Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΤΟ ΨΕΥΔΕΣ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ηθελα να γράψω κάτι για τα ψευδή διλήμματα που μας θέτει συνεχώς το σύστημα. Ακυβερνησία ή χάος, μνημόνιο ή δραχμή, μετανάστες ή χρυσή αυγή και όλα αυτά τα ωραία που μας παρουσιάζουν αφρίζοντας από την τηλεόραση οι παραθυράνθρωποι. Πριν γράψω, έψαξα μηπως βρω κάτι έτοιμο, και έπεσα πάνω στη wikipedia. Το παρακάτω κείμενο είναι αυτούσιο από εκεί και δεν έχω προσθέσει ή αλλάξει τίποτα. ...


Μόλις καταλάβουμε τα κόλπα τους, αυτά αχρηστεύονται και τελειώνουν και τα διλήμματα και οι φοβέρες.

Γνώση και Δημοκρατία.

Διαφυλάξτε τα.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

Η λογική πλάνη του ψευδούς διλήμματος (γνωστή επίσης και ως ψευδής διχοτόμησηπλάνη των άκρων«άσπρο ή μαύρο» σκεπτικόψευδής διάζευξηπλάνη «είτε/είτε» και πλάνη της διακλάδωσης) υφίσταται όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι δύο απόψεις, εναλλακτική η μία της άλλης, αποτελούν τις μοναδικές επιλογές, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει τουλάχιστον μία ακόμη επιλογή, η οποία όμως δεν γίνεται γνωστή. Οι δύο εναλλακτικές συχνά αποτελούν τα ακραία σημεία του φάσματος. Αντί των υπεραπλουστεύσεων και των ευσεβών πόθων, είναι καταλληλότερο να γίνει εξέταση ολόκληρου του φάσματος, όπως στην ασαφή λογική.
Η πλάνη του ψευδούς διλήμματος ανάγεται στην κατάχρηση του λογικού τελεστή «Ή». Άλλη κατάχρηση του τελεστή «ή» είναι η πλάνη της ψευδούς επιλογής. Για την κατάχρηση του τελεστή «και», βλέπεΠλάνη Συμφωνίας-πακέτου.
Το ψευδές δίλημμα δεν είναι απαραίτητα καθ' αυτό «δί-λημμα» ή διχοτόμηση, δηλαδή δεν περιορίζεται σε δύο επιλογές. Είναι δυνατόν να περιλαμβάνει τρεις (τριχοτόμηση) ή και περισσότερες, οπότε οι υπόλοιπες άγνωστες επιλογές ίσως παρελήφθησαν από αβλεψία.

Πίνακας περιεχομένων

  [Απόκρυψη

Παραδείγματα [Επεξεργασία]

«Ο Πέτρος δεν έχει έρθει στην ώρα του για δουλειά. Είτε χάλασε το αυτοκίνητό του, είτε παρακοιμήθηκε. Τηλεφώνησα σπίτι του και δεν είναι εκεί, οπότε μάλλον χάλασε το αυτοκίνητό του».
Το παραπάνω επιχείρημα αποτελεί ψευδές δίλημμα, διότι υπάρχουν αναρίθμητοι άλλοι λόγοι για τους οποίους ο Πέτρος μπορεί να άργησε στην δουλειά (ίσως αποφάσισε να παραιτηθεί χωρίς προειδοποίηση, ίσως αρρώστησε ξαφνικά και βρίσκεται στο νοσοκομείο, κλπ.). Εάν υπήρχε τρόπος να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν άλλες πιθανότητες πέρα από τις αρχικές δύο, τότε η λογική του επιχειρήματος θα ήταν ορθή. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, το επιχείρημα παραμένει πλανερό.
Τα ψευδή διλήμματα χρησιμοποιούνται συχνά στην πολιτική. Τα βρίσκει κανείς κρυμμένα σε ρητορικές ερωτήσεις και συσχετίζονται με την πλάνη των πολλών ερωτημάτων. Για παράδειγμα:
Προτιμάτε να εκλέξετε το κυβερνών κόμμα, ή να καταλήξουμε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
Είσαι μαζί μας ή με τους υπέρμαχους του ρατσισμού και της καταπίεσης;
Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα!
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή ακυβερνησία και χάος.
... εναλλακτικά μπορεί να παρουσιάζονται ως γεγονότα:
Η αντιπολίτευση ψήφισε εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μάλλον δεν θεωρεί την παιδεία σημαντική.
Αμερική - την αγαπάς ή την μισείς.
Ή κερδίζουν όλοι ή κανένας.
Δεν είσαι μαζί μας, άρα είσαι εναντίον μας.[1]
Αν δεν είσαι πρώτος, τότε είσαι τελευταίος.

Νομικές επιπτώσεις [Επεξεργασία]

Στις Η.Π.Α., οι δικαστικές μάχες μεταξύ των οπαδών του δημιουργισμού και αυτών της εξελικτικής θεωρίας έχουν αποκληθεί «ψευδο-δυισμός» και αποτελούν περίπτωση ψευδούς διλήμματος.

Βλέπε επίσης [Επεξεργασία]


http://el.wikipedia.org/wiki/Ψευδές δίλημμα

και ένα βίντεο της Μαρίας όπου θέτει το ψευδές της δίλημμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου