Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


H ελληνική Πολιτεία προσφέρει άλλα 25 δις. ευρώ εγγυήσεων δανεισμού σε τράπεζες, αλλά..χθες αποκαλύφθηκε από επίσημα χείλη, ότι τράπεζες «ξαφρίζουν» αυθαίρετα μισθούς πελατών τους, ενώ αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια με κρατική εγγύηση
Το STOPCARTEL αναδημοσιεύει το παρακάτω κείμενο το οποίο φέρνει στο φώς τις κυριολεκτικά ληστρικές μεθόδους των τραπεζών σε βάρος των πολιτών.Οι μέθοδοι και το σύνολο των πρακτικών των ελληνικών τραπεζών όπως αποκαλύπτονται από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, τις αναδεικνύουν σαν τον υπ αριθμόν 1 εχθρό των πολιτών στην Ελλάδα.

Χάνοντας το μέτρο..

H ελληνική Πολιτεία προσφέρει άλλα 25 δις. ευρώ εγγυήσεων δανεισμού σε τράπεζες, αλλά το «κοινωνικό μέρισμα» από τους τραπεζίτες για αυτή την υποστήριξη εξακολουθεί να πληρώνεται με.. αντικοινωνική συμπεριφορά. Χθες αποκαλύφθηκε από επίσημα χείλη, ότι τράπεζες «ξαφρίζουν» αυθαίρετα μισθούς πελατών τους, για εξόφληση οφειλών, ενώ σε αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια με κρατική εγγύηση σε καταστηματάρχες που είδαν τα μαγαζιά τους να καταστρέφονται στα βίαια γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε χθες στην Βουλή, ότι αυτά τα 25 δις. ευρώ εγγυήσεων δεν θα πέσουν στο κενό: το υπουργείο θα ζητήσει από όσες τράπεζες λάβουν κρατικές εγγυήσεις, να υποβάλλουν σχέδια αύξησης της πιστωτικής επέκτασης στην κυβέρνηση, τα οποία θα δεσμευθούν να υλοποιήσουν. «Παίρνετε εγγυήσεις, δίνετε δάνεια», ήταν το μήνυμα του Γ. Παπακωνσταντίνου στους τραπεζίτες.

Σε συνάντηση πέντε κορυφαίων τραπεζιτών με τον Γ. Προβόπουλο, όπου περιέργως προσκλήθηκε και οι διοικητής της ΑΤΕ, ενώ συνηθίζεται να μετέχουν μόνο οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών που ουσιαστικά ελέγχουν την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το κλίμα φέρεται να ήταν θετικό, έναντι της προτροπής του υπουργού: «ναι, θα δώσουμε δάνεια», ήταν η δέσμευση των τραπεζιτών στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, σύμφωνα με τις «διαρροές» που υπήρξαν για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Όμως, φαίνεται ότι και αυτές οι δεσμεύσεις των τραπεζιτών, που για κάποιο λόγο δεν μεταδίδονται επίσημα (για παράδειγμα, με μια ανακοίνωση της Ένωσης Τραπεζών), δεν αρκούν για να κάμψουν τη δυσπιστία των πολιτών έναντι στο γενναιόδωρα ενισχυόμενο από την Πολιτεία ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όχι μόνο γιατί τα δάνεια που υποτίθεται ότι θα χορηγούνταν με τη ρευστότητα που προσέφερε το Δημόσιο με το προηγούμενο «πακέτο» στις τράπεζες εξακολουθούν να.. αναζητούνται, αλλά και γιατί συνεχείς είναι οι ενδείξεις βαρύτατων φαινομένων καταχρηστικής έως και αντικοινωνικής συμπεριφοράς εκ μέρους των τραπεζών:

n Χθες ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος, αποκάλυψε με ανακοίνωσή του, ότι η Γραμματεία του έχει αρχίσει έρευνα, ύστερα από καταγγελίες πελατών τραπεζών, ότι αυθαίρετα παρακρατούνταν μέρος ή και ολόκληροι οι μισθοί και οι συντάξεις τους από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας που διατηρούν, προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις από δάνεια. Αυτονόητο είναι, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι άκρως καταχρηστική, αφού «χέρι» στο λογαριασμό καταθέσεων ενός πελάτη μπορεί να βάλει μια τράπεζα ΜΟΝΟ με την έγγραφη εντολή του, όχι απλώς επειδή κάποιος καταχρηστικός όρος στα ψιλά γράμματα μιας σύμβασης ερμηνεύεται από ορισμένες τράπεζες ότι τους δίνει αυτό το δικαίωμα. Πρόκειται, όμως, για μια προέκταση της.. άνετης καταχρηστικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν για χρόνια οι τράπεζες στους πελάτες τους στην Ελλάδα, τοποθετώντας ακόμη και δικαστικές αποφάσεις σε.. περίοπτη θέση του κάδου απορριμάτων.

n Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Αδ. Γεωργιάδης, προχώρησε σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία για τη στάση των τραπεζών από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος σε ένα θέμα που στο παρελθόν έχει αποκαλύψει και το «Β». Όπως τόνισε, καταστηματάρχες που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο κατάφεραν να εξασφαλίσουν, βάσει σχετικού κυβερνητικού προγράμματος, κρατικές εγγυήσεις για να δανεισθούν με ευνοϊκούς όρους από τράπεζες και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Έκπληκτοι διαπίστωσαν και αυτοί οι καταστηματάρχες, όπως και όσοι καταστράφηκαν το 2008 από τα επεισόδια εκείνου του χειμώνα, ότι όσες τράπεζες και αν γύρισαν δεν κατάφεραν να βρουν μία, που θα δεχόταν με βάση τις κρατικές εγγυήσεις να τους χορηγήσει δάνειο. Τέτοια είναι η κατάσταση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας του ισχυρού, κατά τα άλλα, ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που δεν δίνει ούτε μικροδάνεια σε επαγγελματίες με εγγύηση του Δημοσίου! Και αυτό παρότι, όπως υπενθύμισε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί δημόσια, ότι η Πολιτεία θα αποκαθιστούσε τις ζημιές των καταστηματαρχών.

Με αυτά και άλλα πολλά καθημερινά γεγονότα να αποκαλύπτουν σε καθημερινή βάση τις..άγριες αντικοινωνικές διαθέσεις του τραπεζικού συστήματος, που ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης φαίνεται να εξαντλεί τα όρια αυθαιρεσίας και αδιαφορίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, δεν θα είναι έκπληξη αν και τα επόμενα 25 δις. ευρώ κρατικών ενισχύσεων χαθούν κάπου στις «τρύπες» των τραπεζικών ισολογισμών, χωρίς άλλο κοινωνικό αντίκρισμα, πλην της αποτροπής μιας θεαματικής κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών, που θα παρέσυρε τη χώρα στην οριστική χρεοκοπία..

πηγη banksnews.gr

Από: stopcartel.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟΥΡΓΩΝ;

Αρχειοθήκη ιστολογίου