Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ...

Του Νεκτάριου Β. Νώτη
«Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;» Σε αυτή την απάντηση κλήθηκαν να απαντήσουν 750 εργοδότες σε όλη την Ελλάδα, στην τριμηνιαία έρευνα της ....

Manpower. Τι έδειξαν οι απαντήσεις; Το 18%, δηλαδή ένας στους πέντε, δήλωσε ότι προβλέπει μείωση των θέσεων εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Με μόλις το 8% να περιμένει αύξηση, ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης για τη συγκεκριμένη περίοδο υποχώρησε στο -10%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, οπότε και άρχισε να διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα. Πρόκειται για πτώση 5 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 10 μονάδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.


Περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι προοπτικές απασχόλησης υποχώρησαν στο -14%, την ώρα που στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής οι εργοδότες εκτιμούν ότι η αγορά εργασίας θα κινηθεί πτωτικά, με τις συνολικές, όμως, προοπτικές απασχόλησης να βρίσκονται κατά τι υψηλότερα από το μέσο όρο πανελλαδικά, στο -8%.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στο εμπόριο (τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική), όπου έχουν υποχωρήσει στο απαισιόδοξο ποσοστό του -21%. Ακολουθούν η μεταποίηση (-17%), ο τουρισμός (-14%) και οι κατασκευές (-12%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προοπτικές απασχόλησης είναι αρνητικές και στους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας, που εξετάζονται. Υπάρχουν, πάντως, και τρεις κλάδοι, όπου οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται. Πρόκειται για τους τομείς του Ηλεκτρισμού – Φυσικού Αερίου – Ύδρευσης (βελτίωση 21 μονάδων), των κατασκευών και του δημόσιου τομέα (με οριακή καλυτέρευση). Δραματική πτώση (33 μονάδων) κατέγραψε ο τουρισμός.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστών προοπτικών απασχόλησης μεταξύ των 36 χώρων, στις οποίες πραγματοποιείται η έρευνα από τη Manpower. Ακολουθούν η Ιταλία και η Τσεχία. Στον αντίποδα, τρεις εκ των χωρών των BRIC, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία –μαζί με την Ταϊβάν– εμφανίζουν τις υψηλότερες προοπτικές προσλήψεων για το τέταρτο τρίμηνο. Συνολικά, σε 28 από τις 36 χώρες οι εργοδότες περιμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Manpower, Δρ Βενετία Κουσία, “Πέρα από την εποχική διακύμανση που παρατηρούμε στον τομέα του Τουρισμού, δύο είναι οι αξιοσημείωτες τάσεις που προκύπτουν από την Έρευνα. Η πρώτη σχετίζεται με την πτώση των προοπτικών απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα, η οποία συνεχίζεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή η μείωση, η οποία σε σύγκριση με πέρυσι φτάνει το -21%, μπορεί να θεωρηθεί έκφραση ενός εξορθολογισμού, τον οποίο ο τομέας είχε εδώ και καιρό ανάγκη. Η δεύτερη τάση που διαφαίνεται από τα στοιχεία αφορά την σταδιακή και εντεινόμενη υποβάθμιση του τομέα της Μεταποίησης. Πρόκειται για μια ανησυχητική παρατήρηση, καθώς βλέπουμε να πλήττεται ένας τομέας ο οποίος είναι άμεσα συνδεόμενος με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Συνολικά, και ανεξάρτητα από τις ελαφρές βελτιώσεις που καταγράφονται σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνουμε ότι οι ευκαιρίες για εργασία θα είναι πολύ περιορισμένες μέχρι και το τέλος του έτους.»

Από capital-true-channel.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου