Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΡΧΙΣΕ. - ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.  Η λύση  που δόθηκε στις  Βρυξέλλες ενεργοποιεί, σύμφωνα με κύκλους  του υπουργείου  Αμυνας, την τριμερή συμφωνία  ελληνικής κυβέρνησης, Αbu  Dhabi Μar και  ΤhyssenΚrupp
Χωρίς το εμπόδιο του προστίμου των 300 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για παράνομες επιδοτήσεις, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ετοιμάζονται να αλλάξουν για μια ακόμη φορά ιδιοκτήτη και να περάσουν υπό τον έλεγχο της εταιρείας Αbu Dhabi Μar.
Oπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να διαγραφεί το πρόστιμο με την προϋπόθεση τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στις κατασκευές και επισκευές πολεμικών πλοίων. Η εξέλιξη αυτή ενεργοποιεί, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αμυνας, την τριμερή συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, την εταιρεία Αbu Dhabi Μar και τη μέχρι στιγμής ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τον γερμανικό όμιλο της ΤhyssenΚrupp.


Συνδικαλιστικοί κύκλοι των Ναυπηγείων εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει την Αbu Dhabi Μar πιο κοντά στον Σκαραμαγκά ή την απομακρύνει οριστικά. Αυτή τη στιγμή, πάντως, τα Ναυπηγεία υπολειτουργούν και από τους 1.000 εργαζομένους μόνον οι 300 απασχολούνται περιστασιακά. Και αυτό, καθώς η μέχρι στιγμής ιδιοκτήτρια εταιρεία, η θυγατρική της ΤhyssenΚrupp ΕΝΑΕ, έχει καταγγείλει τις συμβάσεις κατασκευής των υποβρυχίων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν από τον νέο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων.

Οι εργαζόμενοι πάντως στα Ναυπηγεία πληρώνονται κανονικά και μάλιστα έχει εξοφληθεί και ο μήνας Ιούλιος. Ωστόσο, το πάγωμα των δραστηριοτήτων του Σκαραμαγκά εδώ και πολλούς μήνες έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, καθώς ο Σκαραμαγκάς τής δίνει σημαντικές παραγγελίες.

Μόνο στρατιωτικές δραστηριότητες
Σύμφωνα με τον υπουργό, η λύση που δόθηκε στις Βρυξέλλες για το κοινοτικό πρόστιμο περιλαμβάνει την εκποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων που δεν αφορούν στρατιωτικές δραστηριότητες (κατασκευή πολεμικών πλοίων) και τον περιορισμό τα Ναυπηγεία να αναπτύξουν μόνο στρατιωτικές δραστηριότητες για 15 χρόνια.

Διευκρίνισε ακόμη ότι τις πολιτικές δραστηριότητες (κατασκευές και επισκευές εμπορικών πλοίων) των Ναυπηγείων θα διαχειρίζεται άλλη επιχείρηση, ενώ μη στρατιωτικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτύσσουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου που δεν υπόκεινται στον συγκεκριμένο περιορισμό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία ισορροπία προς την κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης του ναυπηγικού τομέα, για τον οποίο πάντως επεσήμανε την ανάγκη αναδιοργάνωσής του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στόχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους να διεκδικήσουν παραγγελίες πλοίων και από τρίτες χώρες πέραν της Ελλάδος.

Επανέλαβε δε ότι η συμφωνία, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή με την ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία και σε κλίμα μέγιστης συναίνεσης.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου