Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Σε ένα σχόλιο που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos, ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Jacques Delpla, ανώτερος σύμβουλος της BNP-Paribas και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό επειδή ψήφισε υπέρ του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και του σχεδίου του για την ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους.


Ο Delpla συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: «Οι χώρες του Nότου του ευρώ δεν μπορούν ταυτόχρονα να παραιτηθούν από τον γενικό πληθωρισμό για να μειώσουν το χρέος τους, να αποκηρύξουν την υποτίμηση για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα τους και να παραιτηθούν από τη στάση πληρωμής για τα χρέη τους. Ένας από τους πόλους αυτής της τριάδας πρέπει να υποχωρήσει. Ο γενικευμένος πληθωρισμός είναι αδύνατος -απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΚΤ. Υποτίμηση θα σήμαινε έξω από το ευρώ για πάντα (προς αποφυγή). Παραμένει μόνο η στάση πληρωμής, η αναδιάρθρωση των δημόσιων και ιδιωτικών χρεών».

Ωστόσο, εξηγεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιβάλει στις πλέον ευάλωτες χώρες, «την εξαίρεση της Ελλάδας», μια πολιτική λιτότητας, χωρίς ωστόσο να συγκατατεθούν σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, λόγω του φόβου της μόλυνσης. (Θυμηθείτε ότι το ελληνικό χρέος έχει πράγματι μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου, αλλά αυτό είναι πολύ μικρό και ήρθε κυρίως πολύ αργά, επειδή η λιτότητα είχε ήδη κάνει τη ζημιά της).

Τονίζοντας με μετωπικό τρόπο την παταγώδη αποτυχία αυτής της στρατηγικής, παρατήρησε ότι «μόνο οι ηγέτες της δεκαετίας του 1930 έκαναν χειρότερα». Ο Delpla δηλώνει ότι πρέπει «να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους» που κατακρημνίζουν «τις επιλογές και την συνειδητοποίηση (…) βάζοντας το νεο-κομμουνιστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ σε θέση να κυβερνήσει, θα αναγκάσουν την Ευρώπη να μεταρρυθμίσει τις διαθέσιμες επιλογές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί για «την αθέτηση του συνόλου του δημοσίου χρέους, παραμένοντας στο ευρώ. Είναι χαοτικό, αλλά πολύ έξυπνο εκ μέρους τους. Γιατί η ΕΚΤ ποτέ, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η Γερμανία θα ωθήσουν την Ελλάδα σε πλήρη πτώχευση, στη κατάρρευση και σε πλήρη λιμό».

Για αυτή τη μερίδα του τραπεζικού κόσμου που πάντα θέλει να σώσει το ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για μια ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους: «Ένα μορατόριουμ για δέκα χρόνια, μια αναδιάρθρωση σε 30 με 50 χρόνια …» (δεν μιλάει ρητά για ακύρωση του παράνομου μέρους του χρέους), ήτοι «ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ελπίδας αυτών των πληθυσμών: η αναδιάρθρωση του παρελθόντος για την προετοιμασία του μέλλοντος. Να αθετήσεις το παρελθόν για να σώσεις τη νεολαία και το μέλλον της. Να ξεφορτώσουν χρέη που απειλούν να τους πνίξουν σε ένα μαύρο σενάριο της δεκαετίας του 1930».

Αυτό το άρθρο επισημαίνει, ωστόσο, την αρχή μιας συνειδητοποίησης της σοβαρότητας της κατάστασης από την πλευρά της γαλλικής ελίτ.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου