Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ

Το άρθρο αυτό προέρχεται από την ιστοσελίδα German Foreign Policy που είναι μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα η οποία με την συνεργασία Γερμανών δημοσιογράφων και Ακαδημαϊκών διανοουμένων, αποτελεί ένα "παρατηρητήριο" των διαχρονικών επαναλαμβανόμενων προσπαθειών της Γερμανίας για να ξαναποκτήσει μεγάλη δύναμη και στάτους στην οικονομική στρατιωτική και πολιτική Αρένα...


ΑΘΗΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Καθώς βαδίζουμε σε νέες εκλογές στην Ελλάδα οι Γερμανικές ελίτ εξετάζουν διάφορα σενάρια που αφορούν και στην χρήση βίας ώστε να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας προτεκτοράτου ή την ανάπτυξη "δυνάμεων προστασίας" σε αυτό το Νοτιοευρωπαικό κράτος. Η υπαγορευμένη από τους Γερμανούς λιτότητα, σπρώχνει την Ελλάδα σε εξαθλίωση και προκαλεί αυξανόμενη λαϊκή αντίσταση, η οποία, προφανώς, δεν μπορεί πλέον να κατασταλεί με δημοκρατικά μέσα. Το Βερολίνο απέτυχε στην προσπάθειά του να εξαναγκάσει την Αθήνα σε υποταγή, απειλώντας τη με έξωση από το ευρώ. Απέτυχε να περάσει το αίτημά του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος -μαζί με τις βουλευτικές εκλογές- με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην Ευρωζώνη. Ακόμη το Βερολίνο αρνείται την αντικατάσταση της επιβαλλόμενης λιτότητας με ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ακόμη και αν η έξοδος της Ελλάδας απειλεί να στείλει το Ευρώ στην άβυσσο.

 Μια τελευταία ευκαιρία 

 Αφού όλες οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση απέτυχαν, ορίστηκαν νέες εκλογές για τις 17 Ιουνίου στις οποίες οι δυνάμεις που αντιτίθενται στην γερμανική λιτότητα αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία. Παρά την μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τα τρία(;) κόμματα που θέλουν να εφαρμόσουν την λιτότητα απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την ήττα τους. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού επιθυμεί να κρατήσει το ευρώ θεωρήθηκε τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλες ως τελευταία ευκαιρία τους για να πετύχουν την αλλαγή της κοινής γνώμης. Ακόμη και πριν την ανακοίνωση της διενέργειας νέων εκλογών ο Γερμανός υπουργός οικονομιών Wolfgang Schäuble δήλωσε ότι η Ευρωζώνη εύκολα θα αντιμετωπίσει την έξοδο της Ελλάδας. Ο επίτροπος εμπορίου Karel De Gucht επιβεβαίωσε ότι τόσο η επιτροπή όσο και η ΕΚΤ ήδη προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας. Και ο επικεφαλής του Euro Group, Jean-Claude Juncker, στην εισήγησή του είπε: "Αν κάναμε μια μυστική δημοσκόπηση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ η μεγάλη πλειοψηφία θα ψήφιζε κατά. Οι νέες εκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Αν δεν σχηματιστεί πλειοψηφία για την λιτότητα το θέμα θα λήξει.

Χωρίς το δικαίωμα σεβασμού 

Επιπλέον, το Βερολίνο έχει πιέσει την Αθήνα για να συνδυάσει τις εκλογές με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ευρωζώνη. Αυτή η τακτική έχει ως στόχο την αποδυνάμωση των αντιπάλων κομμάτων της λιτότητας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε έκανε την πρόταση αυτή ήδη την περασμένη Δευτέρα στον Έλληνα ομόλογό του κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η πρόταση αυτή προφανώς υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στην Ομοσπονδιακή Βουλή, Volker Kauder. Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος Ά.Μέρκελ προέτρεψε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την περασμένη Παρασκευή στην εφαρμογή του γερμανικού σχεδίου για δημοψήφισμα, ενώ το Νοέμβριο του 2011 το Βερολίνο απέρριψε κοφτά στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την πρότασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αυτή η ανοικτή παρέμβαση του Βερολίνου δημιούργησε οργή στην Αθήνα. "Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στο σεβασμό" είπε ο πρόεδρος της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Και ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι "το Βερολίνο συμπεριφέρεται σαν να ήταν η Ελλάδα ένα προτεκτοράτο".

Η δύση του Ευρώ 

Το Βερολίνο αρνείται έντονα κάθε απόκλιση από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας που ασκείται στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αυτό θα επιταχύνει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης. Πριν από λίγες ημέρες, για μια ακόμη φορά, ο οικονομολόγος και νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, περιέγραψε ένα τέτοιο σενάριο. Σύμφωνα λοιπόν με τον Κρούγκμαν, σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη. Αμέσως μετά, μια μαζική φυγή κεφαλαίων θα παρατηρηθεί προς τη Γερμανία -τουλάχιστον από την Ιταλία και την Ισπανία- από το φόβο της οικονομικής κατάρρευσης των δύο χωρών. Αυτό θα απαιτούσε τη λήψη δραστικών μέτρων: Περιορισμοί στη μεταφορά χρημάτων, νέα μέτρα στήριξης για τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, ενδεχομένως και τα δύο. Σε μακροπρόθεσμη βάση, πάντως, υποστηρίζει ότι για την ισπανική οικονομία δεν μπορεί να αποφευχθούν τα προγράμματα τόνωσης. Αυτό θα σήμαινε για το Βερολίνο μια αλλαγή στρατηγικής για την καταπολέμηση της κρίσης, πράγμα που από την αρχή προσπαθεί να αποφύγει με κάθε κόστος. Η Γερμανία έχει την επιλογή, εξηγεί ο Κρούγκμαν, να αποδεχθεί την αλλαγή πορείας αλλιώς το τέλος του Ευρώ είναι επικείμενο. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα για τη "δύση του Ευρώ", λέει ο Κρούγκμαν, "είναι μήνες, όχι χρόνια".

Προτεκτοράτο 

Σήμερα στη Γερμανική ελίτ αυτοί που αρνούνται να δεχτούν αυτή την αλλαγή πορείας που προτείνει ο Krugman -και πολλοί άλλοι εμπειρογνώμονες εκτός Γερμανίας- συζητάνε δημόσια για σενάρια που εμπεριέχουν τη χρήση βίας. Σε μια συνέντευξη σε εφημερίδα στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Αμβούργου, Tomas Straubhaar, ζήτησε τη δημιουργία ενός προτεκτοράτου στην Ελλάδα. - "Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών, η χώρα είναι ένα αποτυχημένο κράτος που δεν θα είναι σε θέση να κάνει μια νέα αρχή με τις δικές της δυνάμεις και χρειάζεται βοήθεια για να δημιουργήσει βιώσιμες δομές κράτους. Έτσι, ως εκ τούτου, πρέπει να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο. Η ΕΕ πρέπει να το κάνει. Η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα με το διοικητικό προσωπικό, με τους φορολογικούς εμπειρογνώμονες, τους επιθεωρητές φόρων. Ωστόσο, η επανίδρυση της Ελλάδας χρειάζεται διαίσθηση για να ξεπεραστεί η εθνική υπερηφάνεια, η αλαζονεία, και η αντίσταση των συμφερόντων των ομάδων". Εν τω μεταξύ, υπάρχει ακόμη και συζήτηση για ένα πραξικόπημα στην Αθήνα. Η Ελλάδα απειλεί να βυθιστεί σε πλήρες χάος, προειδοποίησαν ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και ο Daniel Cohn-Bendit. Ο Cohn-Bendit, ευρωπαίος ευρωβουλευτης των πρασίνων, εξήγησε ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί η εκτεταμένη εξωτερική παρέμβαση. "Αν αφήσετε τους Έλληνες μόνους, διακινδυνεύεται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα". Γερμανοί σχολιαστές σύγκριναν την Ελλάδα με την κατάσταση στα τελικά στάδια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. "Στην ελληνική περίπτωση, η χειρότερη περίπτωση θα ήταν μια επιστροφή σε μια δικτατορία", προειδοποίησε ένας σχολιαστής. "Αυτό το σενάριο γίνεται όλο και πιο πιθανό όσο η αστάθεια μεγαλώνει". Αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ μιας πιθανής δικτατορίας και της λιτότητας του Βερολίνου, ο σχολιαστής γράφει, "ήδη σήμερα, φαίνεται σαν η πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Μέρκελ στην καλύτερη περίπτωση να μπορεί να επιβληθεί με τη δύναμη των όπλων στους δρόμους της Αθήνας".

Δυνάμεις "Προστασίας" (σ.σ.: στην βάση της θεωρίας τους "αποτυχημένου Κράτους")

Την περασμένη εβδομάδα, η κορυφαία γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. συζήτησε το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει και σαν "αποτυχημένο Κράτος" δεν θα μπορεί να καλύψει τα σύνορά της από τους μετανάστες, γράφει η εφημερίδα. Μόλις πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι αναγκασμένη να παρατείνει την αποστολή των στρατευμάτων της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αν η Αθήνα δεν θα να είναι σε θέση να πληρώσει τους υπαλλήλους της, ή μπορεί να τους πληρώσει μόνο σε δραχμές, η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει χαοτική. Επίσης η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να συνταράσσεται από εξεγέρσεις. Η βοήθεια στην Ελλάδα τότε θα μετατραπεί σε ένα είδος ανθρωπιστικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης, προφήτεψε το περιοδικό σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του. "Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί μια διεθνής δύναμη προστασίας, σαν αυτές που σταθμεύουν στις χώρες βορειότερα". (εννοεί τα Βαλκάνια).

πηγή
Το είδα στο Βασιλιά της μοναξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου