Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Διαπρέπουν οι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στον τομέα της νανοτεχνολογίας αφού μόνο στις ΗΠΑ είναι επικεφαλής σε τουλάχιστον 20 εργαστήρια!






Οι ομάδες τους διαπρέπουν και διεκδικούν τις ανώτατες επιστημονικές διακρίσεις, δημιουργώντας πρωτοποριακά προϊόντα, που φιλοδοξούν ν΄ αποσπάσουν το δικό τους μερίδιο σε μια ευρύτερη παγκόσμια αγορά (αυτή της νανοτεχνολογίας) 500-600 δισ. ευρώ σήμερα, που προβλέπεται να φτάσει το 1,5 τρισ. σε μόλις τρία χρόνια από σήμερα, το 2015! Κάποιοι (12) από αυτούς τους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διεθνές επιστημονικό πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2012 που θα λάβει χώρα από 30 Ιουνίου - 7 Ιουλίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Ανάμεσά τους, ο Φαέθων Αβούρης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της IBM, ο οποίος έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ. Η ομάδα των Αβούρη, Charles Lieber, Sumio Lijima, Cees Dekker και Thomas Ebbeson δημιούργησε νανοσωλήνες άνθρακα πλάτους μόλις ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου και μήκους μερικών χιλιοστών. Οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορούν να φτιαχτούν για να άγουν την ηλεκτρική ενέργεια και είναι, μεταξύ άλλων, εξαιρετικοί αγωγοί της θερμότητας.

Από τους βασικούς ομιλητές στο συνέδριο είναι και ο καθηγητής Ευθύμης Καξίρας, από το Τμήμα Φυσικής του Χάρβαρντ, η ερευνητική ομάδα του οποίου ήταν στις επικρατέστερες παγκοσμίως για το βραβείο Gordon Bell. Τα μέλη της συνεργάστηκαν με την Ιατρική Σχολή του φημισμένου πανεπιστημίου για να προσομοιώσουν τη ροή αίματος στις καρδιακές αρτηρίες, χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογικά υλικά. Επίσης, ερευνούν τη διαδικασία του διαχωρισμού των ηλεκτρονίων σε φωτοβολταϊκά κελιά τύπου «dye sensitized», γνωστό ως «κύτταρο Graetzel».

Στους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται και ο πολυβραβευμένος Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, Γεώργιος Χατζηϊωάννου ο οποίος ηγείται στην έρευνα των πολυμερών και των οργανικών ηλεκτρονικών στη Γαλλία, καθώς και ο Γιώργος Μαλλιαράς επικεφαλής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής στο γαλλικό Πολυτεχνείο Gardanne.

Ο κ.Μαλλιαράς θα αναλύσει θέματα Βιοηλεκτρονικής, ενός τομέα που αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα ως νέο πεδίο εφαρμογής στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και αποτελεί διεπιστημονικό τομέα εφαρμογών μικροηλεκτρονικής και νευροεπιστήμης με εφαρμογές σε κατασκευή εμφυτευμάτων για πολλές παθήσεις.

Επιστήμονες από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ στελεχώνουν 160 εργαστήρια στην Ελλάδα και 140 σε όλο το κόσμο, ενώ ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί πολλές δεκάδες καινοτόμες επιχειρήσεις νανοτεχνολογικών εφαρμογών.

«[Η νανοτεχνολογία] είναι ένα τρένο που δεν πρέπει να χάσουμε ως χώρα με δεδομένο το υψηλό επίπεδο επιστημόνων που παράγουμε στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, αλλά και των άλλων σχολών της Ελλάδας. Έχουμε μια λαμπρή ευκαιρία στα χέρια μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, για να βγούμε από την κρίση» εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2012, που ξεκινά στις 30 Ιουνίου με τα θερινά σχολεία Νανοτεχνολογίας που απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές.

Από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου λαμβάνει χώρα το 5ο Διεθνές Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά ISFOE12 με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων παγκοσμίου βεληνεκούς από 25 χώρες.

Από 3-6 Ιουλίου πραγματοποιείται παράλληλα το 9ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (ΝΝ12) με 500 παρουσιάσεις από 50 χώρες πάνω σε τέσσερις θεματικές περιοχές: Νανοϋλικά, Νανοϊατρική, Οργανικά Ηλεκτρονικά & Ενέργεια και Βιοηλεκτρονική.

Παράλληλα, ξεκινά και η Διεθνής Έκθεση NANOTEXNOLOGY EXPO 2012 με καινοτόμες εφαρμογές Νανοτεχνολογίας, από ερευνητικές ομάδες όλου του κόσμου (2-6 Ιουλίου 2012).

iefimerida.gr

2 σχόλια:

  1. αντε καλο ψεκασμα απο τα πατριωτακια μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχείς. Σε εσένα δε νομίζω να έχει καμία επίδραση.

      Διαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου