Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Στις μέρες της Βιομηχανικής Επανάστασης, ο Τόμας Μάλθους, ένας Άγγλος εφημέριος, διατύπωσε τον περιβόητο «νόμο του πληθυσμού», σύμφωνα με τον οποίον, τα διαθέσιμα αποθέματα τροφίμων στην ανθρωπότητα αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο ενώ ταυτόχρονα ο πληθυσμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς έλεγχο του πληθυσμού, η τροφή δεν επαρκεί για να τραφεί η ανθρωπότητα.

Υποστήριξε ότι η ισορροπία ανάμεσα στον πληθυσμό και τα αποθέματα τροφής μπορεί να επιτευχθεί μέσω πολέμων, λιμών και επιδημιών.

Η ενσωμάτωση του νόμου του Μάλθους στην δαρβινική θεωρία της εξέλιξης διαμόρφωσε τον «κοινωνικό δαρβινισμό», θεωρία ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ και στην Αγγλία που στην ουσία υποβαθμίζει την κοινωνία σε ζούγκλα και νομιμοποιεί τη λεηλασία του κόσμου από την άρχουσα τάξη καθώς και τα εγκλήματα της κατά της ανθρωπότητας.

Στο βιβλίο του "Ο μύθος του υπερπληθυσμού", ο Μπούκτσιν καταρρίπτει το μύθο και αποκαλύπτει αυτό που κρύβεται πίσω του:  Την απανθρωπιά της άρχουσας τάξης και τη μοίρα στην οποία καταδικάζει τους φτωχούς.

Ο Μάρεϋ Μπούκτσιν (Murray Bookchin) (14 Ιανουαρίου 1921 - 30 Ιουλίου 2006) ήταν Αμερικανός ελευθεριακός σοσιαλιστής θεωρητικός και συγγραφέας, του οποίου οι ιδέες κινούνται στον χώρο του αναρχισμού.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ


 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Το θέμα αυτό είναι τεράστιο και πολύ ενδιαφέρον αλλά ο συγγραφέας αναλώνεται στις εμμονές και τις ιδεοληψίες του...Κρίμα !

    Και κάτι σχετικό-άσχετο...Ο πληθυσμός των Ευρωπαικών λαών πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο αντιστοιχούσε στο 25% του παγκοσμίου πληθυσμού...Σε λίγα χρόνια θα αποτελεί το 5% !!!

    KostasL

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου