Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΑΡΧΩ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ’ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι, θα πάρει όλα τα φρούτα...

Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ’ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα.

Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν : “ουμπούντου” που, στη γλώσσα τους, σημαίνει: «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε». Δηλαδή, «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος. Όλοι μαζί, μπορούμε »!!

Το αντίστοιχο παίγνιο έγινε και σε ένα Γυμνάσιο χώρας-μέλους της Ευρωζώνης με την διαφορά ότι το καλάθι δίπλα στο δένδρο περιείχε ένα γυαλιστερό iPod, ένα iPad και ένα iPhone, πάλι με την εξήγηση ότι ο πρώτος τα παίρνει όλα.

Όταν λοιπόν δόθηκε το σινιάλο για να τρέξουν, έπεσαν αγκωνιές, τρικλοποδιές, μπουνιές και τελικά το πιο μεγαλόσωμο παιδάκι έφτασε πρώτο και πήρε και τα τρία gadgets. Ύστερα, μερικά παιδάκια κάθισαν γύρω από τον μεγαλόσωμο συμμαθητή τους και τον παρακολουθούσαν να χειρίζεται τα ηλεκτρονικά καλούδια με θαυμασμό, κάποια άλλα είχαν περικυκλώσει τον ανθρωπολόγο και διαμαρτύρονταν για τους άδικους κανόνες του παιγνίου απειλώντας τον ότι θα τον καταγγείλουν στον Διευθυντή του Σχολείου και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ κάποια άλλα δέχθηκαν μοιρολατρικά την τύχη τους, ψελλίζοντας ότι το όλο παίγνιο ήταν στημένο από ξένα κέντρα εξουσίας.

Όταν ο ανθρωπολόγος συνήλθε και επέβαλε την δέουσα τάξη, πλησίασε το παιδάκι που νίκησε και το ρώτησε γιατί κράτησε και τα τρία gadgets αντί να σκεφτεί να κρατήσει το ένα και να μοιράσει τα υπόλοιπα σε δυο φίλους του.

Εκείνο, του απάντησε μονολεκτικά: “ZBOUTSAM”, που προφέρεται και “στην πούτσα μου”.

Η λέξη ‘ZBUTSAM’ στην γλώσσα της εν λόγω χώρας/φυλής έχει αποκτήσει την έννοια του “δεν με νοιάζει για τους άλλους. Υπάρχω για να ζω σε βάρος των υπολοίπων” (συγγενών, συμμαθητών, ντόπιων ή ξένων) και το βρίσκω απολύτως φυσικό.

Το σχολείο του πειράματος ήταν το...

http://ubuntu-hellas.gr/site/

1 σχόλιο:

 1. Καλά, αν γινόταν στην βουλή ο πρώτος θα έβρισκε μόνο τα κοτσάνια και τα κουκούτσια από τα μήλα.
  Θα τα χρέωναν σαν Apple iphone και κανείς δεν θα ήξερε ποιος τα έφαγε.
  Εμείς φυσικά θα τα πληρώναμε με τόκους.

  Είναι και κάτι περίεργοι μνημονιακοί που έχουν πάρει το καλάθι και μπλοκάρουν τον δρόμο προς το δέντρο για αυτούς που έχουν ανάγκη.

  ΑΛΛΆ δεν είναι στο Dna μας.

  Εγώ μάλλον δεν θα έδινα συμμετοχή στον αγώνα. Γι αυτό πιστεύω δουλεύω τις διπλές ώρες, για τα μισά λεφτά.

  Παναγιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου