Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Ο ΣΕΒ απέστειλε στις 4/1/2011 στον Υπουργό Ανάπτυξης τις παρατηρήσεις του για το νέο νομοσχέδιο περί Ανταγωνισμού. Ο ΣΕΒ, με παρελθόν απόλυτης αδιαφορίας για την εφαρμογή των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ελλάδα, επικεντρώνεται σε δύο σημεία.

Το πρώτο είναι η «ανεξαρτησία» της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την οποία κόπτεται ιδιαιτέρως. Ποτέ έως σήμερα όμως ο ΣΕΒ δεν παρενέβη δραστικά όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επί προεδρίας Ζησιμόπουλου, καθυστερούσε με δόλο να εξετάσει τις καταγγελίες εναντίον των μεγάλων εταιρειών, μελών του ΣΕΒ, επί 6-7-10 χρόνια. Ποτέ... Άρα η παρέμβαση του είναι προφανώς έκφραση της επιθυμίας να παραμείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανεξάρτητη να θάβει τις υποθέσεις των μελών του.


Το δεύτερο σημείο στο οποίο παρεμβαίνει ο ΣΕΒ είναι και το πλέον καυτό. Με τον νέο νομοσχέδιο ορίζονται αυστηρές ποινές για τα στελέχη των επιχειρήσεων που παρανομούν. Γνωρίζει ο ΣΕΒ ότι αυτό είναι σημείο κλειδί για την αποκάλυψη της παράνομης δράσης των εταιρειών. Και για αυτό αντιδράει σθεναρά. Προτείνει ουσιαστικά οι σχετικές διατάξεις να γίνουν περίπλοκες ώστε να μην τιμωρούνται ποτέ τα στελέχη των εταιρειών που κλέβουν τους καταναλωτές.

Προτείνει (ανάμεσα στα άλλα):

Γ)         Τη διασφάλιση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας.

§         Να μην είναι δυνατή η επιβολή ποινής και αυτοτελούς προστίμου σε φυσικό πρόσωπο χωρίς προηγούμενη ακρόαση και χωρίς συμμετοχή του προσώπου στην κυρωτική διαδικασία.

§         Να μην θεσπιστεί αυθαίρετα και αδικαιολόγητα ένα υψηλό κατώτατο όριο προστίμου για τα φυσικά πρόσωπα.

§         Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν ανάμειξη ή γνώση της παραβατικής συμπεριφοράς της επιχείρησης ή οικονομικό όφελος από αυτή (όπως π.χ. μέλη διοικητικών συμβουλίων που είναι ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά) να μην φέρουν εις ολόκληρον εγγυητική ευθύνη.

Δηλαδή για να τιμωρηθεί ο περιφερειακός διευθυντής μιας πολυεθνικής που εκβιάζει τους διακινητές του (πχ σούπερ μαρκετ) κατόπιν εντολής των ανωτέρων του θα πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αν μάλιστα δεν «έχει γνώση» όπως ισχυρίζεται ο ΣΕΒ να μην τιμωρείται καθόλου. Μα με την λογική του ΣΕΒ γνώση δεν θα έχει κανείς παρά μόνο ο διευθύνων σύμβουλος και όλοι οι άλλοι, που αποκομίζουν υπερκέρδη με τα μπονους και κάθε λογής αμοιβή, θα μένουν ατιμώρητοι.

Όχι μόνο πρέπει να τιμωρούνται αλλά με το νέο νομοσχέδιο να απαγορευτεί η άμεση ή έμμεση κάλυψη των προστίμων από την εταιρεία. Να απασχολεί πλέον τους δικηγόρους η πολυεθνική όχι για να αθωωθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά για να φροντίζει να είναι νόμιμη η συμπεριφορά της απέναντι στους ανταγωνιστές της και στα στελέχη της.

Αξιότιμοι κύριοι του ΣΕΒ σταματήστε πλέον το θέατρο ότι κόπτεστε για τον ελεύθερο ανταγωνισμού. Τουλάχιστον σιωπήστε για να μην προκαλείτε

Με εκτίμηση

Φλωράς Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου