Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ

Γράφει ο Κλεισθένης.

Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να δίνει λύση σε όλα τα ζητήματα;

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ένα εκλογικό αποτέλεσμα προκρίνει τις θέσεις των νικητών στην ολότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία εγκρίνει το σύνολο των θέσεων αλλά σε επιμέρους θέματα πιθανά δεν υπάρχει πλειοψηφία.


Συγκεκριμένα: Η εκλογική νίκη των αριστερών δυνάμεων, όπως αυτές αυτοπροσδιορίζονται, σημαίνει και πλήρη αποδοχή του συνόλου των θέσεων των κομμάτων της αριστεράς.

Έχουν όμως πλειοψηφία όλες οι θέσεις της αριστεράς;

Για παράδειγμα η αριστερή θέση για τους μετανάστες είναι πλειοψηφία στους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν αριστερά κόμματα; Είναι πλειοψηφία στο σύνολο των ψηφοφόρων; Ποιος μπορεί να το επιβεβαιώσει με αντικειμενικότητα;

Άλλο παράδειγμα: Η θέση της αριστεράς στο πρόβλημα με τα Σκόπια είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Είναι όμως αυτή η θέση πλειοψηφική στους ψηφοφόρους της αριστεράς; Στο σύνολο των ψηφοφόρων;

Υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα που αφήνουν ερωτηματικά σε σχέση με την πλειοψηφία ή όχι στην αποδοχή μιας επιμέρους θέσης των κομμάτων.

Φυσικά το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και στην περίπτωση νίκης των κομμάτων της δεξιάς.

Η εκλογική διαδικασία, μπορεί να ισχυριστεί εύλογα κάποιος, δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στο τι είναι πλειοψηφικό ή όχι στα επιμέρους μέρη των προγραμμάτων των κομμάτων.

Σε όλα τα προηγμένα κράτη τέτοια ζητήματα λύνονται με δημοψηφίσματα, όπου οι πολίτες μπορούν, ακούγοντας και τις θέσεις των κομμάτων, να αποφασίσουν, με σίγουρα μετρήσιμη πλειοψηφία, τι επιθυμούν.

Η έλλειψη διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία επιβεβαιώνει την στρεβλή λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η απάντηση σε ένα βασικό πρόβλημα δίνεται απ' τους πολίτες μέσω ενός ιδιότυπου εκβιασμού. Θέλεις να εγκρίνεις το πρόγραμμα ενός κόμματος; θα το εγκρίνεις στο σύνολό του. Επιμέρους διαφωνίες θα πνιγούν κάτω απ' την αποδοχή όλου του προγράμματος.

Είναι αυτή η διαδικασία δημοκρατική;

Αυτή η στρεβλότητα στην λειτουργία της δημοκρατίας δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Τα κόμματα στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους συνθέτουν το πρόγραμμά τους σε βασικά ζητήματα ελαστικοποιώντας τις θέσεις τους ή παρεκκλίνοντας κατά πολύ απ' την ιδεολογική τους τοποθέτηση.

Επιπλέον αυτή η διαδικασία επιτρέπει την πολλαπλή ερμηνεία των εντολών του λαού, του εκλογικού μηνύματος όπως αρέσκονται να λένε.

Αυτή η σύγχυση δημιουργεί και μεγάλες αντιδράσεις σε αποφάσεις των εκλεγμένων κυβερνήσεων σε θέματα που η εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία.

Η διεξαγωγή ελεύθερου δημοψηφίσματος δίνει την λύση γιατί η λαϊκή πλειοψηφούσα απόφαση δεσμεύει την εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίσει για κάποιο βασικό θέμα έχοντας την ρητή εντολή για τον τρόπο επίλυσής του κατ' ευθείαν απ' τον λαό. Τι το δημοκρατικότερο τούτου;

Δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα δεν αντέχει τις λαϊκές εντολές αλλά προσπαθεί μέσα απ' την συνολικότητα των προγραμμάτων που παρουσιάζει να έχει την ευχέρεια να πράττει κατά το δοκούν.
Με υγεία ας ενεργούμε για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.


ideopigi.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει,στις μέρες μας ιδίως που το χρειάζονται ιδιαιτέρως, κάτι μαγικό σε αυτήν την χώρα... απαγορεύεται η αριστερά να είναι πατριωτική και η δεξιά να είναι "κοινωνιστική".
    Και κάνει εντύπωση που δεν γίνεται "επένδυση" πάνω σε αυτές τις εκδοχές...σαν κάποιοι κάτι να φοβούνται....κάτι ερωτήματα τώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου