Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΕΝΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 2003

Το καλοκαίρι του 2003 ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Κούρος, δημοσίευσε το ακόλουθο άρθρο στο περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ». Τότε πολλοί ήταν εκείνοι που το θεώρησαν «συνομωσιολογικό». Ξέρετε ποιοι, τα παπαγαλάκια του συστήματος που προσπαθούν να εμφανίσουν ως «γραφική» και «εξωπραγματική» κάθε αποκάλυψη.
Σήμερα, επτά χρόνια μετά, είναι απλώς η πραγματικότητα. Διαβάστε το…

[ Το άρθρο αναδημοσιεύεται στο tsantiri με άδεια και επιθυμία του συγγραφέα ]

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2003

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΡΟ

Κάθε ισχυρό κράτος (μητροπολιτικό) διαθέτει γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που στην πράξη αποσκοπούν να θέσουν υπό την επιρροή του άλλα μικρότερα κράτη, από άποψη οικονομίας, στρατιωτικής ισχύος και τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα κράτη αυτά που εντάσσονται στη σφαίρα επιρροής των μητροπολιτικών ονομάζονται «περιφερειακά».

Κάθε μητροπολιτικό κράτος που σχεδιάζει γεωπολιτικά (οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, πολιτιστικά), σχεδιάζει, φυσικά, για την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων του και χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίπτωση τον οικονομικό, τον πολιτικό, τον στρατιωτικό ή τον πολιτιστικό μοχλό για να αλώσει κάποιο περιφερειακό κράτος και να το θέσει στη σφαίρα επιρροής του. Η Ελλάδα, ως κράτος περιφερειακό υφίσταται πιέσεις από διάφορα μητροπολιτικά κράτη, αλλά κυρίως από τις Η.Π.Α., τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα. Καθένα από αυτά τα κράτη που λογίζονται ως μητροπολιτικά, σχεδιάζουν γεωπολιτικά για να προωθήσουν τα ποικίλα συμφέροντα τους στον ελλαδικό χώρο. Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα σενάρια στο φως της δημοσιότητας. Σενάρια που εκπονούνται από τους σχεδιαστές της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους ή από διάφορα think tank που ερευνούν επάνω στα γεωπολιτικά δεδομένα.

Οι κυριότερες μέχρι στιγμής πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, είναι στον πολιτιστικό τομέα, στον οικονομικό και στον πολιτικό. Ο στρατιωτικός τομέας δεν υφίσταται τον ίδιο βαθμό πίεσης διότι η στρατιωτική δυνατότητα της Ελλάδας θεωρείται ικανή.

Τα γεωπολιτικά σχέδια των μητροπολιτικών χωρών εκπονούνται σε δεδομένη στιγμή για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα σε βάθος χρόνου. Γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες αδυναμίες του ελληνικού λαού αυτά τα σχέδια λαμβάνουν κατά κύριο λόγο υπόψη τον οικονομικό τομέα (π.χ. ορατά τα αποτελέσματα του πρόσφατου χρηματιστηριακού κραχ) και τον πολιτιστικό.

Ο πολιτιστικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την διατήρηση της ελληνικής ιδιοπροσωπίας και γι’ αυτό οι πιέσεις προς αυτή την πλευρά είναι διαρκείς και συνεπείς για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και θα συνεχίσουν για αρκετές δεκαετίες ακόμα, έως ότου ομογενοποιηθούμε μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης.
Η εσωτερική αντίσταση του ελληνικού λαού ίσως ήταν αυτή που ανάγκασε τον σπουδαίο γεωπολιτικό σχεδιαστή Σ. Χάντιγκτον να μας τοποθετήσει πολιτισμικά στην πλευρά της Ανατολής όταν κατασκεύαζε τον γεωπολιτικό χάρτη που διαχώριζε την Ανατολή από τη Δύση.

Ο Χάντιγκτον δεν είναι ο μοναδικός σχεδιαστής γεωπολιτικών μοντέλων στις Η.Π.Α. Είναι αρκετά τα κέντρα που σχεδιάζουν και προωθούν τα σχέδια τους ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές ισορροπίες. Ένα άλλο σενάριο είχε εκπονηθεί από το αμερικανικό Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών RAD και είχε δεί το φως της δημοσιότητας το 1998, το οποίο μιλούσε για ελληνοτουρκικό πόλεμο που θα ξεσπούσε το 2003. Αφορμή γι’ αυτόν τον πόλεμο θα ήταν επεισόδια που θα ξεσπούσαν στην περιοχή της Θράκης, τα οποία θα δώσουν την αφορμή στα τουρκικά στρατεύματα να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος για να προασπίσουν τους μουσουλμάνους δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας. Αυτός ο σχεδιασμός για ουδέτερη ζώνη στη Θράκη υπήρχε από το 1945 και είχε εκπονηθεί από γερμανικά γεωπολιτικά κέντρα και όπως φαίνεται αυτούς τους σχεδιασμούς τους υιοθέτησαν σήμερα οι Αμερικανοί. Πριν από μερικά χρόνια κυκλοφορούσαν διάφοροι χάρτες αμερικανικής πάλι υποστηρίξεως που έφεραν την Μακεδονία αποκομμένη από τον ελληνικό κορμό και ενσωματωμένη στα Σκόπια. Μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα των Σκοπίων μιλούσε ξεκάθαρα για τις στρατηγικές βλέψεις αυτές των Σκοπιανών. Σήμερα φαίνεται πως έχουν ατονήσει λόγω των εξελίξεων. Τα ίδια πάνω κάτω σχέδια για τη Μακεδονία έχουν και οι Βούλγαροι εθνικιστές παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια τα έχουν απεμπολήσει λόγω της δεινής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.
Εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια κυκλοφορούν χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας που έχουν προσαρτημένη όλη την Ήπειρο. Μάλιστα, στα διάφορα διπλωματικά γραφεία οι Αλβανοί πολιτικοί κυκλοφορούσαν απόψεις για διεκδικήσεις και δικαιώματα επί της αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ένα άλλο σχέδιο που εκπονήθηκε πάλι σε αμερικανικά γραφεία αφορούσε στη δημιουργία των Ηνωμένων Βαλκανικών Κρατών, κατά το αμερικανικό πρότυπο. Ένα σχεδίασμα που θα απέκοπτε τα Βαλκάνια από την υπόλοιπη Ευρώπη, θα απέκοπτε οριστικά τη Ρωσία από το Αιγαίο και θα ελεγχόταν εξ’ ολοκλήρου από τα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων.

Ένα τελευταίο σενάριο για το μέλλον του ελληνικού χώρου και του ελληνικού έθνους έχει τεθεί υπό την αιγίδα του διαβόητου Τζ. Σόρος, ο οποίος για περισσότερο από μια δεκαετία δραστηριοποιείται στον χώρο των Βαλκανίων με τα διάφορα ιδρύματα του και τις χρηματιστηριακές του επιχειρήσεις. Το σχέδιο αυτό έχει αρκετές δεκαετίες (;) ορίζοντα υλοποίησης και προβλέπει:

Α. αγορά εδαφών που θα φτάσουν το 30% των εκτάσεων.
Β. εξαγορά των ελληνικών τραπεζών;
Γ. εκμηδένιση της ελληνικής βιομηχανίας ;
Δ. μείωση της αγροτική παραγωγής στο ελάχιστο δυνατό όριο
Ε. εξαγορά των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και μεταβολή της Ελλάδας σε κέντρο τουρισμού φθηνού επιπέδου
Στ. λαθρομετανάστες θα καταλάβουν τους ακατοίκητους χώρους της ελληνικής υπαίθρου
Ζ. Έλληνες εργάτες και διανοούμενοι θα διευκολύνονται να μεταναστεύσουν στις βαλκανικές και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η. έλεγχος των εσόδων από την πορνεία και τα ναρκωτικά.

Αυτό είναι το «μαύρο» σενάριο των νέων αμερικανικών γεωπολιτικών σχεδιασμών, αλλά δεν θα κλείσουμε μ’ αυτό. Θα κλείσουμε με την άποψη του καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ι. Μάζη ο οποίος αποδέχεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αισιοδοξούμε. Ο Ι. Μάζης θεωρεί ότι όταν λυθούν σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν πρώτα απ’ όλα το ξεμπέρδεμα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, την ασφαλή επιβίωση του Ισραήλ, την εξασφάλιση του Ανατολικού Αιγαίου ως ασφαλούς διόδου των πετρελαίων της Κασπίας, τον εκδυτικισμό της Τουρκίας, γεγονότα που έχουν δρομολογηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τότε στην χώρα μας θα υπάρξει ηρεμία και θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα την ταλανίζουν. Είδομεν.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2003 στο περιοδικό «Γυναίκα»

πηγη

http://udemand.wordpress.com

2 σχόλια:

  1. Καταρχήν το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό"Γυναίκα" το οποίο διαβάζουν μόνο γυναίκες και λιγότερο άντρες.Οπότε τι να μην περάσει στα ψιλά.Καταδεύτερον το ότι οι Αλβανοί θέλουν την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι γνωστό από το 55 περίπου όταν οι τότε Ελληνικές κυβερνήσεις ξήλωσαν την 1η στρατιά που έδρευε στην Ήπειρο και την κατέβασαν στην Λάρισα.Τυχαίο,δεν νομίζω.Από τα τέλη του 2ου παγκοσμίου πολέμου γνωρίζουν οι "μεγάλες"δυνάμεις πως στην περιοχή της Μακεδονίας μας υπάρχει ορυκτός πλούτος.Μερικά χρόνια αργότερα ξεκίνησε και το θέμα της "Μακεδονίας".Τυχαίο,δεν νομίζω.Από την δεκαετία του 70 που έγινε το φιάσκο με την εκχώρηση της μισής Κύπρου μας στους Τουρκαλάδες για να φύγουν τάχα μου από την Θράκη αυτοί εναντίων άρχισαν νέο γύρο ελεγχόμενης μεταναστευτικής πολιτικής.Τώρα είναι πόσοι είναι εκεί πάνω και βγάλανε και σημαία.Σε αντίθεση το Ελληνικό κράτος έκανε ότι μπορούσε για να ερημώσει η ύπαιθρος και τα ακριτικά μέρη της πατρίδος μας.Τυχαίο,δεν νομίζω.Τώρα αν νομίζουν κάποιοι πως οι Τούρκοι θα γίνουν ποτέ δυτικοί εγώ θα τους πω πώς τον"αράπη όσο και να τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς".Οι Τούρκοι είναι γεωγραφικά εκεί που είναι και ανήκουν εκεί που είναι.Τέλος με αυτό και καλά θα κάνουμε να μην τους φοβόμαστε αλλά να τους μισούμε γιατί δεν μας είχανε μόνο 400 χρόνια σκλαβωμένους αλλά πάντα είμαστε στα μαχαίρια και αυτό δεν αλλάζει.Τώρα ας πάρει ο καθένας τα μέτρα του και είναι σίγουρο πως αν αλλάξουμε σαν μονάδες προς το καλύτερο θα αλλάξουμε και σαν σύνολο και τότε θα μπορέσουμε να επιδιώξουμε και ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δύναμη του λακωνισμοϋ. Εύγε.

    Η τελευταία σου πρόταση νομίζω ότι είναι η αλήθεια από την οποία έχουμε απομακρυνθεί και αδυνατούμε να δούμε. "Αν θες να αλλάξεις την ανθρωπότητα, άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου." είπε λακωνικότατα και ο Σόλων πριν από 2.500 χρόνια περίπου.

    Διαφωνώ με το γενικό μίσος για τους Τούρκους όταν αναφερόμαστε στον Τουρκικό λαό. Επιφυλακτικότητα προς τους πολιτικούς τους και τις σκοπιμότητές τους ναι, γενναιότητα αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, ναί. Αλλά όχι μίσος. Τουλάχιστον όχι πριν μιλήσουν οι λαοί. Οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξυ τους. Οι εξουσιαστές των λαών όμως έχουν. Και δυστυχώς οι λαοι, υπακούνε σαν πρόβατα στους άρχοντες τους οικειοθελώς και πολεμάνε ο ένας τον άλλο οικειοθελώς. Και γίνονται κτήνη οι λαοί. Ολοι οι λαοί σε κατάσταση πολέμου εκτελούν κτηνωδίες. Την κτηνωδία και την απανθρωπιά την ειδαμε στους δυτικους σε όλο της το μεγαλείο στους "πολιτισμένους" αμερικάνους στο γκουαντάναμο και αλλου. Είμαι βέβαιος, ότι το καθεστώς στην Κίνα είναι το ίδιο κτηνώδες όπως και αλλού. Δεν είναι προνόμιο των Τούρκων η βαρβαρότητα και η κτηνωδία. Την κρύβουμε όλοι μας μέσα μας. Την εχουμε μέσα μας και αρνούμαστε να την δουμε. Το καλό και το κακό. Το άσπρο και το μαύρο. Το γιν και το γιαν. Είναι μέσα μας. Είμαστε ικανοί για το μεγαλύτερο καλό και το μεγαλυτερο κακό. Εργοστασιακά. Στάνταρντ εξοππλισμός. Και υποκρινόμαστε ότι είναι αλλιώς. Μεχρι να έρθουμε αντιμέτωποι με την αλήθεια. Οτι είμαστε τα χειρότερα τέρατα που γνώρισε η γή. Μόλις το δούμε μεσα μας ότι είναι έτσι, και σκεφτουμε μήπως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι κάπως αλλιως, κάπως καλύτερα, όπου θα υπάρχει ένα μέτρο στην ανθρώπινη απληστία, ότι θα υπάρχει ανθρωπιά, ότι οι άνθρωποι θα εργάζονται για την ευημερία της ανθρωπότητας σαν σύνολο, θα επιτυγχανουν το ατομικό συμφέρον μέσα από το συμφέρον όλων, ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ζούμε όλοι οι άνθρωποι καλύτερα και πιο ευτυχισμένοι, χωρίς όλην αυτή τη μιζέρια και τη δυστυχία που υπάρχει σήμερα, τότε θα φτιάξουμε έναν κοσμο αλλο, από την αρχή.

    Στις μέρες μας νιώθω σαν η ανθρωπότητα να έχει έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Και εμείς οι Ελληνες, έχουμε έρθει πάλι αντιμέτωποι με την ιστορία. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γι αυτό. Νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυτο-οργανωθούμε. Σε ομάδες από το περιβάλον και τη δουλειά. Με καλούς φίλους όπου είναι δυνατον. Αυτο-οργάνωση. Με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Μετά θα δούμε τι θα κάνουμε. Ομως πρέπει να ετοιμαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου