Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟ 1952 ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Διαβάσαμε ένα άρθρο και μας έκανε τεράστια εντύπωση.Το τελευταίο καιρό πολλοί ανακαλύπτουν τη διαχρονική γραφή ποιημάτων και άρθρων,όμως όταν έπεσε το συγκεκριμένο στην αντίληψή μας δε το πιστεύαμε το πόσο «μέσα» έπεσε στις προβλέψεις του ένας άνθρωπος ΤΟ 1952…

Κατά πάγια πολιτική μας θα εξακριβώσουμε την αλήθεια του κειμένου και τις επόμενες μέρες θα σας παρουσιάσουμε και που μπορείτε να βρείτε και εσείς οι ίδιοι το αναφερθέν βιβλίο… Διαβάστε:


Ήταν Γενάρης του 1952, όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική», ένα μικρό βιβλιαράκι που «κάποιοι» φρόντισαν να εξαφανιστεί. Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις «Μπιστιρλή», το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς.

Ποιος ήταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης;

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το 1922 στην ηλικία των 15 χρονών, στον «Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης» κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία.

Μετά, έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση όπου σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας -το γνωστό μετονομασθέν σε Λομονόσοφ – και στη συνέχεια εργάστηκε μαζί με μερικά από τα πιο κορυφαία μυαλά της εποχής του σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα και άκρως απόρρητα οικονομικά προγράμματα της τότε Σοβιετίας.

Το 1940 επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται στην Αντίσταση και με το τέλος του πολέμου συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και παραδίδεται στη Χωροφυλακή. Μένει φυλακισμένος, «ξεχασμένος» για χρόνια. Στο κρατητήριο ολοκληρώνει το βιβλίο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική» που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδοτικό οίκο «Μπιστιρλή», ο οποίος και το εκδίδει. Το βιβλίο είναι δυναμίτης, αφού περιέχει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα οικονομικής πρόβλεψης που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Επιπλέον, προβάλλει το πατριωτικό μοντέλο της οικονομίας και προκαλεί πάταγο στους τότε διεθνείς οικονομικούς κύκλους και σε πρόσωπα που διαμόρφωναν τη διεθνή οικονομική πολιτική.

Αυτά για την ιστορία. Απλά να προσθέσουμε ότι αρκετοί Έλληνες που εργάζονται σε μεγάλους διεθνείς Οίκους – που σήμερα κάποιοι εξ΄αυτών των Οίκων μας ταλανίζουν – έχουν δει στις βιβλιοθήκες Διευθυνόντων Συμβούλων και άλλων κορυφαίων στελεχών το βιβλιαράκι του Ισίδωρου Πόσδαγλη. Του μεγάλου Αγωνιστή και Οικονομολόγου. Ίσως κάποια στιγμή αξίζει να ασχοληθούμε και να αναφέρουμε πολύ περισσότερα για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά μυαλά που γέννησε αυτός ο τόπος.

Τι έγραφε στο βιβλίο του ο Πόσδαγλης και γιατί δεν θέλουν να το ξέρουμε;

Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του Πόσδαγλη – το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952 – είναι ικανές να ανατρέψουν, κυριολεκτικά να τινάξουν στον αέρα το σάπιο οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Διαβάστε:
Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα» σημειώνει ο Πόσδαγλης, στις σελίδα 17:

«Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη.»

Και συνεχίζει ο Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο:

«Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ότι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά».

Αν βρίσκετε εντυπωσιακό να προβλέψει κανείς το κοινό νόμισμα από ένα κρατητήριο στα 1952 περιμένετε να δείτε παρακάτω:

«Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών – που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει – θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.»

Σελίδα 24!

Αυτά γράφει ο Πόσδαγλης, με στοιχεία, αριθμούς και διαγράμματα, είπαμε από το 1952!

Στο τέταρτο κεφάλαιο «Τα Κόμματα» γράφει ο Πόσδαγλης στη σελίδα 121:

«Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του Χρέους τότε χρειάζεται μια γενικής φύσης Κυβέρνηση (Σ.Σ.: Ο Πόσδαγλης μάλλον εννοεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας), που θα αντιπαλεύει τα λαϊκά συμφέροντα σ’ όλο το πλάτος της ιδεολογικής αντιπάλης. Ο διεθνής παράγοντας του καπιταλισμού θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ΄αυτές που θα λέει η γενικής φύσης Κυβέρνηση.»

Μήπως σας θυμίζει κάτι;

Γιατί όμως στην Ελλάδα; Τα εξηγεί όλα ο Πόσδαγλης:

«Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θαναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας. Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους.Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.»

Σε ποιο χάρτη αναφέρεται αυτός ο μεγάλος και ξεχασμένος αγωνιστής;…



Πηγή
otyposnews.gr

9 σχόλια:

  1. Δυστυχώς πρόκειται περί άθλιου hoax.Δες εδώ http://egersis2.blogspot.com/2012/01/hoax-2012.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε, είσαι μάλλον απόλυτος να το χαρακτηρίζεις σαν "άθλιο hoax". Το λινκ που έγραψες δεν δίνει και καμιά ξεκάθαρη απάντηση. Όσον αφορά τους "μαυροζωνάδες" του ΚΚΕ και να το ήξερε κάποιος το 1952 μάλλον τώρα θα έχει πεθάνει ή θα είναι πολύ γέρος για να θυμάται κάτι που πέρασε στα "ψιλά" μετά από 60 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα εκπλαγώ εάν αληθεύει το κείμενο αυτό...στο σύνολό του !

    Εάν έχει αληθινά κομμάτια πλεγμένα με τα ψεύτικα θα είναι η τυπική ιντερνετική απάτη !

    KostasL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ?ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΖΕΙΣ ΟΠΩΣ ΖΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ? ΟΥΤΕ ΔΩΡΟ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!ΑΠΛΑ ΚΡΑΤΑΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΡΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΣΤΥΧΟΣ ΜΑΣ.ΑΝΤΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΜΕ 47% ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ.ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΕΡΓΟΣ 33 ΕΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήξερε για πετρέλαια απο το 52;Και ο Γιωργάκης τώρα το ανακάλυψε;
    Μπορεί να ισχύει μια γενική πρόβλεψη των πραγμάτων αλλά το ότι ονομάζει συγκεκριμένς χώρες που θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα μου βρωμάει η δουλειά για μούφα...
    Μια καλημέρα στην Κοζάνη που έχω πολλούς φίλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επεσα πανω στην σελιδα σου φιλε ειδα τι γραφεις να σαι καλα.
    Πραγματι κανενας δεν εχει ακουσει τον Ποσδαγλη και τα πεπραγμενα του καθ όσον δεν εξυπηρετουσε τους κυκλους
    Που ήθελαν την Ελλάδα προτεκτορατο .
    Παρ ότι ειχαμε φωτισμενες μορφες σαν Ελλάδα δυστυχως
    Αυτές χαθηκαν η και εξαφανισθηκαν από τους …ειδικους.
    Μια τέτοια περιπτωση ήταν και η αναφορά σε βιβλίο των σκεψεων και των μελετων για την βαρια βιομηχανια στην Ελλάδα.
    Πρωτοπορα για την εποχη του δυστυχως εκτελέστηκε κι αυτός
    Μαζι με τον Μπελογιαννη . Τον εκτέλεσαν ουσιαστικά αυτόν διότι είχε φερει σε φως και στην επιφανεια την γνωστη συμβαση cooper ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ 1940 ΚΑΙ ΕΛΗΞΕ ΤΟ 2010 .

    Ότι ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε πλάι στο Νίκο Μπελογιάννη δεν ήταν τυχαίο. Ότι μια γενιά Ελλήνων αγνόησε την ύπαρξη του βιβλίου και του συγγραφέα του, κι αυτό δεν ήταν τυχαίο: Το "Κατεστημένο" [...] είχε πολλές και μεγάλες ενοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει απ' αυτό έστω και λίγα διδάγματα. [...] Ο αναγνώστης [...] δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει πως σ' αυτή τη μελέτη του 1947 έχουν τεθεί τα βασικά προβλήματα ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτημένης και υπανάπτυκτης, χώρας περιφερειακής, όπως θα λέγαμε σήμερα, και προτείνονται λύσεις επιστημονικά θεμελιωμένες και, μαζί, συγκεκριμένες" σημειώνει η Έλλη Παππά στην εισαγωγή του βιβλίου Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα του Δημήτρη Μπάτση, στην έκδοση του 1977, μια μελέτη επίκαιρη το 2011.
    Στον προλογο του αναφέρει τα πιο κατω που έχουν ιδιαίτερη σημασια.

    Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική, πως παρ' όλα τα εμπόδια και παρ' όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο Ελληνικός Λαός, που πάντα αγωνίζεται ηρωικά, θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο, για μια ελεύθερη δημοκρατική ανοδική πορεία, και θα αρχίσει, με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ορμή και αυτοθυσία, να χτίσει την ερειπωμένη από την ναζιστοφασιστικη κατοχή και τον οικτρό εμφύλιο, πατρίδα.
    Η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη μόνον τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από το Λαό και για το Λαό.
    Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει ο δρόμος για να λυτρωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας.
    Και ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στην ορθολογιστική οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης, στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών μέσων για ν' ανθήσει και σ' εμάς γερή, προοδεμένη κοινωνική ζωή. Μόνον τότε θα δημιουργηθούν και θα εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο ψηλή κοινωνική επιδίωξη: τη σοσιαλιστική κοινωνία.
    Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα, μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο, όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών, πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό Λαό, προσφέροντας ακόμη και την ζωή τους, ότι πολυτιμότερο δηλαδή έχουν, προσπαθώντας έτσι να στεριώσουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την νίκη του.
    Σε όλους αυτούς τους πραγματικούς ηρωικούς αγωνιστές, προσφέρω και εγώ την μικρότατη αυτή συμβολή.
    Δημήτρης Μπάτσης
    Αθήνα, ΕΜΠ , Ιούνιος 1947»

    Περισοτερα μπορειτε να δειτε πιο κατω

    http://tvxs.gr/news/biblio/o-dimitris-i-lydia-lithos-moy-lilian-mpatsi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με όραμα την ανάπτυξη και προκοπή δούλεψαν πολύ σκληρά οι γονείς μου στα χωράφια τους!Είχαν μια απίστευτη οργάνωση την οποίαν θα ζηλευαν και οι καλύτεροι οικονομολογοι!Όλοι δούλευαν στην οικογένεια. Η γιαγιά με τα μωρά και το νοικοκυριο ο παππούς το διάβασμα των μεγαλυτερων παιδιών. Είχαμε τα πάντα. Τίποτε δεν έμενε αναξιοποιητο.Το σπιτικό μας ήταν μια μικρή αγροτική επιχείρηση, αυταρκης.Είμαι 60 χρόνων και προσπαθώ ναυκαταλαβω πως χάθηκαν όλα αυτά. Πως ξεφύγαμε και γιατί.Ποιος φταίει ?Νομίζω ότι βρίσκω τις απαντήσεις σιγά σιγά και με την δική σας βοήθεια.Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου