Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Είναι διάχυτη η αίσθηση στους Ελληνες ότι είναι καιρός να αλλάξουμε το πολίτευμα της χώρας μας. Πράγματι, αυτή είναι και η μόνη λύση για να απεγκλωβιστούμε από την άθλια αντιπροσωπευτική ψευτοδημοκρατία η οποία μας έφερε εδώ που μας έφερε.

Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος. Με τη σημερινή κομματοκρατία, το σύστημα διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του αφού:


1. Για να ανελιχθεί κάποιος σε υψηλές πολιτικές θέσεις, πρέπει να περάσει από τη βάση του κόμματος, (οποιουδήποτε κόμματος συμπεριλαμβανομένων της ΝΔ, Πασοκ, Λαος, ΚΚΕ, Σύριζα, Μπακογιαννέϊκο κ.λ.π.), και να συναναστραφεί με άεργους τεμπέληδες λαμόγια και γλύφτες για πολλά χρόνια. (ή να είναι γιός/κόρη/ανηψιός/ξάδερφος πολιτικού οπότε τα πράγματα είναι απείρως ευκολότερα)./

Αν δεν γίνει όμοιος τους, αν δεν φάει (μαζί τους), αν δε λερώσει τα χέρια του με βρώμικο χρήμα, αν δεν σιωπήσει, θάβεται στη λήθη. Ετσι, τα κόμματα είναι ένα είδος φίλτρου που φιλτράρει τους υγειώς σκεπτόμενους πολίτες και τους βγάζει εκτός. Οποιος δε συμμορφώνεται με τη γραμμή του κόμματος, όποιος ρωτάει πολλά, όποιος κατηγορεί τους "συντρόφους" για ατασθαλίες, απομονώνεται και διαγράφεται, ενώ τα ΜΜΕ, πολύ εύκολα και γρήγορα θα τον παρουσιάσουν σαν γραφικό τυπάκο που δεν ξέρει τι του γίνεται.

Με τον τρόπο αυτό, μόνο οι εξαιρετικά γλύφτες γραικύλοι μπορούν να ανέλθουν στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια των κομμάτων και βεβαίως μετά την μακρά τους πορεία και συναναστροφή με τους κατώτερους των πολιτών, έχει γίνει ένα με αυτούς (αν δεν ήταν ήδη),  σιωπά, συμβιβάζεται και συμμετέχει στο πάρτι.

Ολα αυτά, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία τα έχει συνειδητοποιήσει ο Ελληνικός λαός. Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος.

Βεβαίως, το σύστημα δε θέλει να χάσει τη μαρμίτα από ένα μάτσο ασήμαντα ανώνυμα ανθρωπάκια που θέλουν (τρομάρα τους) να τα ρωτάνε (οι κοτζαμάν πολιτικοί) πριν πάρουν αποφάσεις. Ετσι, για την περίπτωση που τα ανθρωπάκια θελήσουν να ξεφύγουν από την προεδρευομένη δημοκρατία, το σύστημα έχει ετοιμάσει ένα νέο προϊον: Την προεδρική δημοκρατία.

Ξεκίνησαν λοιπόν εδώ και καιρό οι παπαγάλοι την εκστρατεία υπέρ της προεδρικής δημοκρατίας, άλλοι επειδή τρέφονται από το σύστημα, άλλοι επειδή ενθουσιάστηκαν με τις αναλύσεις και άλλοι επειδή πρέπει κάτι να πουν (κάθε ψευτο-δημοσιογράφος πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια άποψη, ασχέτως αν διαθέτει τις αντίστοιχες γνώσεις).

Αρθρα επι άρθρων, αναλύσεις επι αναλύσεων, θέσεις, θεωρίες και αναρτήσεις που υποστηρίζουν την προεδρική δημοκρατία. Εξαλοι όλοι με την "απαρέδεκτη" προεδρευομένη δημοκρατία, υποστηρίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η προεδρική.

Ενας καθαρός νους όμως, αναρωτιέται: Εφαρμόστηκε πουθενά αυτή η περιβόητη προεδρική δημοκρατία; Ελυσε πράγματι τα προβλήματα που δημιουργεί η προεδρευόμενη δημοκρατία;

Η απάντηση είναι απλή. Η προεδρική δημοκρατία έχει εφαρμοστεί σε πάμπολλες χώρες, με πρώτη και καλύτερη την Αμερική. Αναρωτιώμαστε λοιπόν: Συμμετέχει ο Αμερικανικός λαός στις αποφάσεις που τον αφορούν; Είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της προεδρικής δημοκρατίας στην Αμερική;

Στην Αμερική λοιπόν, όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο (σε ένα) κόμματα, οι δημοκρατικοί και οι δημοκρατικοί, (democrats και republicans = ίδια μετάφραση) οι οποίοι εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι μόνο ένας στους τρείς Αμερικάνους ψηφίζει στις εκλογές. Χειραγωγούν την κοινή γνώμη με τα ΜΜΕ , και ο λαουτζίκος, αντί να ψηφίζει βουλευτές, (που προβάλει η τηλεόραση και υποστηρίζει το κόμμα) ψηφίζει πρόεδρο (που προβάλει η τηλεόραση και υποστηρίζει το κόμμα). Αλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Το έλλειμα ελευθερίας στην Αμερική, είναι ίσως μεγαλύτερο και από αυτό της Ελλάδας.

Αρα, η προεδρική δημοκρατία απέτυχε στην Αμερική.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας της προεδρικής δημοκρατίας είναι η Τυνησία (την οποία επισκέφθηκα για δουλειά ένα μήνα πριν να αρχίσουν τα επεισόδια) όπου ο ίδιος πρόεδρος, κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 87% (!) επι 38 συναπτά έτη. Δύο αντίπαλοί του, ελάμβαναν ο μεν ένας (ο δυνατός) ποσοστό 5% και ο άλλος (ο αδύναμος) 2,1%. Και οι τρεις τους (ο νικητής και οι ηττημένοι) ζούσαν σε βίλες και παλάτια, σε αντίθεση με το λαό της Τυνησίας που ζούσε σε τρώγλες και ερείπια.

Οχι και τόσο δημοκρατικό.

Αρα, κύριοι υποστηρικτές της προεδρικής δημοκρατίας, παρακαλώ να μου υποδείξετε έστω και μία χώρα που να έχει πραγματική δημοκρατία εφαρμόζοντας το πολιτικό σύστημα της προεδρικής δημοκρατίας και μετά θα ακούσω τις αναλύσεις σας για τα πλεονεκτήματα της.

Οι παπαγάλοι θα ρωτήσουν:  "Και ποιο είναι το πολιτικό σύστημα που θα εξασφάλιζε πραγματική δημοκρατία";
Στην ερώτηση αυτή, υπάρχει απάντηση. Είναι ένα σύστημα που δεν έχει εφευρεθεί ακόμα. Δεν ξέρω ποιος εφηύρε την προεδρική δημοκρατία και για ποιο λόγο θα πρέπει να διαλέξουμε οπωσδήποτε ανάμεσα στην προεδρευομένη και την προεδρική. Δεν ξέρω επίσης για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται να εφεύρουμε τώρα ένα πολιτικό σύστημα που θα εξασφαλίζει πραγματική δημοκρατία.

Το μόνο σύστημα που θα εξασφαλίζει πραγματική δημοκρατία, είναι αυτό στο οποίο θα συμμετέχει ο λαός. Οχι δια αντιπροσώπου, αλλά άμεσα. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πάρα πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση όπως για παράδειγμα:

1. Κατάργηση του θεσμού του προέδρου. Βουλή 300 βουλευτών, εκ των οποίων οι 150 θα προέρχονται από κόμματα και τα γνωστά και οι 150 θα είναι τυχαία κληρωμένοι πολίτες. Πλειοψηφία 51% για να επικυρωθεί οποιοσδήποτε νόμος.

2. Κατάργηση του θεσμού του προέδρου και αντικατάσταση του από δεύτερη βουλή από 300 τυχαία εκλεγμένους πολίτες. Η κανονική βουλή νομοθετεί, αλλά για να ισχύσει ένας νόμος θα πρέπει να τον επικυρώσει η δεύτερη βουλή των πολιτών.

Η λίστα είναι μεγάλη και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σκεφτούμε μερικές λύσεις ακόμα.

Λύσεις υπάρχουν για όλα. Για να εξασφαλιστεί η τυχαιότητα (και να μην "τυχαίνουν" πάντα π.χ. ψηφοφόροι του πασόκ στους "τυχαία εκλεγμένους", μπορεί η κλήρωση να γίνεται βάσει του αριθμού ταυτότητας με μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν του Λόττο Τζόκερ κ.λ.π. (Οταν είναι για τζογο, τις λύσεις τις βρίσκουν. Οταν είναι για δημοκρατία, σηκώνουν τα χέρια).

excel αρχείο σε site του υπουργείου εσωτειρκών, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ελέγξουν ότι η ψήφος τους και η ψήφος των γνωστών τους μετρήθηκε σωστά, αλλά και να ελέγξουν το συνολικό αποτέλεσμα.

Σκεφτείτε το λίγο: Θα είχαμε υπογράψει μνημόνιο αν είχαμε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα; Θα είχε φτάσει η παιδεία μας σε αυτό το άθλιο χάλι; Θα είχαμε βουλευτική ασυλία; Παραγραφή;

Νομίζω πως όχι.

Μέχρι λοιπόν τα παπαγαλάκια να μας υποδείξουν μια χώρα όπου εφαρμόστηκε σωστά η προεδρική δημοκρατία και όπου δεν υπάρχουν λαμογιές, αναξιοκρατία και χρέη, ας σκεφτόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της πραγματικής δημοκρατίας στην οποία η γνώμη των πολιτών λαμβάνεται υπ' όψη και διαμορφώνει τις αποφάσεις.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ.

21 σχόλια:

  1. Αν και είμαι κατά της Προεδρικής Δημοκρατίας, νομίζω ότι την αδικείς λίγο. Ειδικά στην Αμερική, ασφαλώς και παίζει ρόλο, μιας και άλλη σύνθεση έχει το Κοινοβούλιο, άλλη η Γερουσία, και πολλές φορές νόμους που θέλει να περάσει η Κυβέρνηση, συνήθως τους απορρίπτει η Γερουσία, οπότε ουσιαστικά η Κυβέρνηση δεν είναι ποτέ ανεξέλεκτη, ή τουλάχιστον, δεν κάνει ό,τι θέλει.
    Επίσης, και στη Γαλλία και στην Κύπρο υπάρχει Προεδρική Δημοκρατία, δεν χρειαζόταν να φέρεις παράδειγμα την...Τηνυσία...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιου δεν του αρεσει η Προεδρικη Δημοκρατια, ας παει να ζησει στη Β.Κορεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο δίλημμα ανώνυμε.

    Τα επιχειρήματα σου δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το ορθό του λόγου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πολίτευμα στην Ελλάδα δεν είναι προεδρική δημοκρατία αλλά ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Όταν γράφεις για κάτι, να ξέρεις τι είναι αυτό για το οποίο γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Μάρκο,

    Θεωρείς ότι στην Αμερική υπάρχει δημοκρατία; Οτι οι πολίτες συμμετέχουν στις αποφάσεις;

    Τότε πως γίνεται να κυβαρνάνε τρεις γενιές Μπους; Πως γίνεται ο Κίσσιγκερ να είναι Νο2 σε ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων;

    Μια χώρα είναι δημοκρατική όταν για να ανελιχθεί κάποιος στην πολιτική σκηνή δε χρειάζεται χρηματοδότηση από την πολεμικη (και όχι μόνο) βιομηχανία. Μπορεί στην Αμερική να γίνει γερουσιαστής ένας απλός πολίτης χωρίς διασυνδέσεις με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα;

    Οσον αφορά στην Κύπρο και τη Γαλλία, θα συμφωνήσω ότι οι πολιτείες τους είναι καλύτερες από την δική μας, αλλά το ερώτημα δεν είναι αν έχουν καλύτερο επίπεδο ευημερίας από εμάς, αλλά αν έχουν πραγματική δημοκρατία ή όχι. Αν ο λαός συμμετέχει στις αποφάσεις ή όχι.

    Ειδικά η Κύπρος, διαθέτει επίπεδο ευημερίας, όχι επειδή έχει πραγματική δημοκρατία, αλλά επειδή είναι διεθνές πλυντήριο μαύρου χρήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Πάνο,

    Γνωρίζω πολύ καλά ποιο είναι το πολίτευμα στην Ελλάδα. Ξαναδιάβασε το άρθρο.

    Οταν σχολιάζεις κάτι, να διαβάζεις το άρθρο το οποίο σχολιάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΡΙΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
    1. Πρόκληση δημοψηφίσματος για τη σύγκληση Συντακτικής Εθνοσυνελεύσεως με σκοπό την ψήφιση συντάγματος Προεδρικής Δημοκρατίας. Θέσπιση Γερουσίας με ισχυρές ελεγκτικές αρμοδιότητες.
    2. Πλήρης διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας με τη θέσπιση ασυμβίβαστου του υπουργικού με το βουλευτικό αξίωμα.
    3. Πλήρης ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με εκλογή της ηγεσίας της από ειδικό σώμα και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο.
    4. Πλήρης κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για υποθέσεις μη σχετιζόμενες με το βουλευτικό αξίωμα ή για αδικήματα που διενεργήθησαν προ της εκλογής.
    5. Περιορισμός και εκλογίκευση των βουλευτικών προνομίων.
    6. Θέσπιση της λαϊκής πρωτοβουλίας για δημοψήφισμα.
    7. Θέσπιση της λαϊκής πρωτοβουλίας για εισαγωγή νομοσχεδίων.
    8. Αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων από ειδική υπηρεσία π.χ. Σ.Δ.Ο.Ε. ή/και Ελεγκτικό Συνέδριο,
    9. Θέσπιση πόθεν έσχες για όλα τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα καθώς και για δημοσίους υπαλλήλους με δικαίωμα υπογραφής.
    10. Μικτό εκλογικό σύστημα μονοεδρικών περιφερειών και ενιαίου εθνικού ψηφοδελτίου ώστε ελαχιστοποιηθούν οι εκλογικές δαπάνες και να ενισχυθεί ο ρόλος του βουλευτή.


    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ: ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΚΟΜΜΑ ΛΥΣΕΩΝ

    www.dimokratikoi.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενα σοβαρό ερώτημα είναι το ποιοί θα μετέχουν στην συντακτική εθνοσυνέλευση.

    Ολες οι εθνοσυνελεύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στη χώρα μας, απαρτίζονταν από ανθρώπους του συτήματος, οι οποίοι έκοβαν το παλιό κουστούμι και με το ίδιο ύφασμα μας έραβαν καινούριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απολύτως με το ενιαίο ψηφοδέλτιο.

    Εχω σύνδεσμο στην πλαϊνή μπάρα.

    Διαβάστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε μου Θαλαμοφύλακα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα ολα όσα παραθέτεις.
    Πραγματικά είναι σκέψεις που προβληματίζουν και πρέπει να τυχουν προσοχής.

    Προσωπικά θεωρώ ότι η προεδρική δημοκρατία είναι καλύτερη από την προεδρευομένη και υπερτερεί κυρίως στην κομματική της έκφραση.

    Τα παραδείγματα που έφερες είναι αληθινές πολιτευτικές αποτυχίες όπως και η Ελλάδα αποτελεί αποτυχημένη έκφραση της προεδρευομένης.

    Το πολιτευμα όπως πίστευαν και οι αρχαίοι προγονοί μας πρέπει να ωφελεί και να υπηρετεί την πατρίδα κι΄όχι το αντίθετο.
    Υπό αυτην την έννοια ακόμα και η μοναρχία αν ωφελεί την πατρίδα σε κάποια ιστορική συγκυρία είναι καλό.

    Π.χ. Ειναι απολύτως βέβαιο ότι η Ελληνική Μακεδονική Αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί αν οι Μακεδονες υιοθετούσαν την Αθηναική Δημοκρατία.
    Και η χιλιοχρονη Βυζαντινη αυτοκρατορία μας δεν θα υπήρχε με πολιτεύματα σημερινού τυπου....

    Παντως θεωρω ότι περα από τα τυχόν μειονεκτήματα που σιγουρα υπάρχουν στην προεδρική δημοκρατία υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
    Οπως ξέρουμε η μοναρχία έχει πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στην δημοκρατία κυρίως σε ζητήματα λήψης αμεσων αποφάσεων. Ομως εχει ένα μεγάλο μειονεκτημα το οποίο εννίοτε αποτελεί καταστροφή για την χωρα.. κι αυτο είναι η κληρονομικότητα στην εξουσία.

    Με την Προεδρική Δημοκρατία και με έναν πρόεδρο που θα εκλέγεται άμεσα από τον λαό (με +50% κι οχι με τα κομματικά υποκαταστατα της ενισχυμενης αναλογικης κλπ...) καταργειται η βλαβερη κληρονομικότητα και αν δοθούν μεγάλες εξουσίες στον πρόεδρο τότε οι αποφάσεις θα είναι αμεσες και πιθανότατα ωφέλιμες για την πατρίδα.

    Εξάλλου η εξουσία του προεδρου θα πήγάζει απευθείας από την πλειοψηφία των πολιτών κι οχι το σημερινο αίσχος όπου τα τελευταία 40 χρονια οι καμια (προδοτικη) κυβέρνηση δεν ειχε την υποστήριξη της καθαρης πλειοψηφίας του λαού μας.

    Σχεδον όλες οι 6 στους 10 Ελληνες πολιτες τις αντιπαθούσαν!!!!!!

    Πάντως όπως και να εχει φιλε μου νομίζω ότι το πρωτιστο είναι να βρίσκονται στην εξουσία πρόσωπα που αγαπούν την πατρίδα αληθινα και με πατριωτική ανιδιοτέλεια...
    Υπο αυτην την προϋπόθεση όλα τα πολιτεύματα ια φανταζαν ιδανικά...
    Ενω τωρα ολοκληρη η συζήτηση που κάνουμε έχει ξεκινήσει από τα προδοτικά πρόσωπα που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τοπου μας εδω και δεκαετίες και μας εχουν οδηγησει σε αυτην την τεχνητη πνευματική και οικονομικη κρίση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ώστε δεν ήταν άρρωστοι οι μοναρχικοί που αλληλοεξοντώθηκαν, αφανίζοντας τον ανθό των Ελλήνων και παρέδωσαν τους υπόλοιπους στους Ρωμαίους γενοκτόνους;
    Ώστε δεν μπορεί να πάρει άμεσες αποφάσεις ένας αμεσοδημοκρατικός λαός σε Μαραθώνες και Σαλαμίνες;
    Τόσο πολύ φοβούνται τις συλλογικές αποφάσεις οι αυλικοί, τώρα που ο Τιτανικός τους καταρρέει;
    Μήπως νομίζουν ότι θα τους ακολουθήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να καταργηθούν τα Κόμματα!
    http://iatroud.blogspot.com/2010/11/blog-post_38.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΙ ΤΟ 49% ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ 20% ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΤΡΙΜΩΧΤΟΥΝ ΝΑ ΣΤΙΨΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΕΣ Π@Π@$!Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θάνο,

    Θα συμφωνούσα μαζί σου αν η κοινωνία μας δεν είχε φτάσει στο χάλι που είναι σήμερα.

    Επειδή ακριβώς σήμερα έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε, θεωρώ ότι το επόμενο πολίτευμα θα πρέπει να είναι τέτοιο που να ξεριζώσει την κομματοκρατία και δε θα επιτρέψει σε κόμματα να επαναλάβουν τα ίδια. Αρα η αλλαγή θα πρέπει να είναι ριζική.

    Πιστεύω ότι αν εφαρμοστεί η προεδρική δημοκρατία τώρα στην Ελλάδα, δε θα αλλάξει τίποτε απολύτως, αφού τα ίδια πράσινα, μπλέ και κόκκινα λαμόγια θα εμφανίζονται στις ίδιες εκπομπές των ίδιων παρατρεχάμενων και θα λένε τις ίδιες ανοησίες με σήμερα. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι δε θα ψηφίσουμε τα λαμόγια, αλλά τον πρόεδρο των λαμογιών.

    Και αυτό δε μου φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και όμως το σύνταγμά μας το λεει καθαρά …. ότι δεν έχουμε δημοκρατία και προσέξτε το!
    Άρθρο 1 του συντάγματος, παράγραφος 1:
    «Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» (όχι απλά δημοκρατία του λαού αλλά του κοινοβουλίου).
    Άρθρο 1 του συντάγματος, παράγραφος 3: «όλες οι εξουσίες (δηλαδή τα άτομα που ασκούν εξουσία π.χ. βουλευτές, υπουργοί κ.λ.π. ) … πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα»
    Είδατε πουθενά να γράφει απλά ότι στην Ελλάδα έχουμε «Δημοκρατία»;
    Εγώ δεν το είδα ούτε το διάβασα.
    (όσο για το άρθρο μου άρεσε, και ο αρθρογράφος προσπαθεί να μας θυμίσει κάποιες μικρές αλλά σημαντικές αλήθειες που μας διαφεύγουν όταν λέμε ότι έχουμε "Δημοκρατία"
    Δημήτρης Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έλληνας Πολίτης
    Καλά τα λέτε πατριώτες αλλά εγώ 1 γνωρίζω σίγουρα:
    Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να έχουμε σε εδώλιο 300 κατηγορούμενους για εσχάτη προδοσία!!Πολλοί δε απ'αυτούς δεν είναι καν Έλληνες!Επίσης συνεργάτες και συνκατηγορούμενοι θα έπρεπε να είναι και όλοι όσοι δουλεύουν στα ΜΜΕ με την βαριά κατηγορία της απόκρυψης και παραποίησης της αλήθειας εις βάρος του Ελληνικού Έθνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να μην αφήσουμε τους αυτοκαταστροφικούς μοναρχικούς να μας παρασύρουν στον βυθιζόμενο Τιτανικό τους!
    Η γενικευμένη εξουθένωση οδηγεί συχνά εκτός θέματος, που, ακόμα και αυτοί που εκτρέπονται, θεωρούν ότι είναι το ΠΩΣ θα καταφέρουμε να ενωθούμε το 90% των ΑΝΤΙΜΟΝΑΡΧΙΚΩΝ Ελλήνων.
    Ο Ρήγας το κατάφερε με ΜΙΑ μόνο πρόταση στο άρθρο 37 του Συντάγματος ('Νέα Πολιτική Διοίκηση'), δηλαδή να εκλέγει ο λαός τούς εντολοδόχους του πάντα από ΕΝΑ-ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο (δεν αναφέρει κόμματα, που είχαν επιβάλει αλλού οι μονάρχες), πράγμα που εφαρμόστηκε σε ΟΛΕΣ τις πρώτες εκλογές σύμφωνα με τα πρώτα 3 ελληνικά Συντάγματα, και συνεχίζει να εφαρμόζεται σε ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και την Ελβετία.
    ΔΕ χρειάζεται να περιμένουμε να αλλάξουν το νόμο οι διχαστικοί κομματικοί μοναρχικοί και πότε θα ξαναγίνουν εκλογές!
    Μπορoύμε να αρχίσουμε με πρωτοβουλίες ανά περίσταση ή δήμο, αναδείχνοντας με ΕΝΑ-ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο τους εκάστοτε εντολοδόχους μας, και έτσι να δουν όλοι στην πράξη ότι το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με προκριματική, ανεπίσημη κάλπη πριν από τις εκλογές, διαμορφώνοντας από όσους βγουν πρώτοι σε ψήφους το ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών.
    Το εφάρμοσαν σε 28 δήμους το 2006!
    http://enieopsifodeltio.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριοι δείτε και αυτή την πρόταση. Μήπως τα πράγματα είναι περισσότερο απλά απο ότι πιστεύουμε; Μήπως αρκούν τρία 'είδη' δημοψηφισμάτων για να αλλάξει άρδην το πολιτικό τοπίο; Δεν λέω ότι είναι εύκολο, ούτε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, αλλά μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ενημερωνόμαστε και να το σκεφτόμαστε ως προοπτική;
    http://referendumsforgreece.wordpress.com/
    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στην Αμερική λοιπόν, όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο (σε ένα) κόμματα, οι δημοκρατικοί και οι ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ!!!

    Εκτος του οτι θελει διορθωση το κειμενο σου ειναι εντελως ανακριβες!! λοιπον κυριε παπαγαλε...αυτα τα δυο που αναφερεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ειναι ΤΑΣΕΙΣ σαν να λεμε εδω αριστερα κεντρο κ δεξια.Σταματα να παραπληροφορεις τον κοσμο συνεπως...κ ΦΥΣΙΚΑ υπαρχουν πολιτικες τασεις αλλα κομματα...ομαδουλες...κομματοσκυλα κ ρουσφετολοι υπαρχουν ΜΟΝΟ στην ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΛΙΓ...(συγγνωμη)ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! ποιος ειναι το παπαγαλακι τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσο για την ''λυση'' σου ''150 τυχαια κληρωμενοι βουλευτες πολιτες'' φαντασου να πεσει ο κληρος στην Λουκα,στον Κατελη (aka Κatman παρατραγουδο της Αννιτας),εναν τυχαια εν δυναμη serial killer και στον Μαρινακη Κ ΣΕ ΣΕΝΑ!!!! ΡΕ ΦΙΛΕ..ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΙΣ?

      Διαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου