Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ...

Ειδικού Συνεργάτη
Η τριήμερης επίσκεψη του νεοοθωμανού υπουργού Eξωτερικών κ. Νταβούτογλου είναι άκρως αποκαλυπτική. Μπορεί το ενδιαφέρον μας να εστιάζεται στην επιθεώρηση που θα κάνει στο «βιλαέτι» της Δ. Θράκης, αλλά δεν είναι τόσο αφελής ώστε να προκαλέσει την κοινή γνώμη με τη στάση και τη συμπεριφορά του. Οι αποκαλύψεις έγιναν την πρώτη κιόλας μέρα στην Αθήνα. Εάν μελετήσει κανείς προσεκτικά και συγκρίνει τις συνεντεύξεις  στην Καθημερινή, στο Mega και τις κοινές δηλώσεις  που έκανε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Δρούτσα συνάγει σημαντικά συμπεράσματα για τις προθέσεις τις Άγκυρας.


Ο κ. Νταβούτογλου δεν αναφέρθηκε καθόλου σε γκρίζες ζώνες, σε οριοθέτηση ΑΟΖ. Τόνισε ότι «η Τουρκία έχει μεγάλες ακτές στη Μεσόγειο και πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτές. Παρά τις διαφορετικές απόψεις πρέπει να υπάρξει στρατηγικό όραμα για το Αιγαίο, ώστε να καταστεί θάλασσα ειρήνης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινών συμφερόντων. Οι δυο χώρες έχουν την αποφασιστικότητα να λύσουν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο. Στόχος είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να περπατήσουν χέρι-χέρι».

Ας ελπίσουμε με τη φράση χέρι-χέρι να μην υπαινίσσεται τη σχέση πατέρα-αφέντη με το παιδί που θα το πηγαίνει όπου θέλει….

Για πρώτη φορά, από όσα γνωρίζουμε, μας ζήτησε να τους εμπιστευτούμε. Να ξεπεράσουμε δηλαδή τις προκαταλήψεις μας και να τους εμπιστευτούμε. Ποιους να εμπιστευτούμε; Αυτούς που δεν τους εμπιστεύονται ούτε οι Τουρκοκύπριοι που υποτίθεται ότι τους έσωσαν;

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου για το Καστελόριζο, που όπως φαίνεται μετακόμισε και δεν ανήκει πια στη συστάδα των Δωδεκανήσων αποκάλυψαν τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις!

Επειδή οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι ρητοί και απαράβατοι δεν μπορούν να ισχυρίζονται πια την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Οι ινστρούχτορες τους στη Δύση είναι πεπεισμένοι ότι ο καθορισμός της «μέσης γραμμής» στο Αιγαίο είναι πολύ εύκολος.

Αλλά λόγω των νησιών η Τουρκία δεν μπορεί να έχει σημαντική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Άρα πρέπει να μετακομίσουν τα νησιά!  Αφού , όμως, αυτό είναι αδύνατο  ο κ. Νταβούτογλου προτείνει να πειστούν  οι Έλληνες στην ένδεια που βρίσκονται να αγνοήσουν την ύπαρξη τους.  Τα νησιά θα είναι ελληνικά αλλά δεν θα έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ.

 Έτσι «λύνονται» όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο. Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την ΑΟΖ στο Αιγαίο επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας. Όλος ο δυτικός πολιτισμός περιμένει από την πτωχή , ταπεινωμένη Ελλάδα να δεχθεί την πρόταση αυτή, γιατί επείγει η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Από την Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου