Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Κύριοι,

Δεν είμαι νομικός και οι νομικές μου γνώσεις περιορίζονται σε γενικότητες που αφορούν την καθημερινότητά μου.

Λόγω όμως του έντονου ενδιαφέροντος για όλα όσα γίνονται εις βάρος της χώρας μας, έχω συζητήσει το θέμα του μνημονίου με πάρα πολλούς νομικούς, και όλοι μου είπαν ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας ή εσχάτης προδοσίας επί των όσων αναφέρει το μνημόνιο, (αφού το ίδιο το μνημόνιο αφαιρεί τη δυνατότητα εξέτασης της συνταγματικότητας από τα Ελληνικά δικαστήρια), αλλά ότι τίθεται θέμα εγκυρότητας του ίδιου του μνημονίου ως εγγράφου.

Ο λόγος μου εξήγησαν ότι είναι το γεγονός ότι όχι μόνο η Κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία) αλλά και η βουλή (νομοθετική εξουσία) ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Η ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΟΜΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Νομιμοποιούνται να υπογράφουν νόμους, διεθνείς συμφωνίες, όχι όμως μνημόνια. Και αυτό διότι το μνημόνιο δεν είναι νόμος του κράτους για να το ψηφίσει η Ελληνική Βουλή που θεωρητικά ασκεί τη νομοθετική εξουσία. Αρα πως ήρθε το μνημόνιο προς ψήφιση στη Βουλή; Πως η Βουλή το ψήφισε;

Τι είναι το μνημόνιο; Υπενθύμιση; Σημειώσεις; Διεθνής συμφωνία; Δανειακή σύμβαση; Προβλέπεται η υπογραφή δανειακής σύμβασης από το Κράτος; Η μήπως μόνο από τους οργανισμούς, τους φορείς και τα νομικά πρόσωπα; Γιατί δεν ονομάζεται διεθνής συμφωνία και ονομάζεται μνημόνιο; Μήπως είναι σύμβαση μεταξύ ιδιωτών; Μήπως είναι σύμβαση μεταξύ κράτους και ιδιωτών; Ποιος νόμος δίνει στη Βουλή δικαίωμα υπογραφής των παραπάνω; Πως νομιμοποιείται η Βουλή (νομοθετική εξουσία) να κυρώσει το μνημόνιο αυτό;

Δεν περίμενα φυσικά από τα ΜΜΕ να αναδείξουν το θέμα στην διάσταση αυτή, είδα όμως
με έκπληξη τον δικηγορικό σύλλογο, (για τον οποίο είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει το θέμα της εγκυρότητας του μνημονίου) αντί να χτυπάει το κακό στη ρίζα του (το αν έχει νομική ισχύ ένα τέτοιο έγγραφο) να ασχολείται με την συνταγματικότητα των όσων αυτό προβλέπει, αναγνωρίζοντας το έτσι έμμεσα.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο δικηγορικός σύλλογος έκανε ένα τόσο τραγικό νομικό λάθος. Δεν μπορώ επίσης να πιστέψω ότι οι νομικοί της χώρας μου θα αναγνωρίσουν έμμεσα ένα παλιόχαρτο σαν το μνημόνιο και θα το νομιμοποιήσουν.

Εάν κάπου κάνω λάθος εγώ, παρακαλώ να με διορθώσετε, και να μου υποδείξετε ποιος νόμος νομιμοποιεί την Κυβέρνηση ή τη Βουλή να υπογράφει μνημόνια.

Εάν δεν κάνω λάθος, παρακαλώ να αλλάξετε την γραμμή σας και να χτυπήσετε το κακό στη ρίζα του, δηλαδή στο επίπεδο ισχύος του μνημονίου ως εγγράφου.

Μπορείτε να το κάνετε.

Το ερώτημα είναι αν θέλετε.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

2 σχόλια:

  1. Το ερώτημα είναι και σωστό και επίκαιρο και κρίσιμο. Μόνο που δεν έχει αποδέκτη. Θα αποκτήσει όταν, μετά τη λέξη "συλλόγου", προστεθεί η πόλη (π.χ "Αθηνών", "Θεσσαλονίκης", κοκ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου