Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η ΗΡΩΪΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ο Κώστας Κ. Κυριακού είναι ένας από τους σπάνιους σημερινούς μαχητές του Ελληνισμού που αξίζουν τον τίτλο του ήρωα.

Κατάγεται από την Δερβητσιάνη, της επαρχίας Αργυροκάστρου (Βορείου Ηπείρου). Όταν ενηλικιώθηκε, ακολουθώντας την αγωνιστική παράδοση των προγόνων του, αγωνίστηκε για τον Ελληνισμό. Έτσι το 1974, μόλις 19 χρονών, συλλαμβάνεται από τις αρχές του αλβανικού κράτους για προπαγάνδα κατά της Αλβανίας και υπέρ της Ελλάδας και καταδικάζεται σε 9 χρόνια φυλάκιση. Υπέφερε τα πάνδεινα στο σκληρότερο στρατόπεδο της Αλβανίας του Χότζα, το ΣΠΑΤΣ, με σκληρή καταναγκαστική εργασία σε ορυχεία μέχρι το 1982...
Μετά την αποφυλάκιση εργάζεται σε «αγροτικές φυλακές» στον κάμπο της Δρόπολης, μέχρι το 1990.

Μεταξύ του 1986–87, θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο, στέλνει με μυστικό τρόπο (μέσω τουριστών) επιστολές στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Γ. Αλευρά, με σκοπό να ενημερώση για την δραματική κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο. Όμως τη δράση του αυτή την πληροφορείται η Σιγκουρίμι και για να μην υποκύψει από νέα βασανιστήρια παρατάει γυναίκα και παιδί και με κίνδυνο της ζωής του, δραπετεύει στην μητέρα Πατρίδα τον Ιούλιο του 1990.

Το 1992 επιστρέφει στην ιδιαιτέρα του πατρίδα όπου εκλέγεται δημογέροντας στο χωριό του τη Δερβητσιάνη.
Την 28η Οκτωβρίου του 1992 κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου, γιατί ως δημογέροντας δεν δέχτηκε να κατεβάσει τις ελληνικές σημαίες που είχαν υψωθεί με την επέτειο του Ιστορικού ΟΧΙ.

Το 1993 κρατείται και ξυλοκοπείται στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου, για την διοργάνωση και τη συμμετοχή σε διαμαρτυρία για τον άδικο διωγμό του διορισμένου στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου, Αρχιμανδρίτη Χρ. Μαϊδώνη.

Αργότερα εντάσσεται στην ΟΜΟΝΟΙΑ και προσπαθεί, μαζί με άλλους, μέσα από αυτή την Ελληνική μειονοτική οργάνωση να διεκδικήσει τα μειονοτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ελληνισμού της Αλβανίας. Συλλαμβάνεται ξανά το 1994 και κλείνεται στη φυλακή μαζί με άλλα τέσσερα ηγετικά στελέχη της «Ομόνοιας» όπου πέφτουν όλοι θύματα ξυλοδαρμού και ποικίλων άλλων βασανιστηρίων. Τελικά οδηγούνται στην περιβόητη «Δίκη των 5», μια δίκη παρωδία, όπου και πάλι ο ίδιος καταδικάζεται σε 8 χρόνια φυλάκιση, με εντελώς ανερμάτιστες και κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, τελικώς, παραδέχτηκε δημόσια το 2005.

Όμως μια ολόκληρη ζωή φυλακής, καταναγκαστικής εργασίας και βασανιστηρίων δεν στάθηκε αρκετή για να καταβάλλει τον Κώστα Κυριακού.
Από το 1999 μέχρι το 2004 σπουδάζει στην Νομική Σχολή Αθηνών και κάτω από συνθήκες στέρησης, αποκτά το πτυχίο του και γίνεται μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Έχει συγγράψει πολλά βιβλία, τα οποία αναφέρονται στις συνθήκες ζωής στην Αλβανία: «Η Δίκη των 5» το 2006 (σε συνεργασία με τους πρώην συγκρατούμενους του), «Στα Μονοπάτια της Κόλασης» το 2000, «Οι Ξεχασμένοι Ήρωες» το 2000, «Ελεύθερος Φυλακισμένος» το 1997.

Σήμερα σε μια εποχή που η χώρα μας βρίσκεται μέσα σε έναν πρωτοφανή ασύμμετρο πόλεμο, όπου εκτός από το γενικό ξεπούλημα και την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα, δολοφονούν την εθνική μας υπόσταση μέσα από επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις παραπλανητικών και διαστρεβλωτικών απόψεων σχετικά με την ιστορία μας στα ΜΜΕ, ο Κώστας Κυριακού διαμαρτύρεται με αγανάκτηση και διαψεύδει τα γραφόμενα ενός βιβλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βιβλίο αυτό αμαυρώνει όχι μόνο τον αγώνα των Ελλήνων της μαρτυρικής Βορείου Ηπείρου αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος.  Διαβάστε τα σχόλια του :

Κώστας Σκανδάλης

Η εικόνα στο Θαλαμοφύλακα από εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου