Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

(Διαβάστε προσεκτικά το απόσπασμα από την ομιλία του υπουργού εξωτερικών κ. Δρούτσα στη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών).

K. Πρόεδρε ,
Κ. Γενικέ Γραμματέα,

Κυρίες και κύριοι,



Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Λίβυο Πρόεδρο της 64ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, κ. Ali Abdussalam Treki, για τις άοκνες προσπάθειές του ως προς την προώθηση του έργου της Γενικής Συνέλευσης. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον Ελβετό κ. Mr. Joseph Deiss για την εκλογή του ως Προέδρου της 65ης Συνόδου.



Είμαι πεπεισμένος, κ. Πρόεδρε, ότι από τη θέση σας θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειές σας. Θα ήθελα επίσης στο σημείο αυτό να τονίσω την πλήρη ταύτιση της χώρα μου με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Κυρίες και κύριοι,



Δεδομένης της φύσης των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων, νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι από τη συμπεριφορά κάθε κράτους ξεχωριστά εξαρτάται η τύχη των άλλων. Το συμπέρασμα αυτό, κ. Πρόεδρε, έχει άμεση σχέση με το κεντρικό θέμα που προτείνατε για την εφετινή συζήτηση: τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών με έμφαση στην έννοια της παγκόσμιας διακυβέρνησης.



Σήμερα το πραγματικό ζήτημα έγκειται στην ανάγκη να επιβεβαιώσουμε τη σημασία της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα. Εάν καθένας από εμάς μπορέσει να αντιληφθεί πλήρως και να δεχθεί αυτόν τον φαινομενικά αυταπόδεικτο ισχυρισμό, τότε δεν θα υπάρξει καμία αμφιβολία για τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία αυτή.


Εν προκειμένω, θεωρώ ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μόνος παγκόσμιος φορέας που φέρει καθολική νομιμοποίηση. Είναι ο Οργανισμός τον οποίο πρέπει όλοι ενεργά να στηρίζουμε ώστε να επιτύχουμε συλλογικές και επομένως βέλτιστες λύσεις στο διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πολύπλευρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε.



Η ιδέα της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ωστόσο, είναι πολύ πιο ευρεία από αυτό. Παρόλο που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η έννοια αυτή συνεπάγεται τη δημιουργία του Λεβιάθαν του Hobbes σε παγκόσμια κλίμακα, παραμένει ωστόσο σε κάθε περίπτωση γεγονός ότι η προσπάθειά μας να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας είναι  πέρα από τις μεμονωμένες δυνατότητες των κρατών.



Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και γι’ αυτό και η συζήτησή μας για τη μεταρρύθμιση και την αναζωογόνηση του Οργανισμού είναι πρωταρχικής σημασίας.



Την ίδια στιγμή, εμείς, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να συγκεντρώσουμε το δυναμικό μας, τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία μας και να ενεργήσουμε ως συνεκτικό σύνολο, αυτό που είναι και η έννοια της παγκόσμιας διακυβέρνησης. 



 Πρέπει εν προκειμένω να επικεντρωθούμε σε δύο θεμελιώδεις πυλώνες:



(α) να αυξήσουμε τόσο τα μόνιμα όσο και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η σημερινή παγκόσμια κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα αλλά και να ενδυναμώσουμε το ρόλο της Γενικής Συνέλευσης και τη διάδραση των δύο αυτών σωμάτων.



και



(β) να ενδυναμώσουμε και να βελτιώσουμε τη συνεργασία και το συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών με τους μεγάλους διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της πολυμερούς συνεργασίας προς όφελος των λαών μας.



Στις αρχαιοελληνικές Τραγωδίες, το ανθρώπινο Δράμα εκτυλίσσεται γύρω από δύο κεντρικές έννοιες: την Ύβρη και τη Νέμεση. Τη σημερινή εποχή, όπως και κατά την Κλασσική Περίοδο, Ύβρη αποτελεί η ασέβεια προς το φυσικό περιβάλλον και Νέμεση οι συνακόλουθες φυσικές καταστροφές.



Τους τελευταίους μήνες ήμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων φυσικών καταστροφών σε πολλά μέρη του κόσμου, στην Αϊτή και τη Ρωσία, το Πακιστάν και τη Γουατεμάλα.



Αυτό που διαφέρει από φυσικές καταστροφές του παρελθόντος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που αυτές πλήττουν. Το 2010 προβλέπεται ότι θα σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των θυμάτων τους.



Τα τελευταία έτη σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό, ιδιαιτέρως από τα Ηνωμένα Έθνη και τους εξειδικευμένους τους φορείς. Σημαντική επίσης υπήρξε η σύσταση του Central Emergency Response Fund (CERF). Φέτος πρέπει να επικεντρωθούμε στο να βελτιώσουμε περαιτέρω τους απαραίτητους μηχανισμούς για την ταχεία αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών με τους περιφερειακούς ή διεθνείς Οργανισμούς που έχουν τα μέσα να υποστηρίξουν επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.



Κυρίες και Κύριοι,



Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια περιβαλλοντική απειλή. Όλοι ξέρουμε ότι γρήγορα θα επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης και της ασφάλειας. Καθήκον μας είναι να οδηγήσουμε τον κόσμο σε μία νέα «Πράσινη Περίοδο» και να εγγυηθούμε στις επερχόμενες γενεές ένα καλύτερο και με ευμάρεια μέλλον.



Η Συμφωνία της Κοπεγχάγης αποτελεί μία βάση στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού. Ο σκοπός μας θα πρέπει να είναι μία φιλόδοξη, συνολική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα υποστηρίζει τις προσαρμοστικές προσπάθειες των πιο ευπαθών χωρών και θα ανοίγει την πόρτα σε ένα μέλλον αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να εξασφαλίσουμε επιτυχές αποτέλεσμα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής COP 16 στην Κανκούν. 



Πιστεύουμε ενθέρμως ότι η δράση δεν πρέπει να σταματήσει. Η Ελληνική Κυβέρνηση προτείνει την έναρξη μίας νέας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή, σε στενή συνεργασία με τα Κράτη της Μεσογείου που είναι ισχυρώς δεσμευμένα στην περιβαλλοντική και ενεργειακή ασφάλεια. Η επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στην πορεία προς τη συνάντηση του Μεξικού. 



Προς τον ίδιο σκοπό, το κεντρικό θέμα της Προεδρίας μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) είναι «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη», το οποίο υπερβαίνει μία στενή περιβαλλοντική ευαισθησία: είναι μία επιλογή ανάπτυξης βασισμένη στην πεποίθηση ότι ο συνδυασμός της πράσινης τεχνολογίας, της διαχείρισης των πηγών και της περιβαλλοντικής σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει, και θα αποτελέσει, εφαλτήριο για την περιφερειακή συνεργασία, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη της απασχόλησης - λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι και διά του συνδυασμού της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος διατηρούμε και αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τα τοπία της, τη θάλασσα, το νερό, τη βιοποικιλότητά της. Τις βάσεις για τη μελλοντική της τουριστική, αγροτική, αλιευτική ανάπτυξη.



Κυρίες και κύριοι,



Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση άφησε λίγες μόνο χώρες ανεπηρέαστες. Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Τόσο οι προηγμένες οικονομίες όσο και οι αναδυόμενες πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα που είναι αποτέλεσμα του «φαινομένου της πεταλούδας» που σχετίζεται με τις σχεδόν άρρηκτες διασυνδέσεις των οικονομιών μας, στο πλαίσιο ενός κόσμου στον οποίο πρέπει να βρούμε έναν νέο όρο για την έννοια της παγκοσμιοποίησης.



Έχει καταστεί προφανές σε όλους μας ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει σοβαρά μειονεκτήματα που πρέπει να διορθωθούν. Έναν από τους στόχους της πρόσφατης Συνόδου G20 αποτέλεσε η μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος για την αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον.



Οι προσπάθειες αυτές είναι απαραίτητες όχι μόνο επειδή πρέπει να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και διότι δυσλειτουργίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ανά τον κόσμο έχουν επιδράσει αρνητικά στη συλλογική μας ικανότητα να προχωρήσουμε μπροστά και να επιτύχουμε τους διεθνώς συμφωνημένους παγκόσμιους αναπτυξιακούς στόχους.



Επί τούτου, θα ήθελα να χαιρετίσω τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την έγκαιρη πρωτοβουλία του.



Βεβαίως, άρρηκτα συνδεδεμένο με την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας αλλά και με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι το ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο της διεθνούς μετανάστευσης.



Το καίριο αυτό ζήτημα έχει διττή ανθρωπιστική διάσταση. Αυτό που αφενός διακυβεύεται αρχικά είναι η ίδια η ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων που κάθε χρόνο ρισκάρουν τη ζωή τους υπό ακραίες συνθήκες στο ταξίδι προς ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αμέτρητες ζωές χάνονται κάθε χρόνο, ειδικά στη θάλασσα, θύματα αδίστακτων διακινητών που πλουτίζουν από την εξαθλίωση και την απόγνωση άλλων.



Η συνέχεια στην επίσημη σελίδα του υπουργειου εξωτερικών.... http://www2.mfa.gr/www.mfa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου