Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΤΗΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Γιατί δημιουργούνται τα HOAX (απατηλά) μηνύματα στο διαδίκτυο;

Με αφορμή την ανάρτηση που αφορά τις δηλώσεις του Χένρυ Κίσσινγκερ η οποία αναδημοσίευθηκε σε πλήθος σοβαρών και μη ιστολογίων και η οποία τελικώς χαρακτηρίσθηκε ως απάτη ή ένα μήνυμα HOAX όπως συνηθίζεται να λέγεται στο διαδίκτυο, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες προσωπικές απόψεις...


Υπάρχουν 3 ειδών απατηλά μηνύματα ή ειδήσεις στο διαδίκτυο...

1. Αληθοφανή ψεύτικα με σκοπό την παραπλάνηση του κοινού και την απαξίωση των blogs. Μηνύματα που εκ των προτέρων έχουν δημιουργηθεί με αληθοφανή τρόπο ώστε να εξαπατήσουν τους μπλόγκερς και κατ' επέκτασιν τους αναγνώστες τους.

Τα μηνύματα αυτά έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν αρνητικές ή θετικές εντυπώσεις για πρόσωπα ή γεγονότα αλλά κυρίως να πλήξουν (μέτα την εξακρίβωση της απάτης) την αξιοπιστία των ιστολογίων και των ειδησεογραφικών sites.

Τέτοιο παράδειγμα ήταν η πληροφορία για διαφήμιση γνωστής τουρκικής εταιρείας οπλικών συστημάτων η οποία και καλά είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο την ελληνική βουλή να καίγεται!!!!

2. Ψευδοφανή αληθινά με σκοπό την υποβάθμιση. Μηνύματα που αφορούν αληθινές ειδήσεις οι οποίες για διαφόρους λόγους παρουσιάζονται σαν ψεύτικα μηνύματα ώστε να παραπλανήσουν και πάλι το αναγνωστικό κοινό του διαδικτύου.

Η επιδίωξη εδώ είναι να μην δοθεί η απαιτούμενη προσοχή από τους αναγνώστες οι οποίοι αν και θα διαβάζουν μια αληθινή είδηση θα θεωρήσουν ότι ήταν απλά ένα ψέμα αφού οι επιτήδειοι θα την έχουν παρουσιάσει ως ψέμα....

Τέτοια είδηση ήταν η τιμωρία ενός μικρού Ιρανού που έκλεψε μια φρατζόλα ψωμί και τιμωρήθηκε με σπάσιμο του χεριού του κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου....!!!
Η είδηση αυτή θεωρήθηκε ως ένα μήνυμα ΗΟΑΧ ώστε να μην κατηγορηθεί ο ισλαμικός κόσμος για βαρβαρότητα...

3. Αληθοφανή ψεύτικα που πρόκειται να διαψευστούν με σκοπό την απενοχοποίηση. Μηνύματα που αφορούν μια ψεύτικη είδηση η οποία παρουσιάζεται ως αληθινή αλλά αργότερα διαψεύδεται και εχει σαν σκοπο να άρει την συκοφάντηση από κάποιο πρόσωπο ή πειστατικό.

Τέτοια δημοσίευση ήταν η συγκεκριμένη για τον Χένρυ Κίσσινγκερ. Η είδηση αυτή παρουσιάστηκε ως αληθινή αλλά αργότερα διαψευστηκε με προφανή σκοπό να απενοχοποιηθεί ο συγκεκριμένος Αμερικανοεβραίος πολιτικός, ο οποίος έχει, κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πεί πολύ χειρότερα πράγματα...

Σίγουρα προς το τέλος της καριέρας του ο συγκεκριμένος επιθυμεί να ξεπλύνει το όνομά του το οποίο συνδέθηκε (όχι αδικαιολόγητα) με μεγάλες τραγωδίες της ανθρωπότητας (π.χ. Κύπρος 1974) και με την παγκόσμια επικράτηση του Σιωνισμού.

Συμπερασματικά να πούμε ότι οι δημιουργοί HOAX Μηνυμάτων επιθυμούν πρωτίστως να θολώσουν τα νερά ώστε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού προς κάθε είδους ενημέρωση. Γι' αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι επιτήδειοι πολύ συχνά προσπαθούν να παρουσιάσουν ως ψευτικη οποιαδήποτε είδηση....
Σε αυτό τους βοηθούν πάρα πολύ οι αυτόκλητοι συνομωσιολόγοι οι οποίοι δίνουν το έναυσμα για αμφισβήτηση σχεδόν σε όλες τις πληροφορίες...

Πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστώσουμε, οι ιστολόγοι και οι αναγνώστες, συνήθως την εγκυρότητα μιας είδησης. Ειδικά αν προέρχεται από ένα μεγάλο και συνήθως έγκυρο ειδησεογραφικό site.

Θυμηθείτε την είδηση της ηλεκτρονικής έκδοσης της ρωσικής ΠΡΑΒΔΑ για τα 3 γιγάντια διαστημόπλοια που έρχονται προς την Γη!!!

Η θυμηθείτε πόσες φορές διαβάσατε σε μεγάλα αμερικανικά ή ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά sites, όπως π.χ. η εφημ. BILD, το SPIEGEL, οι Ν.Υ. Times ή το BBC, ότι η Ελλάδα φεύγει από το Ευρώ και την Ευρωζώνη ή χρεοκοπεί μέσα στο 2011!

Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, ευτυχώς, εκ των υστέρων, μπορούμε να εξακριβώσουμε τα κίνητρα αυτών που διαδίδουν ψεύτικες, ψευδοφανείς αληθινές ή αληθοφανείς ψεύτικες ειδήσεις και καταφέρνουμε οι ιστολόγοι, να τους ξεμπροστιάσουμε.

Θυμηθείτε προ μηνών, την πληροφορία που είχε διαρρεύσει μεγάλη ιστοσελίδα (που το όνομά της παραπέμπει στον Ταρζάν) η οποία (και καλά) προερχόταν από οικονομολόγο περί χρεοκοπίας της χώρας. Με την υπόθεση ασχολήθηκε ακόμα και η εισαγγελία, αλλά όπως αποδείχθηκε τελικώς η πληροφορία ήταν από έναν μηχανικό(!!!!) στην Κρήτη!!!!

Ας αντιμετωπίζουμε λοιπόν φίλοι μου με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις ειδήσεις που ακούμε στο διαδίκτυο και με ακόμα μεγαλύτερη τις διαψεύσεις....

Τα μάτια και τα αυτιά μας λοιπόν, δεκατέσσερα.


ΘΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου