Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ...

dsc09231-450x300
Κατά τους επτά πρώτους μήνες του 2010 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σκληρά φυλασσόμενα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην περιοχή του Έβρου τα πτώματα των μεταναστών μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για ιατροδικαστική εξέταση. Δεδομένου ότι είναι συχνά αδύνατη η αναγνώριση και ταυτοποίησή τους, διενεργείται τεστ ώστε οι συγγενείς να έχουν τη δυνατότητα να βεβαιωθούν για τον νεκρό τους.

Στις 25 Ιουνίου 2010 19 άτομα πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο/Meric. Τα 14 πτώματα που ξεβράστηκαν στην Ελληνική πλευρά μεταφέρθηκαν από γραφείο κηδειών από την Ορεστιάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου έγινε ιατροδικαστική εξέταση και καταγραφή, και από εκεί μεταφέρθηκαν σε ένα ορεινό μειονοτικό χωριό κοντά στο Σουφλί για να θαφτούν σε μουσουλμανικό νεκροταφείο.


Παρόλα αυτά, τα πτώματα βρίσκονται σε ομαδικό τάφο έξω από το χωριό Σιδερό, σε μια δυσπρόσιτη περιοχή. Μονάχα μια πινακίδα, τρυπημένη από πολλούς πυροβολισμούς,  γράφει ότι πρόκειται για «νεκροταφείο λαθρομεταναστών».

Δεν γίνεται αμέσως κατανοητό ότι πρόκειται για έναν ομαδικό τάφο. Μετά από προσεκτικότερη εξέταση μπορεί κανείς να δει τους μεγάλους λάκκους που ανασκάφηκαν από τις μπουλντόζες και ότι καθένας μπορεί να περιέχει έως και δέκα πτώματα.

Το γεγονός αποκαλύφθηκε κατά την έρευνα του διεθνικού δίκτυου Welcome to Europe (Καλωσήλθατε στην Ευρώπη) για τον εντοπισμό του τάφου ενός μετανάστη που σκοτώθηκε στα σύνορα στις 25 Ιουνίου και που η γυναίκα και τα παιδιά του αναζητούσαν, βρισκόμενοι σήμερα σε συνθήκες σχετικής ασφάλειας.

img.5814-450x300
Πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή συνεχίζεται εδώ και χρόνια και ότι μεταξύ 150 και 200 άνθρωποι έχουν θαφτεί στον ομαδικό τάφο.
Το γεγονός ότι η τοπική αρχή διέταξε την εκταφή του πτώματος και την ταφή του σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, δεν αναιρεί ότι οι νεκροί μετανάστες έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο. Πρόκειται για κατάφωρη ασέβεια προς τους νεκρούς και ως προς τους συγγενείς τους. Επίσης, η εκταφή των νεκρών ώστε να θαφτούν με έναν αξιοπρεπή τρόπο δεν είναι πλέον εφικτή.

Η ύπαρξη αυτού του ομαδικού τάφου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ επιβεβαιώνει την εικόνα της μόνιμης και διαρκούς ταπείνωσης και υποβάθμισης της ζωής  των προσφύγων. Πρόκειται για την άσκηση συστηματικής βίας με σκοπό να σταματήσει τη διέλευση των συνόρων από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μια βιαιότητα που οδηγεί στο θάνατο ακριβώς εκείνους που αναζητούν προστασία. Ακόμα και μετά το θάνατό τους, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας οι οποίοι καθώς φαίνεται δεν αξίζουν μία ταφή που να αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Διαμαρτυρόμαστε για την αποτρόπαια μεταχείριση και την περιφρόνηση των προσφύγων και των μεταναστών, είτε βρίσκονται εν ζωή είτε έχουν πεθάνει. 

Δίκτυο Welcome to Europe

Δημοσιεύτηκε στο www.babylonia.gr

Το link της παραπάνω ανάρτησης το έλαβα σαν απάντηση σε μια λεκτική διαμάχη με κάποιους φίλους που με κατηγορούν ως Εθνικιστή επειδή είμαι υπέρ της απομάκρυνσης του Τουρκικού προξενείου από την Ξάνθη και την Κομοτηνή, υπέρ μιας ορθολογικής διαχείρισης των μεταναστών που καταφτάνουν στην Ελλάδα και υπέρ της κατάργησης του νόμου περι Ιθαγένειας και αντικατάστασης του από έναν ορθολογικό νόμο Υπηκοότητας (που είναι άλλο πράγμα).


Δεν ξέρω σε αντίθεση έρχονται όλα τα παραπάνω με τον αποτροπιασμό που νοιώθω κι εγώ για την τύχη που επιφύλαξε η μοίρα στους ανθρώπους αυτούς.


Σε καμία περίπτωση δε θα πρότεινα να δείρουμε ή να σκοτώσουμε ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση - όχι ακραία.


Σε κάθε περίπτωση συμφωνώ ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να τύχουν καλύτερης μοίρας και σε περίπτωση θανάτου μιας αξιοπρεπούς ταφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου