Τις ψήφους της μειονότητας διεκδικεί η Δημοκρατική Συμμαχία. Στιγμιότυπο από επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη σε μειονοτικά χωριά της Θράκης, μαζί με τον Αχμέτ Ιλχάν, το Φεβρουάριο του 2007. Τότε η κ. Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Ιλχάν βουλευτής της ΝΔ. Ανακατατάξεις στον χώρο της κεντροδεξιάς προκαλεί και στη Θράκη η ίδρυση του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Με την προσχώρηση στη Δημοκρατική Συμμαχία του μειονοτικού πρώην βουλευτή της ΝΔ Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, η κ. Μπακογιάννη προσπαθεί να πάρει με το μέρος της τους γαλάζιους μουσουλμάνους ψηφοφόρους, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές στην πλειοψηφία τους στήριξαν επιλογές του ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι τυχαίο ότι για την πρώτη της εξόρμηση στην περιφέρεια η κ. Μπακογιάννη έχει επιλέξει να επισκεφτεί τη Θράκη στις αρχές του άλλου μήνα. Το κλίμα προετοιμάζει ο Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος σε δημόσια δήλωσή του προέβλεψε ότι “οι ψήφοι των δεξιών ψηφοφόρων της Θράκης που παρεξηγήθηκαν με τη ΝΔ και στράφηκαν προς το ΠΑΣΟΚ θα πέσουν συγκεντρωτικά στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ιλχάν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Τζιχάν, στο πρώτο συνέδριο της ΔΗΣΥ, που θα γίνει τον Μάρτιο του 2011, θα περιλαμβάνονται θέσεις για την “τουρκική”, όπως δήλωσε, μειονότητα της Δυτικής Θράκης, όπου ο ίδιος ελπίζει να έχει πρωτεύοντα και καταλυτικό ρόλο, εκμεταλλευόμενος τη σχέση που είχε με την κ. Μπακογιάννη ως υφυπουργό Εξωτερικών, σχέση την οποία συνεχίζει με τη νέα της ιδιότητα, ως αρχηγού κόμματος. Ο Αχμέτ Ιλχάν θύμισε πως ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ακολούθησε ακραία εθνικιστική συμπεριφορά έναντι της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης και ότι γι’ αυτόν τον λόγο είχε εξαναγκαστεί πολύ νωρίς σε παραίτηση από τη ΝΔ.
“Δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ”
Αναμενόμενη ήταν η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ροδόπης μετά τη συνέντευξη του κ. Ιλχάν, χαρακτηρίζοντάς τον “δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ” τόσο για την προσχώρησή του στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη όσο κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Ο Ιλχάν Αχμέτ είναι πια μέλος άλλου κόμματος και όχι της ΝΔ. Αφού με τη συμπεριφορά του υπονόμευσε την παράταξη που τον ανέδειξε βουλευτή και συκοφάντησε με ψεύδη τον πρόεδρό της, κατά τις τελευταίες εκλογές συμμάχησε ευθέως με το ΠΑΣΟΚ αποτελώντας το δεκανίκι του, όπως άλλωστε και η αρχηγός του Ντόρα Μπακογιάννη. Δάνεισε τον καλύτερο συνεργάτη του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και προσπάθησε να υπονομεύσει ευθέως τους συναδέλφους του που πολιτεύτηκαν με τη ΝΔ, προκειμένου να περιχαρακώσει την όποια επιρροή τού απέμεινε στον χώρο της μειονότητας, για να την προσφέρει ως λάφυρο στη νέα του αρχηγό”.
Ανοίγματα
Μέσα από τη συνέντευξη του κ. Ιλχάν περιγράφονται και τα ανοίγματα που θα κάνει η κ. Μπακογιάννη προς τη μειονότητα. O πρώην βουλευτής ανέφερε ότι στη διακήρυξη του προγράμματος του κόμματος, που θα γίνει τον Μάρτιο, θα περιλαμβάνονται θέσεις για την “τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης”, θα υπάρχει στόχευση για εκμηδένιση των μειονοτικών προβλημάτων και γενικώς θα κυριαρχήσει μια φιλελεύθερη πλειοψηφική ιδεολογία. Ο κ. Ιλχάν ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο άρθρο της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος θα αναφέρεται ότι “στόχος είναι η διασφάλιση ελευθερίας για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και φυλής”. Είπε ακόμη ότι η κ. Μπακογιάννη σύντομα θα επισκεφτεί την Τουρκία, δηλώνοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ότι στο συνέδριο του Μαρτίου θα αποσαφηνιστούν οι μελλοντικές προοπτικές στις σχέσεις των δύο χωρών.
Κλείνει το μάτι στην Ντόρα
Μηνύματα με αποδέκτες στον χώρο της ΝΔ στέλνει και ο απερχόμενος υπερνομάρχης Δράμας – Καβάλας – Ροδόπης Κώστας Τάστης, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της περιφέρειας, ενώ παράλληλα κλείνει το μάτι προς το κόμμα της κ. Μπακογιάννη.
Ο κ. Τάτσης σε δημόσιες δηλώσεις του δεν διστάζει να κάνει λόγο για παρεμβατικό ρόλο παραγόντων της ΝΔ σε βάρος του ψηφοδελτίου που στήριξε το κόμμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, παρότι “η ΝΔ από βεβαιωμένες πολύ αρνητικές εκτιμήσεις κατάφερε να μείνει πίσω μόνο όσον αφορά τις ψήφους της μειονότητας, που καθόρισαν και το τελικό αποτέλεσμα, και σε σχέση με τον αποδεδειγμένο σημαντικό παρεμβατικό ρόλο παραγόντων της ΝΔ σε βάρος του ψηφοδελτίου που στήριξε, ο απόηχος είναι πολύ λίγος”.
Σε ότι αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη ο κ. Τάτσης είπε: “Δεν κρύβω ότι είμαι από αυτούς που την ψήφισαν. Όπως η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών στελεχών της ΝΔ. Και δεν κρύβω ακόμη τη βαθιά μου εκτίμηση που έχω προς τις δυνατότητές της. Ο τρόπος όμως που χειρίστηκε τις δημοτικές εκλογές με την ανακοίνωση στήριξης του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη δεν κρύβω ότι με ενόχλησε και με έκανε σημαντικά σκεπτικό. Ο χρόνος θα δείξει”.
Η μειονότητα ζητά ανταλλάγματα.
Ρόλο στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που φέρνει ο “Καλλικράτης” επιδιώκουν να εξασφαλίσουν οι επικεφαλής της μειονότητας στη Θράκη, προσπαθώντας μέσα από δημοσιεύματα στον τουρκόφωνο Τύπο της περιοχής να πείσουν τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη ότι οι ψήφοι των μουσουλμάνων τον έσωσαν και ότι τώρα πρέπει να πάρουν ανταλλάγματα.΄Ειδικότερα, σε δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας της Κομοτηνής “Μπιρλίκ” μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “στη νίκη του κ. Γιαννακίδη καθοριστικό ρόλο είχαν οι ψήφοι της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έσωσε το ΠΑΣΟΚ και τον Γιαννακίδη. Στη διάρκεια της θητείας του στη νομαρχία προσπάθησε τις ελλείψεις στον κλάδο της μειονότητας να τις καλύψει μέσα από τους αντινομάρχες. Η μέθοδος αυτή δεν πέτυχε. Δεν ξέρω αν πρέπει να του θυμίσουμε ποιες ήταν αυτές οι ελλείψεις, όμως εμείς πιστεύουμε πως είναι επωφελές να το ξαναθυμίσουμε. Διότι, αν σκεφτούμε ότι τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και άλλες αρμοδιότητες, ανήκουν στον ίδιο, τότε ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα περιμένουμε να κάνει απτά βήματα. Στη νομαρχία Ροδόπης είχε μόνο έναν έλληνα σύμβουλο τύπου. Θέλουμε να του θυμίσουμε πως είναι ανάγκη να υπάρχει και ένας σύμβουλος τύπου από τη μειονότητα”.
Ποια οικογένεια έχει αναλάβει την τύχη της χώρας μας στα χέρια της;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας".
Γιώργος Παπανδρέου (Συνέντευξη τύπου – Τορόντο Καναδά, 1999)
"Είμαι 37 ετών στην καρδιά της ελληνικής πολιτικής. Δεν ξέρω αν ο Γουόλτερ σου είπε για το υπόβαθρό μου. Είμαι μισός Αμερικανός και μισός Έλληνας… Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, είμαι μετανάστης στην Ελλάδα… Ο παππούς μου και ο πατέρας μου είναι ίσως οι πιο διάσημοι και κακόφημοι πολιτικοί στην Ελλάδα από το 1900. Αυτή τη στιγμή ο πατέρας μου είναι επικεφαλής αυτής της καταραμένης χώρας σαν πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά. Ο αδελφός μου είναι βουλευτής με το πνεύμα της δεκαετίας του ‘60. Η μητέρα μου προήδρευε και προεδρεύει σε διάφορες γυναικείες οργανώσεις. Ο γαμπρός μου 100% είναι πολιτικός για τα πανηγύρια. Περιστασιακά και εγώ ο ίδιος στήνω μια παράσταση ως υιός του. Είμαι ένας μεταμφιεσμένος Έλληνας με αμερικανική καρδιά…".
Νίκος Παπανδρέου (Επιστολή προς την Αμερικανίδα φίλη του Χριστίνα Βαρντ – Περιοδικό «Νέμεσις», τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2004)