Σε μια κοινωνία τόσο "εσωστρεφή" όπως αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ, με μόνιμο έλλειμα στο ισοζύγιο, ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
Και αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο αφ' ενός στερούμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις από μερίδιο της αγοράς (και μάλιστα της εγχώριας), και αφ΄εταίρου αιμοραγούμε (ως χώρα πλέον) χρήματα στο εξωτερικό.
Είναι πράγματι τραγικό, την ίδια στιγμή που παραπονούμαστε ότι η - δική μας - δουλειά δεν πηγαίνει καλά, ότι πέφτουν οι πωλήσεις, ότι χαμηλώνουν τα περιθώρια κέρδους, να αγοράζουμε από το ΙΚΕΑ έπιπλα και από το Carefour Γαλλικά και Γερμανικά προϊόντα και να μην αντιλαμβανόμαστε ότι με τον τρόπο αυτόν στερούμε από τον διπλανό μας (που ταυτόχρονα είναι και δυνητικός πελάτης των προϊόντων ή των υπηρεσιών μας) πωλήσεις.
Ναι. Σε πολλές περιπτώσεις τα Ελληνικά προϊόντα είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά, και είναι δύσκολο να πληρώσει τη διαφορά αυτή ένας άνθρωπος που ήδη δυσκολεύεται οικονομικά λόγω κρίσης.
Για τις περιπτώσεις αυτές, η λύση είναι απλή: Καταναλώστε λιγότερο, αλλά καταναλώστε Ελληνικά, και όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο Ελληνικό προϊόν, σταματήστε να καταναλώνετε...
Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις όπου το κριτήριο δεν είναι η τιμή, αλλά το prestige της κατανάλωσης προϊόντων μεγάλων πολυεθνικών οίκων και η καταναλωτική επιδημία που τόσα χρόνια μας καλλιεργούσαν τα ΜΜΕ και οι διαφημιστές...
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγοράζουμε εισαγόμενα νερά, αναψυκτικά, μπύρες που παράγονται στο εξωτερικό. Τα Ελληνικά προϊόντα είναι εφάμιλλα αν όχι καλύτερα από τα εισαγόμενα...
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγοράζουμε εισαγόμενα νερά, αναψυκτικά, μπύρες που παράγονται στο εξωτερικό.
Το ίδιο ισχύει για τα κρασιά, τα αλλαντικά, τα τυριά, με τα τελευταία να ανεβάζουν το έγκλημα της κατανάλωσης εισαγόμενων σε κακούργημα...
Τα Ελληνικά προϊόντα τις περισσότερες φορές είναι εφάμιλλα και σε πολλές φορές καλύτερα από τα εισαγόμενα...
Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι τα λίγα επιπλέον ευρώ που πληρώνουμε αγοράζοντας Ελληνικά προϊόντα θα γυρίσουν πίσω σε εμάς, αφού όταν η δουλειά του εργοστασίου που τα παράγει πηγαίνει καλά, οι εργαζόμενοι σε αυτό θα έχουν δουλειά, και πιθανόν το εργοστάσιο να προχωρήσει σε επενδύσεις και να ξαναγυρίσει το χρήμα στην αγορά.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αγορά είναι κύκλος, και ότι η δική μας ευημερία εξαρτάται από την ευημερία του διπλανού μας.
Και ότι όσο πιο στενά δεμένοι είμαστε με το διπλανό μας, τόσο πιο δύσκολα θα σπάσουνε τη φάλαγγα...
ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΩΤΟ ΚΩΔΙΚΑ. Ο αριθμός 520, (πρόθεμα χώρας κατά GS1) με τον οποίο υποτίθεται πως ξεκινούν όλα τα ελληνικά προϊόντα, δεν υποδηλώνει απαραίτητα τη χώρα στην οποία παράγεται ένα προϊόν. Αυτό συμβαίνει επειδή μια επιχείρηση δεν υποχρεούται να προμηθευτεί την απαιτούμενη άδεια, προκειμένου τα προϊόντα της να φέρουν στη συσκευασία τους γραμμωτό κώδικα, από τον φορέα της χώρας όπου εδρεύει ή δραστηριοποιείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.
Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.