Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

"Ελευθερία ή Θάνατος"!!!
Μια φράση που μας συνόδευε στα παιδικά-σχολικά μας χρόνια, αφού ακουγόταν πάντοτε σε γιορτές για την 25η Μαρτίου, σε εκδηλώσεις, σε ποιήματα ή στις παραδόσεις του μαθήματος της ιστορίας.
Ποιό είναι το λάθος σε αυτή τη φράση;
Δεν είναι άλλο από την ύπαρξη του διαζευκτικού "ή"!


Έτυχε πρόσφατα να διαβάσω τον "Καπετάν Μιχάλη" του Καζαντζάκη. Δε χρειάζεται και δεν έχω καμιά διάθεση να περιγράψω τον ήρωα του βιβλίου, αν και επί της ουσίας το αριστούργημα αυτό περιγράφει έναν ηρωικό λαό και όχι ένα πρόσωπο.
Το σημείο που χρίζει επισήμανσης και προσοχής είναι η τελευταία κουβέντα του Καπετάνιου πριν το θάνατό του: "Ελευθερία ΚΑΙ Θάνατος"!
Τώρα λοιπόν, που αντικαταστάθηκε το "Ή" από το "ΚΑΙ" όλα διορθώνονται και παίρνουν το αληθινό τους νόημα.
Αυτός που ονειρεύεται και κυνηγάει ολοκληρωτικά κάποια ιδανικά, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά, καταρχάς δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα σε αυτή την πουτάνα τη ζωή να συμβιβαστεί με αυτό το "Ή". Είναι τόσο πεπεισμένος ότι η δική του ζωή δεν αξίζει τίποτα μπροστά στο όνειρο του ΑΥΡΙΟ και στη ζωή των ΠΑΙΔΙΩΝ του, που πάντα θα βροντοφωνάζει "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ", ...ΚΑΙ Θάνατος.
Έπειτα, ο πραγματικά ασυμβίβαστος άνθρωπος, το θεριό, πάντοτε θα είναι συστημικά επικίνδυνος! Είναι η ανάγκη του αυτή ρε αδερφέ. Αυτός που πολεμάει την αδικία, που επαναστατεί, που θυσιάζεται, ποτέ δε θα σταματήσει να μάχεται. Ακόμη και αν πετύχει, όσο απίθανο κι αν είναι, το στόχο του, πάντοτε θα κρίνεται ως ΤΡΕΛΟΣ, ως ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ, ως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ, ακόμη και για το νέο, δικαιότερο οικοδόμημα. Πάντοτε, θα αποτελεί ένα δυναμίτη έτοιμο να εκραγεί στα θεμέλια της σαπίλας που ορισμένοι θα προσπαθούν να καλλιεργήσουν.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πάντοτε οι πραγματικοί ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ, και όχι οι λογιών λογιών τζιτζιφιόγκοι που πλασάρονται για σπουδαίοι, είναι ουσιαστικά καταδικασμένοι σε θάνατο από τα πρώτα τους βήματα. Συνήθως, αυτοί που επιβιώνουν είναι όσοι θεωρούνται δυναμικά ακίνδυνοι για το σύστημα.
Που καταλήγουμε λοιπόν;
Να είστε επικίνδυνοι και να έχετε τα ΦΡΥΔΙΑ όταν έρθει η ώρα να φωνάξετε αυτό το ΚΑΙ που κάνει τη διαφορά!

Τσάγια!!!


blackjackgreek.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου