Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΟΔΥΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ

"...Ήδη σας το είπα. Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να 'ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου.
Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του.



Οπότε αναρωτιέται κανείς: Για τι παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας; Παλεύουμε για ένα τίποτα, που ωστόσο είναι το παν. Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θ’ αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι’ αυτή δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη. Είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών, που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό. Είναι η αμάθεια και το σκότος.
Ότι οι λεγόμενοι «πρακτικοί άνθρωποι» -κατά πλειονότητα οι σημερινοί αστοί-
μας κοροϊδεύουν, είναι χαρακτηριστικό.

Εκείνοι βλέπουν το τίποτα. Εμείς το πάν. Που βρίσκεται η αλήθεια, θα φανεί μια μέρα,
όταν δεν θα μαστε πια εδώ. Θα είναι, όμως, εάν αξίζει, το έργο κάποιου απ’ όλους εμάς.
Και αυτό θα σώσει την τιμή όλων μας και της εποχής μας."

*Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο
Μεγάλη Βρεταννία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευση του Έλληνα ποιητή
με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

vasiliastismonaxias.blogspot.gr

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό θαλαμοφύλακα. Αξίζει να προσπαθήσει να βρει κανείς όλη τη συνέντευξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, ναι. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ οι προβλέψεις αυτές του Ελύτη, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη σωστότητά τους ΚΑΙ ότι δικαιώθηκαν, ιδίως σήμερα. Με τον Οδυσσέα Ελύτη είχα ασχοληθεί επί σειρά ετών από περίπου 24 χρονών και μετά... και στο ανένταχτο μπλογκ μας έγραψα σωρεία αναλύσεων και μεταφράσεων του έργου του. Αλλά δεν το λέω αυτό για να... περιαυτολογήσω. Το λέω για να τονίσω ότι το έργο του Ελύτη, σοβαρά υποτιμημένο σήμερα ΚΑΙ συκοφαντημένο, έχει ακόμη (και θα έχει πάντα) τεράστια αξία, ανεξάρτητα από ιδεολογία του καθενός.

    Και μια και μιλάμε για προβλέψεις, υπάρχουν κι άλλες, ακόμη πιο καυτές προβλέψεις του μεγάλου ποιητή, μερικές μάλιστα... κωδικοποιημένες εσκεμμένα από τον ίδιο για να μη γίνουν εύκολη λεία... λάσπης σε κακά χέρια αδαών συκοφαντών του (κι ας μη ξεχνάμε ότι μια ζωή τον Ελύτη τον συκοφαντούσαν σχεδόν όλοι, πριν τον προβάλλει η μουσική του Θεοδωράκη, κλπ.)

    Ενα χαρακτηριστικό δείγμα αυτού που εξήγησα, είναι και οι "κρυπτικές" προβλέψεις του Ελύτη για μια μακρινή εποχή, όπου οι Ελληνες θα είναι διχασμένοι πάλι ("τύχη μισή, σκοτώνουν οι μισοί") κι όπου ο ξένος ή ο διαφορετικός θα φτάσει πιο κοντά στην πηγή του Φωτός από ποτέ άλλοτε, αλλά "Δεν θα το νογά".

    Μελοποίησα αυτό το ποίημα με... κάπως τολμηρό τρόπο, δεν ξέρω αν ΟΛΟΙ το αντέχουν, αλλά νομίζω ότι το έκανα πιο κατανοητό ΚΑΙ προσιτό στους νέους (κι ΑΥΤΟ είναι το πιο σημαντικό για μένα)

    http://omadeon.wordpress.com/2012/08/04/elytis-trance-video/
    [ΚΑΙ ΜΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟΝ (11), μελοποίηση trance του Ελύτη]


    (με πολλά άλλα λινκ άρθρων για το ίδιο θέμα, ΜΕΣΑ στο σχετικό άρθρο, που δίνεται εκεί, κάτω από το βίντεο...)


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου