Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ "ΙΣΟΤΗΤΑ"

του Βλάση Γωγούση

Βρε δεν πα να με πείτε ρατσιστή!
Δεν πα να με πείτε… ψηλομύτη !
Στα παλαιότερα των υποδημάτων μου , δεν μ` ενδιαφέρει η γνώμη των πολλών, των ολίγων, των εκλεκτών αλλά και των απλών εργατικών και έντιμων ανθρώπων μ΄ ενδιαφέρει , μόνο, η γνώμη. Και εξηγούμαι :


Τι σημαίνει η κατά κόρον διατυπούμενη άποψη : «είμαστε ΟΛΟΙ ΙΣΙΟΙ ; »
Σε τι είμαστε ίσιοι; στο βάρος;, στο ύψος;, στο ….φάρδος; στο χρώμα των ματιών , στο μήκος των δαχτύλων η στο σχήμα της μύτης ;,

Είμαστε όλοι ίσιοι σε δύναμη, σε εξυπνάδα, σε μόρφωση, σε ικανότητες , σε γνώσεις ;

Ξέρουμε όλοι να κολυμπάμε …κρόουλ , να κάνουμε αναρρίχηση , ΣΚΙ , ποδήλατο θαλάσσης , να οδηγούμε δίκυκλο μεγάλου κυβισμού , τρακτέρ, νταλίκα, λεωφορείο , να χειριζόμαστε μπουλτόζα ή …….Ferrari;
Η μήπως ξέρουμε να κυβερνάμε αεροπλάνο JET, να κουμαντάρουμε …κρουαζιερόπλοιο ;!

ΟΧΙ ΔΕΝ σταματώ, θα συνεχίσω.

Πόσοι από σας γνωρίζετε 2,3 ή παραπάνω ξένες γλώσσες , πόσοι ή πόσες παίζετε πιάνο, ακορντεόν, κιθάρα ή …μπουζούκι;.
Εκτός κι` αν είστε όλοι σας σαξοφωνίστες, ή βιρτουόζοι του βιολιού και δεν το λέτε !

Θα σας τρελάνω αλλά θέλω να μου πείτε , πόσοι από σας μπορείτε να καλύψετε μέσα σε 11 δευτερόλεπτα το κατοστάρι, πόσοι άχρηστοι και κοιλαράδες τερματίσατε (ή –έστω-) συμμετείχατε σε έναν μαραθώνιο , πόσοι ( διανοηθήκατε –έστω- ) να φθάσετε στα…6 μέτρα ύψος πηδώντας άλμα επί κοντώ ; ΚΑΝΕΙΣ σας !

Πως λέτε τότε ότι « ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΙΟΙ ; ‘άχρηστοι και ξιπασμένοι , που μάθατε να πιπιλάτε σαν ζαχαρωτό αυτή τη φράση;

Θα σας ξαφνιάσω αλλά θα το πω :

Υπάρχουν πράγματι κάποιες στιγμές που –-ΔΥΣΤΥΧΩΣ – είμαστε ΙΣΙΟΙ !

Είμαστε ΙΣΙΟΙ όταν η ψήφος μας μετράει το ίδιο , τότε στ` αλήθεια είμαστε ίσιοι ( και` όταν σκέφτομαι πως είμαι ίσιος με κάποιους μικρονοϊκούς γνωστούς μου ψηφοφόρους, ντρέπομαι γι` αυτό !! ).
Είμαστε ΙΣΙΟΙ , όταν με βλέπουν κάποια ανάγωγα , νυμφίδια να προσπαθώ να κρατηθώ -- παρά την ηλικία μου - όρθιος , στο λεωφορείο κι` αυτά αραχτά στο κάθισμά τους στέλνουν μηνύματα στον … «έτσι »τους ! ( « Δεν πα να …. απαυτωθείς βρε μπάρμπα » , σκέφτονται κοιτώντας με κλεφτά, το ίδιο εισιτήριο έχουμε πληρώσει !!» ).
Τότε και γω το ίδιο νοιώθω, αισθάνομαι σαν ΙΣΙΟΣ κι…… αρρωσταίνω !

Κι` όταν ξεροσταλιάζω όρθιος στην ουρά της εφορίας, ΙΣΙΟΣ αισθάνομαι ( ως τη στιγμή που φθάνω στη θυρίδα, και ξαφνικά : « τέλειωνε …….παππού , έχουμε κι` άλλες δουλειές,» μου λέει μια στραβοκάνα , ασήμαντη υπάλληλος, τότε αισθάνομαι ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ και πάει περίπατο η ΙΣΟΤΗΤΑ μας !! ).

Εγώ ,που λέτε, αναγνώστες/τριες μου, είμαι γιατρός, διδάκτωρ κι άλλα τέτοια.
Ποτέ δεν είπα ΟΧΙ σ` όποιον με χρειάσθηκε, ποτέ δεν πήρα φακελάκι,( κι`έχω κατ` επανάληψη δηλώσει δημοσίως πως αν βρεθεί ένας που να δηλώσει ότι μου έδωσε ένα ΕΥΡΩ ή μια δραχμή και γω την πήρα ,θα υποστώ δημόσιο διασυρμό) .
Ποτέ δεν πήρα ψεύτικη αναρρωτική , ποτέ δεν πήρα άδεια απ` τη….σημαία ! ( ήμουν γιατρός σε ασφαλιστικό οργανισμό).

Μέχρι και σήμερα σε σπίτι με ενοίκιο μένω ( ο μ@@@@@ς!!!!!!, κι`αν δεν πιστεύετε ρίξτε και μια ματιά στο Ε9 μου !! ( άρα σ` αυτό τουλάχιστον δεν είμαι ΙΣΙΟΣ με τους πιο πολλούς !).

Κάποτε - έτσι σαν παραμύθι το θυμάμαι - οι άνθρωποι , ιδιαίτερα οι νέοι , στον δρόμο παραμέριζαν και φέρνονταν με σεβασμό προς τους μεγαλυτέρους.
Τώρα οι… παιδαράδες και οι…φουσκωτοί, σε σμπρώχνουνε για να περάσουν.
Τώρα μουντζώνουν ,βρίζουν απειλούν και σε αποκαλούν μ@@@κα.
Οι πάντες έχουνε την αίσθηση πως είναι ίσιοι ή και καλύτεροι από σένα -.
Ο χθεσινός τσομπάνης, και ο σοβατζής , ο γαλατάς, ο (…. τέως) κουλουρτζής κι` ο θυρωρός ,έγιναν τώρα ( ελέω βουλευτή ) υπάλληλοι στον Δήμο , στο Δημόσιο , η πήρανε μια θεσούλα σαν κλητήρες στη ΔΕΗ και 15 χρόνια αργότερα γίναν και…διευθυντές ( καλό παιδί, δικός μας είναι !)
Θυμάστε , φίλοι μου , το όργιο της αντιπαροχής επί εποχής του (αλήστου μνήμης) Εθνάρχη Καραμανλή ; ; Κάποιοι ασήμαντοι και άσχετοι ή κάποιοι τιποτένιοι , « γέλασαν» πρώτα μια γιαγιά, της πήραν το οικόπεδο με αντιπαροχή, της δώσαν δυό ημιυπόγεια και ένα οπίσθιο στο τρίτο όροφο, βάλανε μια ταμπέλλα « ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ» και …όποιον πάρει ο Χάρος !
Το άλλο πάλι :¨Ένα εκατομμύριο ¨Ελληνες ( και λίγους λέω ) γίνανε ξαφνικά….επιχειρηματίες.
Και να τα μαγαζιά, να οι καφετέριες, να τα ξενυχτάδικα, τα φασφουτάδικα, τα Ιντερνετ καφέ με τα…φρουτάκια, να τα ξενόφερτα σούπερμαρκετ, οι ατέλειωτες αντιπροσωπείες όλων των βιομηχανιών του κόσμου
Κι` όλοι τους γίνανε ξεχωριστοί και πλούσιοι.

Σίγουρα ανάμεσά τους υπάρχουνε κάποιοι σημαντικοί και άξιοι οι πιο πολύ όμως είναι «αφήστε τα να πάνε ».
¨ΟΛΟΙ αυτοί είναι που κορδωμένοι –τσιτωμένοι σε βλέπουνε κατάματα και λένε «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΙΟΙ .

Εγώ λοιπόν φίλοι αναγνώστες, δηλώνω πως ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΣΙΟΣ με αυτούς, είμαι ανώτερός τους, είμαι πιο άξιος , είμαι καλύτερός τους.

Σ` όποιον αρέσω !

Δρ Βλάσης Γωγούσης

taxalia.blogspot.com

8 σχόλια:

  1. Σε κάποια πράγματα πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι, πχ στις ευθύνες σε ένα τρακάρισμα, στο δικαίωμα στην δημόσια παιδεία- υγεία, στην κοινή χρήση εθνικών υποδομών κλπ κλπ... γιατί;
    Διότι η Ελλάδα (και κάθε χώρα) είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που ανήκει αυτοδικαίως στούς πολίτες της, ανεξαρτήτως καταγωγής, πλούτου, μόρφωσης κλπ.
    Ως τέτοιο κεφάλαιο έχει απόδοση και μέρισμα (ξεχωριστό από την ιδιωτική περιουσία και δραστηριότητα του καθενός)...είναι δε εξ αδιαιρέτου κοινόχρηστη περιουσία.
    Πόθεν προκύπτουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των "βλακών" των κατοικούντων τις χώρες; Μα είναι κληρονομικά, όπως περίπου τα ιδιωτικά χωρίς αποδοχές κληρονομίας, και προέκυψαν από τους αγώνες (υλικούς ,σωματικούς και ηθικούς) των προγόνων των σημερινών κατοίκων όλων των χωρών της γης.
    Τώρα πόσο είναι αυτό το "μέρισμα";...θέλει πολύ κουβέντα και οι απόψεις πολλές και ποικίλλουν, πάντως κάτιτις είναι! (ας φαντασθούμε την αξία και λειτουργικότητα των ιδιωτικών και εταιρικών περιουσιών "αποκομμένων" απο το δημόσιο σύνολο, γιαυτό άλλωστε αυτή την στιγμή, λόγω της μεθοδευμένης κρίσης, ιδιωτικοποιούνται τα δίκτυα και οι υποδομές των χωρών τσάμπα).
    Εάν καταλήξουμε στο ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, τότε ανοίξαμε την πόρτα στον νεοφεδουαλισμό (προ των πυλών)και ετοιμασθήτε γιά δουλοπαροικία.
    Να τα εξορθολογίσουμε; Βεβαίως ναι...δεν μπορεί ένας χειρουργός σώματος να παίρνει την ίδια αμοιβή με έναν "χερουργό" συνείδησης (δημοσιογράφο πχ).
    Από την άλλη δεν μπορείς να στερείς το δικαίωμα, στον οποιοδήποτε, να έχει ίσες ευκαιρίες σε ότι είναι δημόσιο αγαθό.
    Τώρα το ποιός πρέπει να αμείβεται περισσότερο ή λιγότερο;
    Ας σκεφθούμε όλοι πόσο συμμετέχουμε κάθε μέρα ΑΜΕΣΑ σε αυτό που είναι εκ των ων ουκ άνευ της καθημερινότητας μας γιά να τραφούμε, στεγασθούμε, επιδιορθώσουμε, γιατρευτούμε, ντυθούμε, μεταφερθούμε...ακόμη και ψυχαγωγηθούμε, εάν απαραιτήτως το χρειαζόμαστε, κλπ κλπ κλπ και θα έχουμε την απάντηση.
    Το "είδος" της ισότητας το ορίζει ο νόμος και τον νόμο τον ορίζει είτε η δύναμις των όπλων, είτε η ευψυχία (και ευφυία των οδηγών) των πολλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και μιας και εγω τυχαινει ναι ειμαι γιατρος,αν και πια ντρεπομαι να το πω,γιατι στα 39 μου,αρχιζω το 2ο ετος ειδικοτητας,και ο μισθος μου σε λιγο θα ειναι 850ε ενω οι εφημεριες μου δεν θα ειναι πανω απο 4,δλδ άλλα 300ε εαν φυσικα τις πληρωθω,...θα σου πω αγαπητε γιατρε οτι δεν εχω καν την δυνατοτητα να νοικιασω κατι παραπανω απο υπογειο,και ουτε που το σκεφτομαι να κανω παιδι γιατι δεν θα αντεξω να το δω στα φαναρια να ζητιανευει!!
    αλλά αντι να κλαιγομαι και να ψαχνω να βρω ποιος φταιει,εδω και 3 χρονια "σπαω το συστημα απο μεσα"..και εξηγουμαι
    τσακιζω κυριολεκτικα τους συναδελφους σου επιμελητες και ψευτοδιευθυντες (4-5) σε καθε κλινικη πια,οι οποιοι αντι επιτελους να πουλησουν την μαγκια τους στους κομματοδιοικητες των εκαστοτε νοσοκομειων και στους υπουργους υγειας που σας εχουν πια ξεφτιλισει,την πουλανε στους ειδικευομενους και στους ασθενεις που ματαια αναρωτιουντε που ειναι η δημοσια υγεια!
    και αφου το κανα ζακυνθο μεσολογγι και ΚΥ καπου ορεινα,τωρα ηρθε η ωρα της πατρας.
    και οχι...δεν ειμαστε ισοι...εσεις (το 90% τουλαχιστον),ειστε μονο γιατροι,εγω τυχαινει ναι ειμαι και το αντιστροφο!!!

    αν και γιατρος,δηλωνω ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε γιατρέ μου,

      ειλικρινά ντρέπομαι για όσα μας είπες ότι είσαι αναγκασμένος να ζεις.

      Δεν ξέρω τι άλλο να πω.

      Διαγραφή
    2. δεν τα ζω εγω μονο αγαπητε εμ...αλλά ολοι οι ειδικευομενοι γιατροι.απλος μερικοι τυχαινει να ειναι λιγο πιο ανετοι λογο της οικονομικοις ενισχυσεις απο τους γονεις τους.εγω ομως δεν εχω αυτη την πολυτελεια.αν και μεταξυ μας 39 να σε ταιζει ακομα ο μπαμπας,δεν ειναι και οτι καλυτερο!
      το κακο ειναι οτι πια κανεις δε μιλαει..
      ο φοβος του οτι αν μιλησεις δεν θα εχεις την ευνοια του επιμελητη η του διευθυντη,τους εχει κανει ολους ανθρωπακια με το κεφαλι κατω,που στα 40 τους ακομα τρεμουν την παρατηρηση,λες και ειναι 10 χρονων παιδακια!
      μεταξυ μας δεν θα αντεξω πολυ..το βλεπω.
      μαλον θα φυγω για αυστραλια ή νεα ζηλανδια και οχι σαν γιατρος..αλλά σαν μεταναστης.
      και οσο για την δημοκρατια..εχεις απολυτο δικιο.
      απ την ελλαδα εχει εξαφανιστει εδω και 2.300 χρονια περιπου.
      υπαρχει μονο η λεξη "δημοκρτατια"η οποια ουδεμια σχεση εχει με την εννοια της αρχαιας ελληνικης δημοκρατιας

      Διαγραφή
    3. Τα ξέρω γι τους γιατρούς. Εχω φίλους που σπούδασαν γιατροί και όπως λες και εσύ, στις καλές ακόμα εποχές, έπρεπε να γίνουν 40 χρονών για να μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα.

      Μπορώ περίπου να φανταστώ τι περνάς με τα λεφτά που λες και γνωρίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ξεφτιλισμένοι ούτε στέγη και μετακίνηση δεν εξασφαλίζουν στους ειδικευόμενους γιατρούς που πρέπει να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να φροντίζουν τους ασθενείς τους στα διπλανά χωριά.

      Ντρέπομαι για οσα περνάς.

      Αλήθεια σου λέω.

      Και ακόμα πιο πολύ ντρέπομαι που σε ακούω να λες ότι θα φύγεις.

      Λυπάμαι.

      Διαγραφή
  3. ΈΥΓΕ ΚΥΡΙΕ ΒΛΑΣΗ ΓΩΓΟΥΣΗ.ΜΗΠΟΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ; ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΧΑΝΙΑ...---

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι Στέφανε. Η δημοκρατία δεν είναι λάθος.

      Λάθος είναι το σημερινό ολιγαρχικό πολίτευμα έτσι όπως εφαρμόζεται, το οποίο ουδεμία σχέση με δημοκρατία δεν εχει. Αν δεν σου αρέσει αυτό το πολίτευμα, να τα βάζεις με αυτό το πολίτευμα και να προτείνεις να αλλάξουμε αυτό το πολίτευμα και να εκδημοκρατήσουμε αυτό και όχι να απορρίπτεις τη δημοκρατία που ποτέ δεν εφαρμόστηκε σε αυτή τη χώρα και οι περισσότεροι δεν ξερουν καν τι είναι.

      Η μόνη μας σωτηρία είναι η δημοκρατία. Εϊναι το μόνο φάρμακο στην ασυδοσία των ολιγαρχών και των αφεντικών τους. Μην την απορρίψουμε πριν καν την εφαρμόσουμε.

      Διαγραφή
    2. Η δημοκρατία δεν είναι κάτι αντίθετο με την αξιοκρατία. Το ενα είναι πολίτευμα και το άλλο είναι έννοια. Το δίλημμα "δημοκρατία ή αξιοκρατία" είναι ψευδες. Αυτό που εμποδίζει την αξιοκρατία είναι η κομματοκρατία. Οχι η δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν εφαρμόστηκε εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και άρα δεν μπορεί να φταίει αυτή για την έλλειψη αξιοκρατίας.

      Διαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου