Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΕΡΦΗ... ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΑΛΗΘΙΝΗ....

Διαδηλωτές έξω από την ελληνική πρεσβεία με πανό που βρίζει την Ελλάδα χυδαία.

Το Ελληνικό Υπ.Εξ που είναι; Ο Υπουργός κοιμάται ή κάνει ότι δεν ακούει;
Οι δηλώσεις του έλληνα προξένου και οι χιλιάδες πολίτες που αλλάζουν υπηκοότητα από αλβανική σε ελληνική ενόχλησαν τους εθνικιστές ενόψει απογραφής πληθυσμού.

Από κοντά και με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία, καθώς το τεταμένο κλίμα θέτει εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή τόσο των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου όσο και της απογραφής πληθυσμού, ζητήματα για τα οποία έχει άμεσο ενδιαφέρον η ελληνική μειονότητα.

Την ηλεκτρισμένη πολιτική ατμόσφαιρα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, με πιέσεις και εκβιασμούς, ώστε να μην υπάρξει σαφής καταγραφή των μειονοτήτων και κυρίως της ελληνικής στα νότια της χώρας. Η κατάσταση αυτή είχε και παράπλευρες απώλειες, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ανακλήθηκε ο έλληνας πρόξενος στην Κορυτσά, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες και διάβημα της αλβανικής κυβέρνησης. Επισήμως ο Θεόδωρος Οικονόμου «βρίσκεται στην Αθήνα», ωστόσο στην πραγματικότητα έχει τεθεί στη διάθεση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Οικονόμου σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια» προέτρεψε τους ομογενείς να μην φοβηθούν να δηλώσουν την καταγωγή τους στην απογραφή. «Οι παππούδες σας ήταν Ελληνες, εδώ έγιναν ένδοξες μάχες, ο ελληνικός λαός ήταν πάντα παρών εδώ. Πρέπει να μάθετε τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς του αλβανικού κράτους και ειδικά στην περιοχή που αντιπροσωπεύει τη Βόρεια Ηπειρο» είπε―.
Η αναφορά περί «Βορείου Ηπείρου»… ξεσήκωσε θύελλα στα αλβανικά ΜΜΕ, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από τον έλληνα πρέσβη, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές πρότειναν να κηρυχθεί ο πρόξενος «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Ως προς την απογραφή η καθυστέρηση είναι μεγάλη, αφού ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή της, ενώ όπως καταγγέλλει η «Ομόνοια», ούτε το ερωτηματολόγιο έχει οριστικοποιηθεί. Κυρίως δε όσον αφορά τα επίμαχα ερωτήματα αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας, της γλώσσας και της θρησκείας, κάτι που θα αποτύπωνε πρώτη φορά μετά το καθεστώς Χότζα την ακριβή εικόνα κάθε μειονότητας.
Ισχυρές πιέσεις για να μην περιληφθούν αυτά τα ερωτήματα στο δελτίο απογραφής ασκούν ακραίοι κύκλοι στα Τίρανα, με την ανοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων, ανησυχώντας για την εικόνα που θα καταγραφεί κυρίως στο Νότο με την ελληνική μειονότητα, εις βάρος της οποίας καλλιεργείται φανατισμός, ο οποίος οδήγησε το καλοκαίρι στη δολοφονία του ομογενούς Αρ. Γκούμα.

Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκε από το ανώτατο δικαστήριο να εξεταστούν 2.000 δικαστικές αποφάσεις αλλαγής εθνικότητας, από αλβανική σε ελληνική, οι οποίες προέρχονται κυρίως από μη αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες και μεικτούς γάμους.
Ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζουν και οι ομογενείς, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι μερίδα του τύπου και εθνικιστικά κέντρα ανακαλύπτουν ανύπαρκτα θέματα για να συντηρούν κλίμα εντάσεων στη συνύπαρξη των κοινοτήτων και στις σχέσεις των δύο χωρών. «Το μόνο που ζητάμε είναι κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να συζητήσουμε τους όρους μιας δημοκρατικής απογραφής στα πρότυπα της Ε.Ε.», λέει στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» και δήμαρχος Χιμάρας, Βασίλης Μπολάνος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, για να εδραιώσει τη θέση της η μειονότητα πρέπει να συμμετάσχει μαζικά στην απογραφή, προκειμένου να καταγραφεί η πραγματική κατάσταση.

Στο θέμα των δημοτικών εκλογών, τέλος, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στα Τίρανα εξέφρασε στον πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι τις ανησυχίες του, καθώς μέχρι τώρα έχουν σχηματιστεί μόνο οι μισές τοπικές εκλογικές επιτροπές, μετά την άρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να διορίσει εκπροσώπους.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου