Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΛΙ ΘΑ ΣΕ ΦΤΥΣΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ....

Το βραβείο Quadriga στο Γιώργο Παπανδρέου

Η απονομή του βραβείου Quadriga στο Γιώργο Παπανδρέου, η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα και ένα άρθρο στην FAZ του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.
Με την απονομή του πολιτικοκοινωνικού βραβείου Quadriga - το οποίο απονέμεται από το 2003 - στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ασχολείται άρθρο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η απονομή του βραβείου Quadriga θα γίνει την ημέρα της επετείου της γερμανικής επανένωσης στις 3 Οκτωβρίου και τον πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν. H εφημερίδα σημειώνει:

Η Quadriga, το άρμα που οδηγεί η θεά ΕιρήνηBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Η Quadriga, το άρμα που οδηγεί η θεά Ειρήνη«Πολλοί Έλληνες φοβούνται ότι με το τέλος του καλοκαιριού θα αυξηθεί η ανεργία και θα συρρικνωθούν οι μισθοί. Το 70% των νέων απόφοιτων ανώτερων και ανώτατων σπουδών από 22 ως 35 ετών σκέφτεται να μεταναστεύσει. Η μόνη ευχάριστη είδηση αυτήν την εποχή έρχεται από το Βερολίνο. Την ημέρα που οι Γερμανοί γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την επανένωση, στις 3 Οκτωβρίου ο Παπανδρέου θα παραλάβει το βραβείο για τη «δύναμη της ειλικρίνειάς» του!!!!!
Τα βραβεία απονέμονται από το 2003 και ανάμεσα σε αυτούς που το έχουν πάρει είναι ο Χέλμουτ Κολ, ο Γκέρχανρτ Σρέντερ και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας. Το περίεργο δεν είναι αυτό, το περίεργο είναι ότι αυτός που θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό είναι ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Άκερμαν αμφισβήτησε την ικανότητα των Ελλήνων να ξεπεράσουν το δημοσιονομική κρίση με αποτέλεσμα να γίνει φόβητρο στην Αθήνα».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Άκερμαν όμως ήταν ανάμεσα σε αυτούς  που στη συνέχεια προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση για τους κινδύνους από μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Αργότερα μάλιστα η Deutsche Bank υπολόγισε ότι θα ήταν πολύ πιο φθηνό για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες εάν βοηθούσαν οικονομικά τη χώρα νωρίτερα .Όταν προτάθηκε στον Άκερμαν να εκφωνήσει τον πανηγυρικό για τον Γιώργο Παπανδρέου δέχθηκε αμέσως. Η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε αντικείμενο διαφωνίας στην επιτροπή απονομής. Τελικά επικράτησε το επιχείρημα ότι ο Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος και τώρα εργάζεται υποδειγματικά για να τα διορθώσει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

Ο Γιόζεφ ΆκερμανBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ο Γιόζεφ ΆκερμανΤην είδηση αναφέρει και η εφημερίδα Bild με τίτλο «Ο Άκερμαν θα τιμήσει τους χρεοκοπημένους Έλληνες και αναφέρει τα εξής:
«Το κοινωνικο-πολιτικό βραβείο Quadriga του συλλόγου «Εργαστήρι Γερμανία» θα απονεμηθεί φέτος στο γερμανικό στρατό και στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο γερμανικός στρατός θα λάβει τη διάκριση για την υπεύθυνη προσφορά του σε εξωτερικές αποστολές και ο Παπανδρέου για την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος της Deutsche Bank».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί ολοσέλιδο άρθρο του Γκίκα Χαρδούβελη, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με τον τίτλο «Τύχη μέσα στην ατυχία». Το άρθρο κάνει μια αναδρομή στην πρόσφατη οικονομική ιστορία της Ελλάδας εξηγώντας στο γερμανικό κοινό πως η κρίση ήρθε απροσδόκητα. Αναφέρει πως το χρονικό διάστημα από το 1996 μέχρι το 2008 η χώρα ζούσε ένα οικονομικό θαύμα και πως η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού κάλπαζε. Ο κ. Χαρδούβελης εξηγεί πως η ανάπτυξη αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά οφειλόταν στις προσπάθειες της κυβέρνησης Σημίτη, στα κριτήρια του Μάαστριχτ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μέλος της Ευρωζώνης.

Λίγο παρακάτω, ο καθηγητής διευκρινίζει πως παράλληλα η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη την έθεσε προ νέων προβλημάτων, μια και θα έπρεπε να μπει μια τάξη στα δημοσιονομικά, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Σε άλλο σημείο του άρθρου ο κ. Χαρδούβελης παραδέχεται: «Δεν θα είναι εύκολο να τεθούν υπό έλεγχο τα χαοτικά δημοσιονομικά. Μια άλλη δυσκολία είναι η κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και των οικονομικών αγορών. Δεν θα πρέπει όμως να παραβλεφθεί πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για βαθιές τομές. Όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο το πάγωμα των μισθών και την αύξηση των έμμεσων φόρων, τα δυο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας αντέδρασαν θετικά».

Το μακροσκελέστατο άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κρίση αυτή μπορεί να αποδειχθεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα και σημειώνει. Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να δει τις ελλείψεις της και να κάνει μια νέα αρχή. Η χώρα έχει τύχη μέσα στην ατυχία της, μια και η κυβέρνηση διαθέτει τον κοινοβουλευτικό χρόνο αλλά και την πολιτική δύναμη που χρειάζεται για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της.

Κάπνισμα τέλος Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Κάπνισμα τέλος Τέλος στην απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα αναφέρεται η Welt, η οποία γράφει πως θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ σε όσους δεν τηρούν το νόμο, ενώ η Αθήνα δυο φορές μέχρι τώρα δεν κατάφερε να εφαρμόσει το μέτρο. Στο θέμα αναφέρεται και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα γράφει πως τώρα γίνεται αυστηρότερος ο νόμος του 2008, αναφέρει επίσης τα υψηλά πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες καθώς και το γεγονός ότι αν και το 45% των Ελλήνων καπνίζει, εντούτοις το 70% τίθεται υπέρ της καθολικής απαγόρευσης. Το μέτρο χαιρετίζει ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι παθιασμένος αντικαπνιστής και αθλητής.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΛΙΓΟ ΧΡΥΣΟΨΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ ΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΟΥ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου