ένα χώρο 130τμ που φιλοξενεί τους γιατρούς που προσφέρουν στους ανασφάλιστους πολίτες τις υπηρεσίες τους.
Το Παθολογικό λειτουργεί καθημερινά, το Παιδιατρικό 3 φορές την εβδομάδα, αντίστοιχα με ραντεβού το Νευρολογικό και το Ψυχιατρικό τμήμα ενώ αναμένεται σε λίγο καιρό να λειτουργήσει και Γυναικολογικό τμήμα. Το Οδοντιατρείο, που έχει πάρει το όνομα «Μαριάνα Μπρεκάση» λειτουργεί πρωί βράδυ.

Όποιος πολίτης είναι ανασφάλιστος και χρήζει ιατρικής φροντίδας μπορεί να καλέσει στο 2310-520386(το πρωί και το απόγευμα 6-9 τις εργάσιμες ημέρες) έτσι ώστε να κλείσει το ραντεβού για την εξέταση.
Τα ιατρεία του στελεχώνονται από εθελοντές γιατρούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που στον ελεύθερο χρόνο τους προσφέρουν εθελοντική δωρεάν εργασία για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ανασφάλιστων.



Στο ΕΚΘ γεννήθηκε η ιδέα
Η ιδέα για την ίδρυση του κοινωνικού ιατρείου ξεκίνησε από την ομάδα υγειονομικών, που παρείχαν εθελοντική ιατρική φροντίδα στους 50 λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε πολυήμερη απεργία πείνας, στον 7ο όροφο του ΕΚΘ.
«Να δείξουμε ότι υπάρχει και ο δρόμος της Αλληλεγγύης. Αυτό θέλαμε» τονίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας Στρατής Πλωμαρίτης.
Η δικαίωση έχει έρθει από τις πρώτες μέρες λειτουργίας. Μάλιστα η ανταπόκριση είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει ο φόβος, μην δεν ανταποκριθούν οι γιατροί στη ζήτηση.

«40 επισκέψεις στο Παθολογικό τις πρώτες 5 μέρες. Πληθαίνουν οι εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν. Φτιάξαμε και ένα δίκτυο συναδέλφων, ελεύθερων επαγγελματιών, όπως καρδιολόγοι, ακτινολόγοι, οφθαλμολόγοι και στέλνουμε εκεί όσους μπορούν να δεχτούν δωρεάν» σημειώνει ο κ. Πλωμαρίτης.
Ο απλός κόσμος αλλά και οι σύλλογοι έχουν ανταποκριθεί έντονα και βοηθούν χορηγώντας τον ιατρικό εξοπλισμό και τα φάρμακα, ενώ υπάρχουν και συμβαλλόμενα φαρμακεία με το ειδικό σήμα που μπορεί ο κόσμος να αγοράζει φάρμακα και να τα παρέχει στο φαρμακείο του Κοινωνικού Ιατρείου.

Νομική υπόσταση
Παράλληλα, δρομολογείται και η ίδρυση “Συλλόγου Φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης”, που θα ασχολείται με τα ζητήματα προμηθειών, τροφοδοσίας και υλικού.
Εισφορές για τη στήριξη της λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου μπορούν να κατατίθενται στο όνομα Θανάσης Κομνής, που είναι και ο προσωρινός ταμίας του ιατρείου, στο λογαριασμό 5233-055191-215, στην Τράπεζα Πειραιώς.
«Εμείς δεν έχουμε χορηγούς, δεν έχουμε διαφημιστές, στηριζόμαστε μόνο στον κόσμο» δηλώνει ο κ. Κομνής στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Χαμόγελο και καλά λόγια παρά τον πόνο
Μέσα από τον πόνο τους και την αρρώστια τους, οι ασθενείς που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου δεν ξεχνούν να χαμογελάσουν και να πουν ένα ευχαριστώ από καρδιάς σε γιατρούς και προσωπικό που συντηρεί όλη αυτή την προσπάθεια.
Ο Ιωάννης έχει πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα του και χρειάζεται και κολλύρια για τα μάτια του. Έκανε 14 χρόνια φυλακή και τώρα που βγήκε κανένας δεν τον παίρνει για δουλειά.

«Είναι πάρα πολύ καλή ιδέα . Βοηθάει εμάς τους ανέργους και τους μετανάστες που δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος για εξετάσεις και φάρμακα. Πολλά τα έξοδα, που να τα βρω τα λεφτά;» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες της και τα κορίτσια της γραμματείας.
Η Γιώτα, εκ των γραμματειών, κινείται χρόνια σε κινηματικές δράσεις αλληλεγγύης και μόλις έγινε η προσπάθεια, «έσπευσε να το στηρίξει».
«Αστραπιαία μεταδόθηκε η πληροφορία για την έναρξη λειτουργίας. Έρχεται πάρα πολύ κόσμος. Έρχονται ασθενείς φορτισμένοι που νομίζουν ότι θα πληρώσουν και χαίρονται για το ότι είναι «ανθρώπινο» και χωρίς λεφτά» τονίζει αναφερόμενη στις πρώτες της εικόνες από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟ:RTHESS.GR
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

5 σχόλια:

  1. Εύγε!!εύγε!!! Εύγε!!! Τελικά η κρίση ξυπνάει την ανθρωπιά μας!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΜΟΥ ΓΕΜΙΖΑΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ...!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν
    πως σε πιστεύουν, σ' αγαπούν
    και πώς σε θένε

    Έχε το νου σου στο παιδί,
    κλείσε την πόρτα με κλειδί
    ψέματα λένε

    Κάποτε θα 'ρθουν γνωστικοί,
    λογάδες και γραμματικοί
    για να σε πείσουν

    Έχε το νου σου στο παιδί
    κλείσε την πόρτα με κλειδί,
    θα σε πουλήσουν

    Και όταν θα 'ρθουν οι καιροί
    που θα 'χει σβήσει το κερί
    στην καταιγίδα

    Υπερασπίσου το παιδί
    γιατί αν γλιτώσει το παιδί
    υπάρχει ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου