Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.....

Αν κάναμε ένα γκάλοπ παγκόσμια στο τι είναι Δημοκρατία ; και ρωτάγαμε 10.000 κόσμο θα παίρναμε 10.000 διαφορετικές απαντήσεις....(ασχέτως μορφωτικού επίπεδου,πλην φιλολόγων κ,λ,π )το γιατί είναι απλό...γιατί δεν έχει διδαχτεί...και γιατί δεν έχει διδαχτεί;Απλά γιατι από το 422 π.χ και μετά,μέχρι και σήμερα... όλη η άρχουσα ΄τάξη βάφτιζε τα ολιγαρχικά πολιτεύματα δημοκρατίες...
βλέπε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία,προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία,βασιλευόμενη προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία ,λαική δημοκρατια της Κίνας...και τελειωμός δεν υπάρχει....και τον Χίτλερ τον έκλεξε ο λαός...παρόλα αυτα το ονομάζουμε σοσιαλοδημοκρατία !!! ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΉ ΑΥΤΗ ( ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ) ΣΤΟ ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΊΔΑΞΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥ....οταν διαβάζουμε τα πολιτικα του Αριστοτελη μας προκαλείται συνχειση όταν φτάνουμε στο τι ειναι δημοκρατία...την άμμεση δημοκρατία την κατατάσσει τελευταία!!! στα πολιτευματά του...γιατι;Γιατί ήταν και αυτος ευγενής όπως ο Πλάτων και οι περισσότεροι (μάλιστα ο Πλάτων είναι ο μέγιστος μονάρχης...)ο Χίτλερ μπροστα του ηταν ενα πταίσμα...αυτό το διαπιστώνει κανεις στους (νόμους) του Πλάτωνα....Πέρα ότι ήταν πνευματικοί γίγαντες και μάλλον θα μείνουν για πάντα οι προαναφερόμενοι,δυστυχώς ήταν ολιγάρχες...έτσι η συγκάλυψη αυτή φτάνει μέχρι τις μέρες μας και μάλλον θα συνεχιστεί (παγκόσμια εννοείται)για πάντα....Ο Πλάτων χώριζε τα γένει των ανθρώπων σε χρυσό,ασημί και σίδερο....ο Αριστοτέλης τους απλούς πολίτες τους ονόμαζε εργαλεία....βέβαια για να ήμαστε δίκαιοι και αμερόληπτοι θα πρέπει να ζυγίζουμε τα πράγματα σύμφωνα με τις εποχές που έλαβαν χώρα τα παραπάνω που λίγοι το κάνουν...Τώρα στο ζουμί ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ; (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΆΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΜΜΕΣΑ)οτιδήποτε άλλο ειναι ψέμα,υποπτο κλπ.Άν ανατρέξουμε στα καλλίτερα λεξικά (ακόμα και εκεί δεν δίνεται καθάριος ωρισμός)γιατί; Γιατί απλούστα η άρχουσα τάξη το συγκαλύπτει έντεχνα αιώνες τώρα...ποια είναι η άρχουσα τάξη;Σε όλες τις εποχές η άρχουσα τάξη ήταν και ειναι 1) Οι οικονομικά ισχυροί 2)ενίοτε οι πολιτικοί...3)οι θρησκευτικοί ηγέτες με τα τσιράκια τους (παπάδες)4)οι δημαγωγοί, σήμερα τους λέμε δημοσιογράφους βλέπε Λαζόπουλους,Τριανταφυλλόπουλους κλπ 5)Οι καλλιτέχνες 6)και βέβαια αυτοί που κατέχουν την γνώση...βεβαια σε όσους προανέφερα υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις αλλά οι εξαιρέσεις δεν ανατρέπουν τον κανόνα,όλοι οι υπόλοιποι δούλευαν,δουλεύουν και θα δουλευουν για αυτούς που προανέφερα.

Όταν μιλάμε για δημοκρατία μας έρχεται στον νου ακαριαία ο Περικλής γιατι έτσι μας έμαθαν...λοιπόν ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ την εγκαθίδρυσε ο μέγιστος ( ΕΦΙΑΛΤΗΣ ο Αθηναιος )(καμια σχέση με τον Εφιάλτη των Θερμοπυλών αυτον τον ξέρουμε όλοι...)και όχι ο Σόλων η ο Κλεισθένης όπως μας έχουν μάθει απλά ήταν μεταριθμιστές,στα πολιτεύματα τους δεν μπορούσαν να πολιτευτούν απλοί πολίτες...εδώ να πω επίσης οτι απο τον ΕΦΙΑΛΤΗ τον Αθηναιο προέκυψε και η λέξη εφιάλτης που υπο δηλώνει ψυχική αναστάτωση κλπ και πως έγινε αυτο;Οταν ο Εφιάλτης εγκαθίδρυσε την άμμεση δημοκρατία πέρναγε σωρηδόν στα δικαστήρια της Ηλιαίας όλους τους άρχοντες που είχαν διοίκηση για κακοδιαχείριση και κατάχρηση χρημάτων και λοιπά...εκείνη την εποχή δεν υπήρχε βουλευτική ασυλία και η δαμόκλειος σπάθη έπεφτε αμερόληπτα....παράδειγμα κάποτε κατηγορήθηκε ο Περικλής μαζι με την Ασπασια και τον φίλο του Φειδία (τον γνωστό)για ηθικες και οικονομικές ατασταλείες...το τέλος της υπόθεσης;Ο Περικλής και η Ασπασια την γλίτωσαν...ο φειδιάς πέθανε στην φυλακή...δια στόματος Αριστοτέλη και Πλούταρχου Ο Περικλής ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΣΕ την αθώωση της Ασπασίας και του Φειδία.... από αυτο καταλαβαίνουμε ότι ο Περικλής όπως και πολλοί άλλοι (Θεμιστοκλής,Μιλτιάδης και άλλοι)δεν ήταν ηγέτης απλά έκανε εισήγησης...της αποφάσεις της έπαιρνε η εκκλησία του δήμου δηλαδη ο λαός....δηλαδή ήταν η εκτελεστική αξουσία...κάποια άλλη φορά ο Περικλής είχε καθαιρεθεί απο τα πολιτικα του καθήκοντα με βαρύτατο οικονομικό προστιμο...και μετά απο αρκετό χρόνο ξανά ανέλαβε πάλι με απόφαση της εκκλησιας του δήμου τα καθήκοντα του.Εδω θέλω να δείξω τι είναι δημοκρατια και πως λειτουργεί ...και βέβαια δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο Περικλης ήταν μεγάλη προσωπικότητα αλλά ο λαός έπαιρνε της αποφάσεις...Επίσης να αναφέρω ότι στην πραγματική δημοκρατία δεν υπάρχουν κόμματα...παρά μόνο λαός και εκτελεστική εξουσία!!!Τωρα δημοκρατία σημαίνει (είναι σύνθετη λέξη) Δήμος και κράτος, δήμος= λαός και κράτος= εξουσία δηλαδή εξουσία του λαού τα υπόλοιπα είναι ύποπτα.....

ΥΓ. Ο Εφιάλτης ο Αθηναίος με το που εγκαθίδρυσε την δημοκρατία μετά από ένα χρόνο δολοφονήθηκε απο τους Ολιγαρχικούς κάποιοι χρεώνουν την δολοφονία του ως ηθικού αυτουργού τον Περικλή,δεν έχει αποδειχτεί για αυτό και η (ιστορία)τον αποσιώπησε ο Θουκυδίδης δεν τον αναφέρει καν !!!! ο Αριστοτέλης τον υποβαθμίζει κάνοντας μια αναφορά δέκα λέξεων!!! οι σημερινοί ιστορικοί το ίδιο !!! η άρχουσα τάξη ποτέ δεν το άντεξε... ότι ο χρυσός αιώνας του Πέρικλή είναι δημιούργημα του λαού ......

Α.Ηλιόπουλος

(Σχόλιο στο Θαλαμοφύλακα)

12 σχόλια:

  1. Αμεση και όχι Αμμεση!
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αρχαίοι ημών φιλόσοφοι ήταν από τους πρώτους που καταπιάστηκαν με το πώς πρέπει να είναι ένα 'άριστο' πολίτευμα και κοινωνία. Κατέληξαν στην ολιγαρχία, την οποία και ονόμασαν Δημοκρατία.

    Όταν το συνειδητοποίησα, απόρησα με το πώς ένας φιλόσοφος σαν τον Πλάτωνα, ο οποίος πρέσβευε αρετή και δικαιοσύνη, θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο.

    Μετά διάβασα ότι ο Πλάτωνας ήταν αριστοκράτης, όπως λέει και το άρθρο, οπότε είναι φυσικό να έχει τέτοιες αντιλήψεις και να θέλει να προωθήσει τα συμφέροντα της τάξης του. Το ότι χρησιμοποίησε το όνομα Δημοκρατία για το πολίτευμα δήλωνε άλλωστε την υποκρισία και τον ύπουλο τρόπο σκέψης του μεγάλου φιλόσοφου. Αηδίασα.

    Τελευταία, διαβάζοντας Ιστορία και φιλοσοφία, είδα ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα είχα πρωτοσκεφτεί. Όλοι οι φιλόσοφοι προσπαθούν να εξηγήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ψυχή του ανθρώπου. Οι περισσότεροι φιλόσοφοι είναι πεσιμιστές. Εν ολίγοις, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι, λόγω του φόβου που έχουν για το θάνατο, είναι αδύνατο να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους. Επίσης, λόγω του τεράστιου εγωισμού τους (ακόμα και ο πιο σεμνός άνθρωπος έχει μεγάλο εγωισμό), είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τους αλλάξεις. Βέβαια, υπάρχουν και οι ενάρετοι αλλά αυτοί είναι πάρα μα πάρα πολύ λίγοι. Συνεπώς, όποιος έχει αυτή την αντίληψη για τον άνθρωπο, δε μπορεί παρά να οδηγηθεί σε συμβιβασμό για το πώς μπορεί να είναι η καλύτερη δυνατή κοινωνία και πολίτευμα. Το άριστο είναι ο εχθρός του καλού. Αναζητώντας το άριστο, το οποίο στην τελική μπορεί να μην υπάρχει κιόλας, δε θα πάρουμε ούτε το καλό.

    Πιστεύω ότι ο Πλάτωνας κατέληξε στη λύση του αναγκαίου κακού. Πώς δηλαδή να το μετριάσει. Μέσα από τους συλλογισμούς του στα έργα του, διαφαίνεται μια θλίψη για την ανθρώπινη φύση. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι είναι εγωιστές, ανίκανοι να ζήσουν αυτόνομα με αρετή, και θέλουν όλο και περισσότερα, πρέπει κάπως να τιθασευτεί η αυτοκαταστροφική τους φύση. Η Δημοκρατία έχει αυτόν το σκοπό. Κάνει τους πολίτες να πιστεύουν ότι είναι αυτοί αποκλειστικά που ορίζουν τη ζωή, το θάνατο, το μέλλον και τις αποφάσεις τους (ελευθερία της σκέψης και της βούλησης), έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο εγωισμός τους, ενώ στην πραγματικότητα αυτά ορίζονται από τους ολιγάρχες. Οι νόμοι του Πλάτωνα έχουν ως σκοπό τη διαιωνιότητα του συστήματος με κάθε τρόπο και να μπορέσει το όλο εγχείρημα να είναι όσο πιο δίκαιο και αξιοκρατικό γίνεται. Συμβιβασμός όπως είπα πριν.

    Η άμ(μ)εση Δημοκρατία από την άλλη δε δέχεται κανένα συμβιβασμό. Ομολογώ ότι δε ξέρω πολλά για αυτήν, ούτε την έχω μελετήσει. Το αν ο Πλάτωνας ήτανε λαμόγιο τελικά ή όχι, ελέγχεται. Το θέμα είναι ότι αν είσαι της 'απαισιόδοξης' φιλοσοφικής σχολής, θα καταλήξεις σε συμβιβαστική λύση. Αναγκαστικά.

    Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι ο άνθρωπος, όσο και εγωιστής, φοβισμένος, ηλίθιος και να είναι, μπορεί να ζήσει ειρηνικά με τους γύρω του και το περιβάλλον. Γιατί δεν τίθεται θέμα μυαλού αλλά ψυχής. Όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο πνεύμα, όπως έλεγε και ο πεσιμιστής κατά τ'άλλα γερμανός φιλόσοφος Αρθουρ Σοπενχάουερ. Είναι το πώς θα μάθει, δηλαδή η παιδεία του.

    Και ερχόμαστε στο τώρα. Πώς είναι δυνατόν σε αυτόν τον σάπιο κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα, όπου τα πάντα ελέγχονται από καταπιεστικές δυνάμεις, να αποκτήσουν όλοι οι άνθρωποι την παιδεία που χρειάζεται για να ζήσουν ειρηνικά. Από τα σχολεία δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Είναι του συστήματος, διεφθαρμένα. Το ίδιο ισχύει και για τα ΜΜΕ, τα πανεπιστήμια. Η οικογένεια θα μπορούσε να τελέσει αυτό το δύσκολο έργο, προϋποθέτοντας ότι οι γονείς έχουν την κατάλληλη παιδεία, την οποία και ασφαλώς δεν έχουν.

    Μια πιθανή αλλά μάλλον αδύνατη λύση θα ήταν να πας κατευθείαν στην πηγή. Στα κέντρα εξουσίας και να προσπαθήσεις να πείσεις τους εξουσιαστές για την επιτυχία του εγχειρήματος. Και να γυρίσει μια καινούρια σελίδα για την ανθρωπότητα. Και μετά ξύπνησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η άλλη λύση είναι ο καθένας μας προσωπικά να φροντίσει για τη συνειδητοποίηση, την αυτογνωσία, την παιδεία, του εαυτού του και των γύρω του. Έτσι ώστε σε 1-2-3 γενιές, 100, 200, 1000 χρόνια από τώρα να μπορέσει να φανεί μια αχτίδα ελπίδας για το είδος μας.

    Συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο, αλλά ήθελα να τα πω να ξεσκάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.....(μέρος β)

    Θα ξεκινήσω αναπτύσσοντας το θέμα ( συγκάλυψη της πραγματικής άμεσης δημοκρατίας....) όπως προανέφερα η άμεση δημοκρατία ξεκίνησε με τον Εφιάλτη τον Αθηναίο (γιος του Σοφωνίδη) το 462π.χ και καταλήθηκε το 462 π.χ από τον Αντίπατρο, στα 140 χρόνια της δημοκρατίας υπήρξαν πραξικοπήματα.....( καθεστώς των τετρακοσίων,τριάκοντα τύραννοι) στο διάστημα αυτό έλαβε χώρα ο μεγαλύτερος εμφύλιος όλων τον εποχών που κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια..... ο περίφημος πελοποννησιακός πόλεμος που ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε κάτι παρόμοιο στην ανθρώπινη ιστορία .....Στο διάστημα αυτό η Ελλάδα στην κυριολεξία καταστράφηκε ολοσχερώς δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν εμφύλιο σπαραγμό σε αυτόν πραγματικά δεν υπάρχουν νικητές πάρα μόνο ηττημένοι αυτό το αναφέρω για να το καταλάβουν μερικοί ημιανεγκέφαλοι...δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα μετά από μερικά χρόνια έπεσε σαν ώριμο φρούτο στους Ρωμαίους....(η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη που η Ελλάδα δεν πρόλαβε να ανακάμψει .....)Τώρα για τον πελοποννησιακό πόλεμο πού λίγο πολλή όλοι έχουμε ακουστά.... δεν ήταν μόνο ένας πόλεμος κυριαρχίας ήταν και ένας πόλεμος μεταξύ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ....και αυτό μας το κρύβουν.....η Αθήνα εκπροσωπούσε την δημοκρατία με της πόλης-κράτη που ήταν συνασπισμένοι με αυτήν και η Σπάρτη την ολιγαρχία με τα αντίστοιχα πόλης-κράτη....Όταν η δημοκρατία τελικά καταλύθηκε οριστικά από τον Αντίπατρο το 322πχ ( ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου) όλοι η Αθηναίοι εξορίστηκαν στην σημερινή Θράκη.....στην Αθήνα έμειναν μόνο οι πολίτες που ήταν Ολιγαρχικοί.....υπήρχε μία λίστα με 3.000 ονόματα ολιγαρχικών μόνο αυτοί έμμειναν στην Αθήνα,σε αυτήν την λίστα ήταν και το όνομα του Σωκράτη ....
    βλέπετε ήταν τέτοιο το μένος των ολιγαρχικών που για βεβαιωθούν ότι δεν θα λάβει χώρα ξανά η δημοκρατία ξεθεμελίωσαν τα πάντα.....έκτοτε όλοι μιλάμε για δημοκρατία .....

    ΣΥΝΕΧΕΊΑ ΣΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ POST

    Η.Αριστομένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.....(μέρος β)

    ΣΥΝΕΧΕΊΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ POST...

    Τώρα κάτι ανάλογο έγινε και στις μέρες μας μεταξύ Αμερικής και τα κράτη που ήταν συνασπισμένοι με αυτήν ....και την Ρωσία και τα κράτη που ήταν συνασπισμένοι με αυτήν......μόνο που η διαφορά δεν ήταν διαμάχη μεταξύ δημοκρατίας και ολιγαρχίας αλλά καθαρά κυριαρχίας όσο και αν φωνάζουν δεξιοί και αριστεροί, Μαρξιστές ,Σοσιαλιστές και λοιπά παράσιτα ....όταν έγινε η Οκτωβριανή επανάσταση το 1917 οι Μπολσεβίκοι ζήτησαν από τον λαό να εξεγερθεί και μόλις τέλειωσε η επανάσταση η εξουσία πέρασε στο κόμμα .....έκτοτε η κομματική ολιγαρχία ( Νομενκλατούρα) ζούσε στην χλιδή....ο Ρωσικός λαός ζούσε στην μιζέρια και η κομματική ολιγαρχία έτρωγε χαβιάρι (μπελούγκα) και έπινε γαλλικές σαμπάνιες......δημιουργήθηκαν τα στρατόπεδα τύπου Γκούλακ που εκεί στέλνονταν οι εχθροί του λαού......οι πολλοί επικίνδυνοι κατέληγαν σε ομαδικούς τάφους..... κοντολογίς στην δύση είχαμε ( ολιγαρχία και ιδιωτικό καπιταλισμό ) και στην Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες του ανατολικού μπλόκ ( ολιγαρχία και κρατικό καπιταλισμό ) το ίδιο συμβαίνει σήμερα και στην Κίνα......συμπέρασμα.... μόνο με την άμεση δημοκρατία μπορούν οι λαοί να ευημερήσουν....μας το απόδειξε η ιστορία εδώ χιλιάδες χρόνια....Ας πούμε και δύο λόγια για την δημοκρατία που βιώνουμε σήμερα !!....στην Ελλάδα έχουμε ( αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική προεδρευόμενη δημοκρατια....) δηλαδή ο λαός εκφράζεται μέσω των βουλευτών και δίνοντας οι βουλευτές εντολή στην εκτελεστική εξουσία ( κυβέρνηση) να πράξουν τα δέοντα.....ακόμα και έτσι πάλι δεν εφαρμόζεται το σημερινό πολίτευμα δηλαδή η ( αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική προεδρευόμενη δημοκρατία....) κανονικά οι βουλευτές πρέπει να εκλέγονται από τον λαό άμεσα και όχι να παίρνουν το χρίσμα πρώτα από το κόμμα....από εδώ ξεκινάει η διαπλοκή.....δηλαδή διαλέγει το κόμμα ποιος θα μας αντιπροσωπεύση..... μετά ο πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις του και τις φέρνει στην βουλή για επικύρωση ......και όποιος βουλευτής αρνηθεί να τις ψηφίσει διαγράφεται !! δηλαδή γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του αυτούς που εκπροσωπεί ο βουλευτής ........ ενώ κανονικά έπρεπε οι αποφάσεις να παίρνονται από τους βουλευτές και ο πρωθυπουργός να εκτελέσει αυτές τις αποφάσεις.....άλλο.... οι θεσμοί που συγκροτούν την δημοκρατία είναι η δικαστική εξουσία,η νομοθετική,και η εκτελεστική και οι τρεις αυτές εξουσίες πρέπει να είναι ανεξάρτητες αρχές....τώρα τους διορίζει ο πρωθυπουργός........δηλαδή Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει.....αν αυτή είναι έστω και ( αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική προεδρευόμενη δημοκρατια....) να χέσω την δημοκρατία....(εδώ δεν θα ζητήσω συγνώμη....)Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι στον 21 αιώνα που ζούμε και η γνώση είναι απλόχερη πρέπει ο άνθρωπος να αφυπνιστεί και να διεκδικήσει την ζωή του και την ζωή των παιδιών του και να στείλει στον διάολο ( ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ-ΚΚΕ- ΛΑΟΣ-ΣΥΡΙΖΑΔΕΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΑΧΙΕΣ) και άλλες τερατογεννέσεις ..... και τι προτείνω ; Καθολική αποχή να καταρρεύσει το πολιτικό κατεστημένο (μόνο αυτό φοβούνται και την εξέγερση,,,)νέο σύνταγμα και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους......η Ελλάδα έχει και τα πρόσωπα (Εφιάλτες) και την πείρα(πολιτισμό) να το πράξει .......

    Η.Αριστομένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημοκρατία δεν υπάρχει στις μέρες μας. Το ονομάζουμε δημοκρατία αλλά στην ουσία είναι η μετεξέλιξη της δικτατορίας. Κοινοβουλευτικός φασισμός. Μεταξύ 1970 και 1980 γύρω στις 30 χώρες πέρασαν από απολυταρχικά καθεστώτα σε δημοκρατία. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα μας το 74. Στην ουσία ήταν απλά μια μετονομασία. Κάποιες χώρες συνέχισαν να αντιστέκονται σε αυτήν την τάση αλλά σιγά σιγά "εκδημοκρατίζονται" και αυτές. Ιρακ, Αφγανιστάν. Σειρά έχουν τώρα οι χώρες της βόρειας Αφρικής. Αίγυπτος, Λιβύη. Σε λίγα χρόνια θα τους έχουν "απελευθερώσει" και εκδημοκρατίσει όλους. Πλήρης έλεγχος. Αυτή η δημοκρατία βέβαια ουδεμία σχέση έχει με τη δημοκρατία της αρχαίας Ελλάδας, ούτε στη χειρότερή της μορφή.

    Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό το πολίτευμα "σίχαμα που λεγόταν παλιότερα δημοκρατία", είναι το καταλληλότερο (προς το παρόν τουλάχιστον γιατί στο μέλλον θα είναι κάτι άλλο) μέσο χειραγώγησης και ελέγχου της μάζας. Γι' αυτό και έχουν σκυλιάσει να το εγκαταστήσουν παντού στον κόσμο. Το σύστημα αυτό για να μπορέσει να επιβιώσει προϋποθέτει και άλλα πράγματα, και το κυριότερο από αυτά είναι η έλλειψη παιδείας. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, με την ισοπέδωση και διαστρέβλωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα σχολεία μας και τα πανεπιστήμια. Η πλύση εγκεφάλου πρέπει να είναι καθολική και να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Τα σχολεία μας είναι πλέον μια φυλακή για τα παιδιά, τόσο σωματική, αλλά κυρίως πνευματική. Πέραν από γραφή και ανάγνωση και κάποιες άλλες βασικές γνώσεις, τα υπόλοιπα είναι σαβούρα. Το σχολείο σε μαθαίνει να παπαγαλίζεις, να γίνεσαι ανταγωνιστικός. Καμία μετάδοση αξιών. Σου λέει αυτό είναι υποχρέωση των γονέων. Μα αν ο γονιός ζει στην κοσμάρα του, δουλεύει άντρας-γυναίκα πλέον από το πρωί μέχρι το βράδυ, και το μυαλό του περιστρέφεται γύρω από την εργασία και την επιβίωσή του, τότε τι σκατά να μάθει στο παιδάκι.

    Και για να απαντήσω στο τελευταίο σχόλιο, όντως στον 21ο αιώνα η γνώση είναι απλόχερη, αλλά πολύ λίγοι το εκμεταλλεύονται. Ο Τόμας Τζέφερσον καλά τα είχε πει 200 χρόνια πριν:

    ... ο λαός μας … θα πρέπει να δουλεύει δεκαέξι ώρες το εικοσιτετράωρο, να δίνει τα κέρδη των δεκαπέντε από αυτές στην κυβέρνηση για τα χρέη τους και τα καθημερινά έξοδα, και το δέκατο έκτο, εφόσον είναι ανεπαρκές για να μας δώσει ψωμί, πρέπει να ζήσουμε … Δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε, κανένα μέσο να καλέσουμε τους διαχειριστές μας να λογοδοτήσουνε, αλλά είμαστε χαρούμενοι για τη διαβίωσή μας, προσλαμβάνοντας τους εαυτούς μας να δέσουμε τις αλυσίδες τους στο λαιμό των συμπασχόντων μας.

    Δεν έχουμε ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση, ούτε την παιδεία να σκεφτούμε.

    Προτείνεις καθολική αποχή έτσι ώστε να καταρρεύσει το πολιτικό κατεστημένο. Εγώ μαζί σου είμαι και άλλωστε αυτό είχα σκοπό να κάνω. Ποιος άλλος θα το κάνει όμως; Για να γίνει αυτό, πρέπει ο κόσμος πρώτα να έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι και τι ζητάει. Διαφορετικά η ιστορία έχει δείξει ότι είναι πολύ εύκολο να χειραγωγηθεί και οποιαδήποτε είδους εξέγερση, ειρηνική (όπως η αποχή) ή μη, είναι καταδικασμένη να οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση. Γι' αυτό λέω ότι είναι θέμα παιδείας, την οποία και δε διαθέτουμε προς το παρόν. Η αφύπνιση δηλαδή προϋποθέτει παιδεία, ατομική και κοινωνική συνείδηση.

    Πιστεύω ότι δυστυχώς δεν είναι ο καιρός τώρα για αλλαγή. Και εγώ μέχρι πριν από μερικές βδομάδες έτρεφα την αυταπάτη ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί. Φευ. Αργήσαμε να καταλάβουμε. Αργήσαμε να αφυπνιστούμε. Αργήσαμε γενικώς. Τη χάσαμε αυτή τη μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, και να προετοιμάσουμε κατάλληλα την επόμενη γενιά έτσι ώστε αυτή να δώσει την τελική μάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου θα συμφωνήσω μαζί σου στο θέμα παιδεία απόλυτα,από την παιδεία ξεκινάνε όλα είναι η αρχή τον πάντων.Αλλά ας συμβουλευτούμε και την ιστορία λίγο... πριν ξεκινήσει η επανάσταση του 1821 (άλλη πονεμένη ιστορία...)ο Αδαμάντιος Κοραής έλεγε ότι ο λαός δεν είναι έτοιμος και μετέθετε την επανάσταση 50-100 χρόνια μετά!! αλλά βρέθηκαν στην πορεία οι εφιάλτες τύπου Κολοκοτρώνης,Καραΐσκάκης,Ανδρούτσος,Νικηταράς και ξεκίνησε ο αγώνας.....άσχετα αν δημαγωγήθηκε λίγο αργότερα από τους Κωλέττηδες και άλλους... με το να μοιρολατρούμε δεν βγαίνει τίποτα.Επίσης έτσι για την ιστορία να πω ότι η επανάσταση του 1821 ήταν κοινωνική και μετά εθνική...και αυτό μας το κρύβουν...ένας γάλλος περιηγητής της εποχής έγραφε ( Οι Έλληνες δουλεύουν για τρεις μάστιγες τους κοτζαμπάσηδες τους παπάδες και τους Τούρκους...και η σειρά δεν αλλάζει ποτέ...''Μένδελσον Βαρθόλδη'' )αν προσέξατε τους Τούρκους τους αναφέρει ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ....

    Η.Αριστομένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε αφού ξέρεις ιστορία. Καταρχάς, η επανάσταση του 21 πέτυχε (ας πούμε) επειδή μας βοήθησαν οι ξένες δυνάμεις για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, που δεν ήταν άλλοι από την αποδυνάμωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η κατάρρευσή της ολοκληρώθηκε με τον α' παγκόσμιο πόλεμο. Μας χρησιμοποίησαν δηλαδή. Μπορεί να υπήρχαν οι αυθεντικοί ήρωες του '21 αλλά ο ελληνικός λαός, έχοντας χαμηλή παιδεία, χειραγωγήθηκε.
    Ο Κοραής αυτό δεν ήθελε να συμβεί τότε, όπως και εγώ άλλωστε τώρα.
    Και εντάξει τότε μπορεί τα πράγματα να οδήγησαν στο διωγμό των Τούρκων από την ελληνική επικράτεια, αλλά μπορούσε να ξέρει ο Κοραής την έκβαση της επανάστασης;
    Με κατηγορείς για μοιρολατρία και φαντάζομαι και για ατολμία, αδράνεια, απαισιοδοξία κ.α. αλλά μόνο έτσι δεν είναι.
    Αν ένας δε θέλει να τα βάλει με 1000, τότε είναι αυτός απαισιόδοξος ή μοιρολάτρης; Ή ρεαλιστής;
    Το να δείξει υπομονή και να προσπαθήσει να βρει και άλλους για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίες η πάλη του, δε δείχνει σύνεση και συνειδητοποίηση της θέσης του; Και αισιοδοξία, από τη στιγμή που πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει;
    Σε καταλαβαίνω πάντως, γιατί και εγώ έτσι αισθανόμουνα όπως και συ πριν από λίγο καιρό.
    Η αδικία είναι κατάφορη, το αίμα βράζει και θες εδώ και τώρα αλλαγή και να τα σπάσεις όλα. Δε μπορείς να περιμένεις, δε μπορείς να κάθεσαι άλλο με σταυρωμένα τα χέρια. Ούτε εγώ. Απλά κατάλαβα ότι η πάλη θα δοθεί τώρα με το να αφυπνίζεις συνειδήσεις και θα χτυπήσεις όταν και άμα μαζευτούν πολλοί πλήρως συνειδητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι θα φέρουν την αλλαγή.
    Πιστεύω ότι οποιαδήποτε άλλη στρατηγική, μόνο περισσότερο πόνο και θλίψη θα φέρει. Πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό προς το παρόν, δυστυχώς.

    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε μου σκέφτηκα μήπως κάνω λάθος και τις τελευταίες μέρες προσπαθώ να πείσω κόσμο σε μπλογκ και με άμεση επαφή για το εγχείρημα του λευκού/αποχής. Αποκαρδιώθηκα. Ο κόσμος δε δέχεται να του πεις τι να κάνει. Και κατά την άποψή μου, καλά κάνει. Σε αυτό που δεν κάνει καλά, είναι ότι δεν ψάχνεται, ζει στην άρνηση. Γιατί αν ψαχνόταν, θα έβρισκε τον εαυτό του και θα ήξερε από μόνος του τι πρέπει να πράξει, χωρίς να του πει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι πολιτικές διαπιστώσεις του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα στις οποίες αναφέρεσαι μιλάνε για το αυταπόδεικτο. Ότι δηλαδή η φύση δεν είναι δημοκρατική. Είναι άνιση. ΔΕΝ γεννιόμαστε όλοι ίσοι. Κάποιος είναι ψηλός, κάποιος είναι κοντός. Κάποιοι είναι (ή αν θες και γίνονται) πιο ικανοί σε ένα πράγμα, κάποιοι άλλοι είναι πιο ικανοί σε κάποιο άλλο. Συνεπώς κάποιοι από εμάς είναι σε θέση να κρίνουν ορθότερα για το θέμα "Α" και κάποιοι άλλοι για το θέμα "Β". Και κάποιοι μπορεί να μην είναι σε θέση να κρίνουν καλύτερα από κανέναν διπλανό τους για τίποτα.

    Αν λοιπόν μια κοινωνία επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη λήψη αποφάσεων, θα πρέπει να απευθύνει κάθε φορά τον λόγο στους πιο κατάλληλους ανθρώπους, τους κατά περίσταση "άριστους". Το μόνο πρακτικό πρόβλημα είναι πως η επιλογή των "αρίστων" είναι και αυτή μια απόφαση και δεν υπάρχει τρόπος να ληφθεί με "άριστο" τρόπο. Μια λειτουργική συμβιβαστική λύση είναι λοιπόν να αποφασίζει η πλειοψηφία. Όχι επειδή εξασφαλίζει "άριστο" αποτέλεσμα, αλλά επειδή είναι στην πράξη εφικτό και πιο εύκολα αποδεκτό.

    @ μαρκ:
    Σχετικά με το λευκό, έχε υπόψη σου ότι από την 26η Ιανουαρίου 2006, η ΟΑ’ συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής έχει ψηφίσει τροπολογία με την οποία καθίσταται ΑΚΥΡΗ η λευκή ψήφος, ανατρέπωντας φασιστικά την απόφαση που είχε εκδώσει σχετικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τον Δεκέμβρη του 2005. Τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης (μαζί με τα 269 ονοματεπώνυμα όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία) αναρτώνται στον παρακάτω ιστότοπο της Βουλής (σελ. 3629-3636):

    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/26012006.pdf

    Αν δεν κάνω λάθος, ο Τσώρτσιλ είχε πει: «Η δημοκρατία είναι το αθλιότερο πολίτευμα, αν εξαιρέσει κανείς τις εναλλακτικές». Ωραία θα ήταν να τη δοκιμάζαμε κι εμείς κάποτε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ στα περί ανισότητας (ούτως η άλλος ούτε σε να κουτόσπιρτο δεν θα βρούμε ίσα σπίρτα...)παρ όλα αυτά οι πολιτικές διαπιστώσεις του Αριστοτέλη λένε και άλλα πράγματα...όπως η γενική κρίση είναι ορθότερη από κάποια μεμονομένη !!...ΓΙΑΥΤΌ ΚΑΙ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ...αλλά ας έρθουμε στην δημοκρατία της κλασικής Αθήνας,στης περισσότερες κυβερνητικές θέσεις οι πολίτες αναλάμβαναν κάποιο χρίσμα με ΚΛΗΡΩΣΗ,μόνο σε θέσεις κλειδιά...αναλάμβαναν χρίσμα κατόπιν ΕΚΛΟΓΗΣ...(όπως παράδειγμα οι στρατηγοί!!βλέπε Περικλή...)ήταν έτσι το σύστημα που αναδείκνυε τους άριστους,όποιος πολίτης πίστευε ότι δεν θα τα κατάφερνε είχε το δικαίωμα να αρνηθεί!!όποιος όμως δεχόταν το χρίσμα αναλάμβανε και μεγάλη ευθύνη... κάποια στιγμή θα λογοδοτούσε για τις πράξεις του...όχι όπως σήμερα που κανένας πολιτικός δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα.Όπως καταλαβαίνουμε το πολιτικό σύστημα ήταν καθαρά αξιοκρατικό...επίσης προωθούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά όχι την ΑΝΕΞΈΛΕΚΤΗ...δηλαδή υπήρχε πλαφόν!!στον πλουτισμό....οι λίγοι βαρδινογιάννηδες της εποχής είχαν επωμιστεί τα περισσότερα κρατικά έξοδα...γιορτές (Παναθήναια)κατασκευή πλοίων κλπ είχαν τέτοιες δικλίδες ασφάλειας που ούτε μπορούμε να φανταστούμε...ένα παράδειγμα και κλείνω,όταν γινόταν εισήγηση για κάποιον νόμο και αυτός ο νόμος αναιρούσε κάποιον άλλο νόμο μπορούσε ο κάθε πολίτης να το επισημάνει στον (πίνακα παρανόμων)και αυτός που έκανε την εισήγηση (για τον νέο νόμο) τον έτρωγε το μαύρο το σκοτάδι....όχι όπως σήμερα που όποιος πολιτικός θέλει περνάει όποιον νόμο θέλει εν μία νυχτή!!! όποιος μελετήσει το πολίτευμα της κλασικής Αθήνας τότε θα καταλάβει τη σημαίνει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και γιατί ονομάστηκε χρυσός αιώνας....

    Η.Αριστομένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου