Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Εισπράκτορες

Γράφει ο Τζωρτζ Φίνλεϋ στο “Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως”:

“Η προστασία της Οθωμανικής κυβερνήσεως βαθμιαία δημιούργησε μια ελληνική αριστοκρατία διοικητικών οργάνων και φοροεισπρακτόρων. Την αριστοκρατία αυτή αποτελούσαν οι Φαναριώτες στην Κωσταντινούπολη και οι κοτζαμπάσηδες ή προεστοί στην Ελλάδα. Η ηθική και πολιτική θέσης τούτης της τάξης αποδόθηκε άριστα με την ονομασία τους σαν είδος “Χριστιανών Τούρκων”...


Ο βοεβόδας ή ο μπέης αγόραζε τους φόρους μιας περιφέρειας σαν κεντρικός φοροσυλλέκτης. Ακολούθως υπενοικίαζε τις διάφορες κατηγορίες των προσόδων στους Ελληνες προεστούς που με την σειρά τους συνήθως υπενοικίαζαν το μερίδιό τους κατά μικρότερα τμήματα στους τοπικούς άρχοντες των κοινοτήτων της περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό οι δημόσιες πρόσοδοι της Ελλάδας συντηρούσαν τρεις ξεχωριστές τάξεις φοροεισπρακτόρων σε βάρος του ελληνικού λαού”.

Εμένα αυτή η περιγραφή μου θυμίζει τα δυο μεγάλα μας κόμματα. Το ένα, το ΠαΣοΚ είναι ο τωρινός εισπράκτορας, το άλλο, η ΝΔ, θέλει να γίνει ο επόμενος εισπράκτορας. Των φόρων που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Και που συλλέγονται και αποδίδονται στους δανειστές-σωτήρες μας (ο θεός να τους το ξεπληρώσει), δηλαδή ΕΕ, ΕκΤ και ΔΝΤ .

Διότι από τα δυο μεγάλα μας κόμματα, το ΠαΣοΚ μας έφερε το Μνημόνιο, και η ΝΔ μας δήλωσε πως δεν θα το καταργήσει την επομένη που θα γίνει κυβέρνηση.

Και το Μνημόνιο ουσιαστικά μετατρέπει το ελληνικό δημόσιο σε εισπρακτικό μηχανισμό υπέρ των δανειστών μας. Εναν εισπράκτορα.

Και τα κόμματά μας ερίζουν για το ποιος θα είναι ο εισπράκτορας. Τέτοια φιλοδοξία.

Και μάλιστα εισπράκτορας με προοπτική. Διότι τώρα που πετύχαμε και την “επιμήκυνση” του χρόνου αποπληρωμής (με λίγο πιο τσιμπημένο επιτόκιο φυσικά, μην επιβαρυνθούν και οι καλοί ευεργέτες-δανειστές μας) μέχρι το 2014, θα υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη από έναν καλό και πειθήνιο εισπράκτορα.

Θραξ Αναρμόδιος

3 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο πολιτικό σκηνικό και στους ανεγκέφαλους που το αποτελούν.
    Το πρόβλημα βρίσκεται στους "αρματωλούς", που βρίκονται έμισθα στην υπηρεσία του Σουλτάνου.
    Μιλάω για τους κρατικοδίαιτους εφοριακούς, λιμενικούς, τελωνειακούς και αστυνομικούς, που νομίζωντας ότι τελούν εθνικό έργο, κυνηγάνε τους ημιθανείς μικρομεσαίους (όσοι έχουν απομείνει) για να δικαιολογήσουν το μισθό τους.
    Αρνούνται να κατανοήσουν πως ο μανάβης και ο υδραυλικός, αν δεν καταχραστούν μέρος των φόρων θα "τελειώσουν" με μαθηματική ακρίβεια.
    Το ακραίο αντεθνικό, αντιεπαγγελματικό φορολογικό σύστημα, δεν επιτρέπει μικρομεσαίους και μικρομικρούς, προς όφελος των πολυεθνικών γιγάντων, που αδυνατούν εκ φύσεως να συναγωνιστούν.
    Ο μικρομικρός, και ο μικρομεσαίος, δεν κλέψανε από το εθνικό ταμείο, δεν συναλλάσωνται με το δημόσιο, δεν είναι εργολάβοι του, δεν έχουν λογαριασμό στην Ελβετία.
    Κυνηγάνε λοιπόν οι εφοριακοί τα καφενεία και τις ταβέρνες για μιά κόκα κόλα και επιβάλουν αυτά τα εξοντοτικά πρόστιμα, και κρύβονται οι ανεγκέφαλοι μπάτσοι πίσω από κάδους αορριμάτων για κόβουν κλήσεις στα παπάκια, νόμίζοντας ότι προσφέρουν εθνικό έργο.
    Οι παραπάνω, βολεμένοι στο μισθουλάκο τους, αρνούνται να αποδεχθούν ότι ο κοινωνικός ιστός δεν είναι οι πολυεθνικές αλλά όλοι οι στενάζοντες ελεύθεροι επαγγελματίες και στο ρόλο του αρματωλού που βρίσκονται οφείλουν να σταθούν δίπλα τους και όχι απέναντί τους.
    Θυμηθείται, μόνο όταν οι αρματωλοί συνεργάστηκαν με τους κλέφτες τη γάμησε ο σουλτάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους κρατικούς μηχανισμούς αλλά και στους υπηρέτες αυτού.
    Οι μπάτσοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, κλπ που αποτελούν το κύριο εισπρακτικό μηχανισμό και το κύριο μέσο συντήρησης αυτής της άθλιας ξενοκρατίας, είναι και οι κυρίως υπεύθυνοι για την σταδιακή εξουθένωση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Στο ρόλο του αρματωλού που βρίσκονται, έπρεπε να προστατεύουν το λαό και όχι να συμμετέχουν στην εξουθένωσή του.
    Μόνο όταν οι αρματωλοί συνεργάστηκαν με τους κλέφτες τη γάμησε ο Σουλτάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kik, πέτυχες κένρο στόχο.

    Το ερώτημα είναι πως θα χαλάσουμε αυτό το σάπιο πράγμα για να φτιάξουμε ένα καινούριο από την αρχή.

    Που να μην είναι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου