Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Είμαι σαράντα τριών ετών. 

Τη χρονιά που γεννήθηκα, δεν είχαμε δημοκρατία στην Ελλάδα.  

Οπως μου εξιστόρησαν οι μεγαλύτεροι, που θυμούνται εκείνη την εποχή, τον καιρό εκείνο, κάθε τόσο, κάποιος τύπος ανέβαινε σε ένα μπαλκόνι, έλεγε...
"αποφασίζομεν και διατάζομεν", εξηγούσε ότι αυτή του η συμπεριφορά οφείλονταν στο γεγονός ότι αυτός (ο τύπος στο μπαλκόνι) είχε το μαχαίρι και το πεπόνι, και τα ντουφέκια και τα τανκς και ότι γι αυτόν τον λόγο θα γινόταν αυτό που ήθελε αυτός χωρίς να το συζητήσει με τους υπόλοιπους.  

Την εποχή εκείνη, οι δικτάτορες ήταν δικτάτορες με τα ούλα τους, με τις στολές τους, με τα παράσημα τους, με τα βλοσυρά ύφη τους, με τις μουστάκες τους, με τις αγριοφωνάρες τους....

Την εποχή εκείνη, οι αριστεροί είχαν ρομαντικές ιδέες, είχαν την παρανομία τους, τις φυλακίσεις τους, τα ξερονήσια τους, τα βασανιστήρια τους..... επαναστάτες κανονικοί. με τα ούλα τους.

Πάνε όμως αυτές οι παλιές, καλές, ρομαντικές εποχές.

Σήμερα, ακόμα και η χούντα που ζούμε, δεν είναι εκείνη η χούντα που ήξερες ποιος είναι ο εχθρός σου, που τον έβλεπες κρεμασμένο στα κάδρα στις δημόσιες υπηρεσίες και τον μισούσες με όλο σου το είναι, σήμερα, οι δικτάτορες είναι ασήμαντοι δημόσιοι υπάλληλοι, με τα γυαλάκια τους, με τις μανσέτες τους, με τα ντοσιέ τους, με τα λογιστικά τους φύλλα, που συντάσσουν ήσυχα - ήσυχα στο γραφειάκι τους πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις οποίες διαβιβάζουν χέρι - χέρι, στον επόμενο δημόσιο υπάλληλο, διάφανα και διαυγώς, μέχρι στο εθνικό τυπογραφείο κάποιος δημόσιος υπάλληλος να εκτυπώσει το φύλλο της εφημερίδας της συγκυβέρνησης,  και όσα έγραψε ο τύπος με τα γυαλάκια και οι χοντροί φίλοι του, να γίνουν νόμοι του κράτους, χωρίς πάλι κανείς να συζητήσει τίποτα με κανέναν.

Και σ' όλα τα κανάλια, όλοι οι παπαγάλοι, αποκαλούν δημοκρατία την κατάσταση αυτή, και θα συνεχίσουν να κράζουν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να παρακαλάμε "να φύγει πια αυτή η απαίσια δημοκρατία", και να πούμε "ουφ" όταν θα μας απαλλάξουν από αυτήν, και τότε η μαύρη σκιά, που απλώνει τα φτερά της πάνω μας, θα τα κλείσει, και το σκοτάδι θα γίνει έναν τουλάχιστον τόνο πιο βαθύ.

Δε μας πειράζουν όμως εμάς αυτά. Δεν ασχολούμαστε με τη δημοκρατία και το σύνταγμα εμείς. Εμείς έχουμε να ασχοληθούμε με πιο σοβαρά θέματα. Λίστα Λαγκάρντ, Βίλα Ρίτζ, Βίλα μπάχο, πυροβολισμοί, φοροφυγάδες, λεφτά, ύφεση, χρέη, αναδουλειά....

Πάνε πια οι ρομαντικές εποχές.....

Σήμερα οι αριστεροί αγωνιστές είναι γόνοι εύπορων οικογενειών, ντύνονται σικ, και αντί να χάνουν χρόνο με το να καταδικάζουν τη χούντα των τραπεζουπαλλήλων τώρα που ο λαός απογοητεύτηκε, διοργανώνουν πορείες για να "τσακίσουν" άλλον φασισμό, όχι αυτόν που υποφέρουμε τώρα, και  αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο πόζα και στάση όπως ανεβοκατεβαίνουνε τα ποσοστά, και γλύφουν τους τοκογλύφους με τρόπο ελεεινό, κι ετοιμάζονται να συμμαχήσουν με τους παλιούς τους "πολιτικούς εχθρούς" και να τους καλωσορίσουν στους κόλπους της ατέλειωτης μάσας, και συναντώνται ιδιωτικά και συναλλάσονται με τους ίδιους διεθνείς τοκογλύφους και τους υπαλλήλους όσων άλλων μας έφεραν ως εδώ, κι ένας λαός κοιτά αποσβολωμένος, νικημένος, απογοητευμένος, την κατάρρευση του τελευταίου κάστρου του, της αριστεράς, πριν καν δεχθεί επίθεση. 

Σήμερα οι δεξιοί, αντί να κατηγορούν τον άνθρωπο που άνοιξε τις πόρτες για να μπουν στην Ελλάδα όλοι οι πικραμένοι της γης, τον έχουν απέναντι τους και τον κοιτάνε και τον αποκαλούν πρωθυπουργό,  κι αντί να απαιτούν να συλληφθούν όσοι υπέγραψαν την καταδίκη που ζούμε αυτή, δίνουν θεατρικές παραστάσεις σε τηλεοπτικά πάνελ με ζωντανά πλάνα, με σφαλιάρες, με λαϊκές αγορές, και μοιράζουν κι αυτοί καλαμποκάκι στον έρμο τούτο λαό, και με λίγο καλαμπόκι και λίγη ασφάλεια και προστασία, να τον βάλουν πάλι στο κοτέτσι το βράδυ που βγαίνουν οι μαύροι λύκοι.

Και συ κάθεσαι μαλακά στον καναπέ και φοβάσαι έντρομος μήπως το έργο τελειώσει και χάσεις και το πιάτο και την τηλεόραση και τον καναπέ και το κοτέτσι, και διαβάζεις τα ίδια και τα ίδια καθημερινά, ο τάδε πολιτικός είπε πάλι το απίστευτο αυτό, ο νέος απίθανος φόρος είναι τόσο, το μαγαζί που έκλεισε είναι αυτό εδώ, η κατοχή είναι υποχρεωτική για τους λόγους αυτούς, ο λαός μας είναι άχρηστος, τεμπέλης, κλέφτης, φοροφυγάς γι αυτόν και γι αυτόν τον λόγο,

και εσύ κάθεσαι Θεέ μου και τους ακούς! και σκέφτομαι "δεν τους βαρέθηκες πια;" "Δε θέλεις να κάνεις κάτι να τους ξεφορτωθείς;" και μόλις στο πω αυτό, πάψε μου λες, δεν είμαι καραγκιόζης εγώ, δεν είμαι Χριστός να σώσω την ανθρωπότητα, δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο εγώ, είμαι μικρός εγώ και ποιος είσαι εσύ; και που ξέρεις απ΄αυτό; και που ξέρεις από κείνο; και μήπως είσαι βαλτός; και άλλα πολλά,

και χαλάει η ατμόσφαιρα.   

και σκέφτομαι μερικές φορές, γιατί δεν παίρνω την οικογένεια μου και να φύγω από εδώ, αφού έτσι κι αλλιώς δε θέλεις να πολεμήσεις δίπλα μου εσύ, εσύ πολεμάς μόνο για το δικό σου σανό, και γιατί δεν το κάνω αφού μπορώ, και μήπως καταδικάζω τα παιδιά μου μένοντας μαζί σου εδώ, και γιατί να συνεχίσω να πολεμάω μια μάχη χωρίς εσένα στο πλευρό μου κι όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά, μαύρη απελπισία με πιάνει αδερφέ μου. Γιατί αν φύγουμε από την Ελλάδα όλοι οι άξιοι άνθρωποι αδερφέ, τότε η Ελλάδα δε θα αξίζει μία. 

Ομως από την άλλη η Ελλάδα αξίζει όσο αξίζουν οι Ελληνες και εγώ πιστεύω ότι εμείς οι Ελληνες αξίζουμε πολύ, και ότι έρχεται ο καιρός να το αποδείξουμε, και ότι όταν θα έρθει η ώρα που θα σηκωθείς από τον καναπέ, θα είσαι από την πολλή ανάπαυση μουδιασμένος και στο σώμα και στο μυαλό, και εγώ πρέπει να είμαι εδώ, και θα πρέπει να σηκωθείς και να κάνεις κάτι σωστό, και αντί να πετάξεις τη δημοκρατία στα σκουπίδια να αποφασίσεις να τη φυλάξεις σαν κόρη οφθαλμού, να αποφασίσεις επιτέλους ότι τη δημοκρατία δεν σου τη χαρίζουν αλλά την διεκδικείς με αγώνες και την κερδίζεις, να αποφασίσεις να αγωνιστείς, για έναν σωστό σκοπό.

Να αγωνιστείς ενάντια στον κάθε λογής φασισμό,

Να αγωνιστείς για τη δημοκρατία. (http://2013marathon.org)

 




ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

7 σχόλια:

  1. Πολύ σωστό κείμενο, έτσι ακριβώς είναι αλλά ο εθνικός δικτάτορας μπορεί να νοιάζεται για το έθνος και την πατρίδα.
    Αυτοί δεν νοιάζονται για τίποτα παρά μόνο για το τομάρι τους και τα λεφτά τους.
    Αυτοί νομίζουν ότι η πατρίδα και το έθνος πωλούνται, νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι εταιρεία, νομίζουν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία εξαρτόνται από το χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το νομίζουν αυτοί Παναγιώτη μου.
      Εμείς το νομίζουμε.
      Αν θεωρούσαμε πράγματι απαράδεκτο να συζητάμε για την πατρίδα μας με όρους επιχειρηματικότητας, τώρα δε θα καθόμασταν να τους κοιτάμε. Θα τους είχαμε πάρει με τις πέτρες.

      Διαγραφή
  2. Συνήθως τα κείμενά σου είναι πιο συγκροτημένα και προσεκτικά. Αυτή τη φορά όμως έγραψες ότι:
    "οι δικτάτορες είναι ασήμαντοι δημόσιοι υπάλληλοι ... που συντάσσουν ... πράξεις νομοθετικού περιεχομένου".

    Μου κάνει εντύπωση ότι κατηγορείς ως δικτάτορες τους ασήμαντους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά δε γράφεις λέξη για τους κομματικούς μηχανισμούς και τα κομματόσκυλα που στην πραγματικότητα κινούν τα νήματα.

    Προφανώς είσαι μακριά νυχτωμένος αν νομίζεις ότι τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τις γράφουν ασήμαντοι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Προφανώς αγνοείς (ή μήπως επιλέγεις να αγνοείς;) ότι αυτό το εθνοσωτήριο έργο το έχουν αναλάβει οι κομματικοί καρεκλοκένταυροι που καταλαμβάνουν θέσεις αιρετών, μετακλητών, συμβούλων ή διευθυντών, προκειμένου να υλοποιήσουν το σχεδιασμό διάλυσης ή υποταγής του Ελληνικού έθνους και αρπαγής του πλούτου του Ελληνικού κράτους.

    Άγνοια ή Σκοπιμότητα;
    Εσύ θα μας πεις!

    Αγαμέμνων Ψυρίλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κατάλαβα το λόγο της επίθεσης σου, εφόσον δεν συμφωνείς με το κείμενο γιατί δεν διατύπωσες την γνώμη σου με κάποια επιχειρήματα;
      Τα κομματόσκυλα με το δημόσιο έχουν μεγάλη σχέση οπότε δεν λες κάτι που αναιρεί το κείμενο.
      Σε όλες τις καίριες θέσεις δημοσίου έχεις να κάνεις με κομματόσκυλα.
      Γιαυτό έχουν κάνει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας χωρίς να έχουν συλληφθεί και δικαστεί για έσχατη προδοσία.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ψυρίλλο,

      Το παραπάνω κείμενο δεν είχε σκοπό να εξαντλήσει το θέμα του ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Αλλο ήταν το ηθικό δίδαγμα. Και η αναφορά μου στους "χοντρούς φίλους" του δημοσίου υπαλλήλου με τα γυαλάκια που νομοθετεί θα έπρεπε κανονικά να σας είναι αρκετή.

      Την άποψη μου για το ποιοι είναι οι χοντροί φίλοι και πως ελέγχουν το παιχνίδι, την έχω γράψει εδώ:
      http://thalamofilakas.blogspot.com/2010/11/300.html

      για τα κόμματα εδώ:
      http://thalamofilakas.blogspot.gr/2012/06/blog-post_08.html

      για το σημερινό πολίτευμα εδώ:
      http://thalamofilakas.blogspot.com/2011/10/blog-post_09.html

      και για το πως μπορεί αυτό να εκδημοκρατιστεί εδώ:
      http://thalamofilakas.blogspot.gr/2013/01/blog-post_112.html

      ρίξτε μια ματιά και πείτε μας εσείς αν πρόκειται για άγνοια ή σκοπιμότητα.

      Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε, μην αναρωτιέστε τουλάχιστον δημόσια. Αναρωτηθείτε ιδιωτικά.

      Διαγραφή
    3. κ. Θαλαμοφύλακα,
      Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις δημοκρατικές προτροπές σας να σιωπώ και να μην αναρωτιέμαι δημόσια.
      Σας ευχαριστώ επίσης για τα links. Τα είχα ήδη διαβάσει αλλά έκανα μία επανάληψη για να φρεσκάρω τη μνήμη μου.

      Έχουμε και λέμε λοιπόν:
      Σύμφωνα με την "απογραφή" του πρώην δημάρχου Πάρου και κουνιάδου του ακατανόμαστου, οι μισθοδοτούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν το έτος 2011 περίπου 670.000 ψυχές.
      Αφαιρώ αιρετούς, μετακλητούς, συμβούλους και κομματικούς παρατρεχάμενους, και εκτιμώ πολύ επιεικώς έναν αριθμό 500.000 ανθρώπων.
      Αυτοί οι άνθρωποι κάθε μέρα αγωνίζονται, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, να στηρίξει και να λειτουργήσει ένα κρατικό μηχανισμό που αποδιοργάνωσαν, απαξίωσαν, διέλυσαν και τώρα ξεπουλούν σύσσωμοι οι κομματικοί στρατοί που και εσείς (μεταξύ άλλων) επιλέξατε να μας εξουσιάζουν.
      Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους στους οποίους εμπιστεύεστε τα παιδιά σας κάθε μέρα που τα πηγαίνετε στο σχολείο, στους οποίους θα καταφύγετε για την περίθαλψη των γέρων γονέων σας, τους οποίους θα καλέσετε όταν οι εγκληματίες (εγχώριοι και εισαγόμενοι) επισκεφτούν το σπίτι σας για να σας ληστέψουν.

      Εσείς όμως επιλέξατε να εξομοιώσετε τον δημόσιο υπάλληλο-λειτουργό-οικογενειάρχη-πολίτη των €750 ως €1300, με τα κομματόσκυλα που συντάσσουν κατ' εντολήν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ως μικροί δικτατορίσκοι.

      Για να γίνω πιο σαφής, αντί να απαιτείτε την διακοπή της σχέσης μεταξύ των κομματικών μηχανισμών και των κρατικών δομών, εμφανίζεστε να χαρακτηρίζετε τους δημοσίους υπαλλήλους-λειτουργούς-οικογενειάρχες-πολίτες συλλήβδην ως δικτάτορες.

      Αυτό το ολίσθημα θεωρώ πλέον ότι σίγουρα δεν προέκυψε από άγνοια:
      Στην καλύτερη περίπτωση προέκυψε από αδυναμία αναλυτικής και λογικής σκέψης ή ενδεχομένως από κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας ή πιθανόν από έλλειψη ψυχραιμίας.
      Στη χειρότερη περίπτωση προέκυψε ως σκόπιμη ενέργεια υποδαύλισης της διχόνοιας και περαιτέρω απαξίωσης του Ελληνικού Κράτους, των δομών του και των λειτουργών του.

      Σε κάθε περίπτωση 500.000 κρατικοί- δημόσιοι λειτουργοί (ή δημόσιοι υπάλληλοι) και οι οικογένειές τους, δηλαδή τουλάχιστον 1.500.000 ψυχές πληροφορήθηκαν ότι στην πραγματικότητα είναι οι δικτάτορες που εξουσιάζουν αυτή τη χώρα. Συνεπώς όλοι αυτοί, αν διάβασαν το κείμενό σας, μάλλον δεν έχουν κανένα λόγο και κανένα συμφέρον να έρθουν στο Μαραθώνα την 1η Μαΐου 2013. Έχετε συνεπώς καταφέρει ένα κατόρθωμα επικών διαστάσεων στο επίπεδο των δημόσιων σχέσεων.

      Καλημέρα σας και καλά μυαλά.
      Αγαμέμνων Ψυρίλλος

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ψυρίλο,

      Και εγώ αναρωτήθηκα αν όσα γράφετε τα γράφετε από χοντροκοπιά ή από σκοπιμότητα, αλλά είχα τη λεπτότητα να μην εκφράσω τη γνώμη μου και να σας προσβάλω με τον τρόπο που το κάνατε εσείς δύο φορές.

      Τα συμπεράσματα σας τα βγάλατε, τα δημοσιοποιήσατε (αφού βεβαιωθήκατε φυσικά για τις προθέσεις μου) και από ότι φαίνεται δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τη συζήτηση, αφού ότι και να γράψω εσείς θα λέτε τα δικά σας.

      Νομίζω ότι το επόμενο άρθρο, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα θα σας έλεγα αν είχα τη διάθεση και το χρόνο:

      http://thalamofilakas.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html

      Διαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου