Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

9 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ...

Μήπως λέτε συχνά είμαι θύμα της ζωής και βιώνετε πικρία, σύγχιση και αβεβαιότητα; Αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σας, ότι...κάτι φταίει αλλά δεν ξέρετε τι, τότε πιθανά να έχετε χάσει τον έλεγχο και, ίσως , είναι ο κατάλληλος χρόνος για να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας, δηλαδή να κάνετε αλλαγές. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι τολμούν και αλλάζουν τη ζωή τους, ενώ οι αποτυχημένοι παραιτούνται από κάθε προσπάθεια.
Αλλαγή σημαίνει:


  • Τον επαναπροσδιορισμό της πορείας στη ζωή.
  • Τη μετακίνηση από τη θέση του χαμένου σ΄αυτήν του νικητή.
  • Ενας άνθρωπος που αλλάζει μπορεί να ξεπερνά τις αναστολές του, να νικά τις δυσκολίες του να ελέγχει ή να προσαρμόζεται με επιτυχία στις συνθήκες, να ικανοποιεί τις επιθυμίες του και ζει τη ζωή του με πληρότητα.

Συνήθως, πέντε λόγοι εμποδίζουν την αλλαγή:

  • Η έλλειψη αυτογνωσίας
  • Η έλλειψη νοήματος ζωής
  • Η έλλειψη ή η ασάφεια στους στόχους.
  • Οι φανταστικοί φόβοι και οι ανύπαρκτες εμπλοκές.
  • Η ενοχή για τις συνέπειες της αλλαγής μας στους δικούς μας ανθρώπους .

Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε κάτι, δοκιμάστε την στρατηγική των εννέα βημάτων που, ίσως, σας βοηθήσει.Απόφαση

Το πιο δύσκολο βήμα μιας αλλαγής είναι η σταθερή απόφαση και η ανάληψη της ευθύνης για την επιτυχία ή την αποτυχία της προσπάθειας. Μικρό ή μεγάλο, το ρίσκο βρίσκεται στον πυρήνα κάθε αλλαγής κι αν δεν είσθε διατεθειμένοι να το αναλάβετε εξολοκλήρου καλύτερα μην το τολμήσετε.

Εμπειρία Γνώση

Η εφαρμογή της απόφασης για αλλαγή, χρειάζεται την γνώση και τον καλύτερο δυνατό νοητικό προγραμματισμό. Ολες οι γνώσεις μας επιστρατεύονται και άλλες, αν χρειάζονται, αναζητούνται. Όμως, γνώσεις, προτάσεις και προγραμματισμοί δεν έχουν καμιά αξία αν δεν γίνουν προσωπική εμπειρία, αν δε μπουν σε εφαρμογή.

Ρεαλιστικοί στόχοι, προτεραιότητες

Αφού καταγράψετε τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε δείτε ποιές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ποιές όχι.

Αυτογνωσία

Ένα επίσης σημαντικό βήμα μιας επιτυχημένης αλλαγής είναι η αυτογνωσία, ποιος είμαι, τι θέλω και ποια είναι τα σχέδιά μου στη ζωή . Η αυτογνωσία κατακτάται με συνεχή και προσεκτική αυτοπαρατήρηση, χωρίς λογοκρισία και ντροπή, υπεκφυγές και δικαιολογίες. Κατανόησε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που είσαι και αυτό που κάνεις

Ανακαλύψτε λοιπόν και καταγράψτε τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά σας. Θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό σας, απαραίτητες για τις διορθωτικές αλλαγές. Η καλύτερη ενημερότητα για τις συνθήκες και τον θυμό, τη στενοχώρια, τη χαρά και την λύπη σας, θα οδηγήσει σε πιο επιτυχημένη και σταθερή αλλαγή.

Προσδιορισμός του προβλήματος

Αν δείτε ότι κάποια συναισθήματα ή συμπεριφορές σας σας δυσαρεστούν και θέλετε να τα βγάλετε από τη ζωή σας, ελέγξτε τις αντιλήψεις σας και τον τρόπο που σκέφτεσθε για τη ζωή, τις σχέσεις, τη δουλειά και τους άλλους γύρω σας. Τα λάθη της σκέψης οδηγούν σε δυσαρέσκειες και αποτυχίες.

Προσδιορισμός των εμπλοκών

Οι πιο συνηθισμένες εμπλοκές και τα εμπόδια για να αλλάξουμε την ζωή μας βρίσκονται στο χώρο της φαντασίας και των φανταστικών φόβων. Μεμψιμοιρίες ή παράπονα, η συνήθεια, ο φόβος της εγκατάλειψης, της μοναξιάς, της απώλειας, της κριτικής των άλλων, της αποτυχίας κλπ, δημιουργούν τάσεις παραίτησης και αποθαρρύνουν τα βήματα της αλλαγής και δείχνουν ελλείμματα ανεξαρτησίας και αυτονομίας.

Μια άλλη, σοβαρή εμπλοκή είναι και η αδυναμία να ζούμε στο παρόν, να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Κάθε σκέψη σε σχέση με το παρελθόν ή κάθε φόβος για το μέλλον εμποδίζει την απόλαυση της αλλαγής στο « εδώ και τώρα».

Οι σχέσεις με τους άλλους

Αλλαγή χωρίς τους άλλους γύρω μας δεν υπάρχει. Κάθε αλλαγή σημαίνει μοίρασμα της σκέψης και των συναισθημάτων. Μιλήστε στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας , εξηγήστε τον θυμό σας, ακούστε με προσοχή τι σας λένε και συγχωρήστε τα λάθη τους. Ισως να ξεκινήσετε ένα βαθύτερο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους.

Τα πρέπει και τα θέλω.

Προσπαθήστε να διακρίνετε ποιες από τις πράξεις σας μέχρι τώρα αντιπροσωπεύουν τα «πρέπει» και δείτε αν μπορούν να αλλάξουν. Τις πιο πολλές φορές τα «πρέπει «αντιπροσωπεύουν στερεότυπα και προκαταλήψεις π.χ η κοινή γνώμη και κριτική, και αντιστρατεύονται τις επιθυμίες μας τα πραγματικά μας «θέλω» και το βασικότερο αγαθό της ζωής: Την ελευθερία

Αυτοπεποίθηση

Ξεκινήστε την αλλαγή της ζωής σας με την βεβαιότητα της επιτυχίας, Η ροή, η πίστη στο σκοπό και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας υπόσχονται τα καλύτερα αποτελέσματα.

Και μην ξεχνάτε, η ελευθερία θέλει τόλμη και πράξη. Χωρίς την δοκιμή και πλάνη, οι στόχοι δεν έχουν καμιά αξία. Η εμπειρία της δίψας, π.χ, κάνει το νερό πολύτιμο.

hara.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου