Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΗΠΑ: "ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. - ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"

Από την δήλωση "Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα" του πωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τον περασμένο Δεκέμβριο και τις λοιδωρίες κατά όσων αγωνίστηκαν να αποδείξουν το αντίθετο μεταξύ των οποίων και η .... 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που με τίτλο στο εξώφυλλο "Ο πόλεμος για τα πετρέλαια" και "Ιδού το ελληνικό πετρέλαιο" κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου, περάσαμε σην ίδρυση φορέα εξερεύνησης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων και τώρα οι ΗΠΑ προτείνουν επίσημα ... εμπορική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο!....
Έστω και αν "ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές", λέει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.
Ο ίδιος αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας, ως μέλος της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και προτρέπει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε από κοινού αξιοποίησή του! Εδώ πλέον δημιουργούνται τεράστια ζητήματα γιατί δεν το λέει ο οποιοσδήποτε. Είναι έμπειρος διπλωμάτης και βαθύς γνώστης των ζητημάτων της ενέργειας με τα οποία ασχολείται εδώ και δεκαετίες, ο πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου Κλίντον και πρέσβης στην Ε.Ε., αναδεικνύει τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στον αγωγό TGI.
Το σημαντικό και πρωτόγνωρο είναι ότι αναγνωρίζει την χρησιμότητα του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: "Είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που ήμουν στην κυβέρνηση την πρώτη φορά, τη δεκαετία του ’90. Γνωρίζω ότι είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα. Υπάρχουν ερωτηματικά σε ό, τι αφορά τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Μια αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται πολύ για το έργο. Μένει να φανεί εάν θα υπάρχει αρκετή ζήτηση και για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και για τον Μπακού - Τσεϊχάν. Αυτό πρέπει να αποσαφηνισθεί. Οπως και το τι θα γίνει με τον Βόσπορο, καθώς η Τουρκία εγείρει θέμα μεγάλου αριθμού τάνκερ που περνούν από τα Στενά. Σίγουρα δεν έχουμε αρνητικά αισθήματα για το έργο. Ισως δουλέψει."
Αλλά το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι δηλώνει με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αντίθετες ούτε στον South Stream.
ΕΡ:  Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream;

Απ.: "Είναι ένα θέμα που αφορά την Γκάζπρομ και τις αρμόδιες ελληνικές οντότητες. Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τον South Stream. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα όπως υπάρχουν για όλους τους αγωγούς και αφορούν το κόστος, την τοποθεσία του αερίου, κ.λπ. Υπάρχουν ζητήματα ελέγχου και πολιτικής που προκύπτουν σε κάθε έργο."

Οβιδιακή μεταμόρφωση στις θέσεις των ΗΠΑ, αλλά και άμεση ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για το θέμα. Τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι και πρέπει να μείνουν αδιαπραγμάτευτα.

defencenet


Το είδα στο stratilatis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου