Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ


Αίσθηση έχει προκαλέσει η εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων του νομού Πιερίας προς τους βουλευτές του νομού, τους κ.κ. Γιάννη Αμοιρίδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Μαρία Μίχου και Κώστα Κουκοδήμο.


Οι βουλευτές μίλησαν για το θέμα στο SPNews και εξέθεσαν την άποψη τους για την εξώδικη αυτή παρέμβαση των «Αγανακτισμένων» ενώ παράλληλα απάντησαν για το αν φοβούνται επιθέσεις προπηλακισμού από τους πολίτες με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

του Λευτέρη Ζαβλιάρη


"Λέγοντας όχι βάζεις σε περιπέτειες τη χώρα σου"

Ο Γιάννης Αμοιρίδης έκανε λόγο για το ποιοι υπογράφουν το εξώδικο ζητώντας να διασαφηνιστεί για το ένα είναι αγανακτισμένοι ή «ενθουσιασμένοι».

«Αυτό που όμως που έχει για μένα σημασία», επισημαίνει ο κ. Αμοιρίδης, «είναι ότι δεν μπορεί κάποιος με δικαστικά μέσα να περιορίσει τη δικαστική βούληση του πολιτικού. Εξάλλου το σύνταγμα υπαγορεύει ότι δεν ποινικοποιείται η άποψη του βουλευτή. Πέρα από αυτό όμως είναι σημαντικό ότι υπάρχουν κάποιοι πολίτες οι οποίοι αντιδρούν και αυτό εκτιμώ ότι βοηθά πάρα πολύ τη διαπραγματευτική δυνατότητα που έχει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό όμως εκτιμώ ότι εμείς παίρνουμε τα μηνύματα, ωστόσο άλλο να είσαι ο πολίτης που δε θέλει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και άλλο να είσαι ο βουλευτής της συγκυβέρνησης που θα πρέπει πεις ένα μεγάλο ναι ή ένα μεγάλο όχι. Λέγοντας όχι βάζεις σε περιπέτειες τη χώρα σου. Και θα πρέπει να ζυγίσεις αν θα μπλοφάρεις πολιτικά λέγοντας όχι και να δεις αν θα δώσουν τα χρήματα ή να είμαστε πολιτικά ώριμοι και να δώσουμε τη δυνατότητα στη χώρα να πάει μπροστά».

Όσο για το αν φοβάται κάποια αρνητική συμπεριφορά ως προς το πρόσωπο του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απέρριψε κάθετα ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

«Κυκλοφορώ μέρα νύχτα στην Κατερίνη την υπηρέτησα άλλωστε 20 χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση, εκτιμώ ότι οι Κατερινιώτες γνωρίζουν ποιος είναι οι άνθρωπος που εμπιστεύθηκαν τόσα χρόνια και ο καθένας γνωρίζει το χαρακτήρα και τις προθέσεις αλλά και την πολιτική και ηθική διαδρομή του κάθε πολιτικού στον τόπο του. Είμαστε μια πολύ μικρή κοινωνία για να μπορέσει κάποιος να διαφύγει της αξιολόγησης των πολιτών. Ένας πολιτικός που κυκλοφορεί τόσα χρόνια ανάμεσα στους πολίτες δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, οφείλει όμως να εξηγήσει στους πολίτες για πιο λόγο θα προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, αναλύοντας του κινδύνους που συνεπάγεται μια διαφορετική τοποθέτηση».


"Η πολιτική δεν ποινικοποιείται"

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου από την πλευρά του έκανε λόγο για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου με αυτόν τον τρόπο, φέρνοντας στη μνήμη εικόνες από το 1989:

«Η πολιτική δεν ασκείται με εξώδικα, ούτε με δικαστικές προσφυγές», υποστήριξε, «η πολιτική είναι μια ελεύθερη διαδικασία ιδεών, απόψεων και προτάσεων και δεν ποινικοποιείται. Ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής όπως έγινε πολλές φορές όπως το ’89, είχαν μόνο αρνητικά σημεία και υπ’ αυτήν την έννοια είναι καταδικαστέα. Δεν είναι καταδικαστέα βέβαια η αγωνία των πολιτών που καταγράφεται από τα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις, η αγανάκτηση , ο θυμός, η αγωνία για το μέλλον, αλλά η μέθοδος αυτή είναι ακραία και καταδικαστέα».

Όσο για το αν φοβάται τις αντιδράσεις του κόσμου ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι οι βουλευτές δεν δικαιούνται να φοβηθούν:

«Όσον αφορά τη δική μου συμπεριφορά, πιστεύω ότι ο βουλευτής δε δικαιούται να φοβάται, προσωπικά δε φοβάμαι κυκλοφορώ ελεύθερα και στην Αθήνα και στην Κατερίνη μόνος μου χωρίς συνοδεία, ιδιαίτερα στην Κατερίνη διότι οι πολίτες της μας έχουν ακτινογραφήσει, μας γνωρίζουν, ξέρουν ποιοι είμαστε και υπό αυτήν την ένοια δεν έχω να φοβηθώ τίποτε, πράττω κατά τη συνείδηση μου και αυτή μου επιβάλλει κάθε φορά το ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και ψηφίζω κατά συνείδηση με βάση το εθνικό συμφέρον».


"Κάηκα επειδή έπρεπε να καεί όλο το δάσος"

Ο Κώστας Κουκοδήμος, μοναδικός βουλευτής της αντιπολίτευσης στο νομό, υπογράμμισε ότι το όνομα του αναφέρθηκε στο εξώδικο γιατί όπως είπε «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»:

«Η αγανάκτηση του κόσμου είναι ειρηνική δεν τίθεται τέτοιο θέμα για να φοβόμαστε ότι μπορεί να μας προπηλακίσουν και ειδικά στην περιφέρεια και στην επαρχία που ξέρουν οι άνθρωποι ότι ποιοι είμαστε πως ζούμε και πως κινούμαστε. Η αγανάκτηση στρέφεται περισσότερο προς την κυβέρνηση. Όσο για το θέμα του εξώδικου πιστεύω ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Δηλαδή εγώ ούτε το Μνημόνιο ψήφισα ως βουλευτής, όπως και η Νέα Δημοκρατία και είμαι αντίθετος με όλο αυτόν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση. Οπότε θεωρώ ότι κάηκα επειδή έπρεπε να καεί όλο το δάσος».

"Δεν προσφέρει τίποτα η εξώδικη δήλωση"

Για έλλειψη νοήματος στην κίνηση να πραγματοποιθεί η εξώδικη δήλωση, έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, που μάλιστα χαρακτήρισε και νομικά ασταθή την εν λόγω πράξη των Αγανακτισμένων:

«Η χώρα διανύει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της και αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει ο καθένας να δώσει τον καλύτερο του εαυτό και τις δυνάμεις του για να μπορέσει να ορθοποδήσει η χώρα. Στην προσπάθεια αυτή δεν αρκούν μόνο πολιτικές αποφάσεις χρειάζεται και συστράτευση όλων και αυτό κατά τη γνώμη μου δε θα το πετύχουμε με κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά με συντονισμένες κινήσεις. Βέβαια θα συμφωνήσω ότι είναι λογικό ο κόσμος να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του και ορισμένες φορές με έντονο τρόπο, δε θα συμφωνήσω όμως σε καμία περίπτωση με την προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή και πιστεύω ότι θα ήταν αντίθετα πιο χρήσιμο για τον τόπο μια δημιουργική κριτική, που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες θα απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτό έχει ανάγκη ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο ελεύθερος επαγγελματίας. Για αυτό το λόγο θεωρ’ω ότι το εξώδικο δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη, πέραν του ότι δε στέκεται και νομικά καθώς το άρθρο 61, παράγραφος 1 του Συντάγματος αναφέρει ότι ο βουλευτής ούτε καταδιώκεται, ούτε ξεεξτάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκησητων βουλευτικών καθηκόντων. Άρα λοιπόν η εξώδικη δήλωση που συντάχθηκε και υπογράφηκε από 247 ανθρώπους μέχρι στιγμής δε νομίζω να προσφέρει ουσιαστικά παρά μόνο στο να δίνει πιθανόν την έντονη δυσαρέσκεια κάποιων πολιτών για αυτά που συμβαίνουν».

Σχετικά με το φόβο του να δεχθεί κάποια επίθεση η κ. Μίχου επισήμανε ότι δε φοβάται κάτι τέτοιο μιας και στη μικρή κοινωνία της Κατερίνης όλοι είναι γνωστοί μεταξύ τους:

«Μέχρι τώρα δεν είχα κάποια επίθεση ούτε νιώθω τέτοιο φόβο γιατί είναι μικρή η κοινωνία της Κατερίνης, γνωριζόμαστε όλοι πολλά χρόνια και πολύ καλά, εκεί ζω, εκεί δούλευα μέχρι που εκλέχθηκα βουλευτής, εκεί είναι η οικογένεια μου, η αγωνία μου για το καλύτερο της χώρας μας είναι έντονη δεν ανήκει μόνο σε κάποιους ανθρώπους που διαμαρτύρονται ανήκει σε όλους μας και θεωρώ ότι σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε να ορθοποδήσει η χώρα αυτές οι αντιδράσεις και οι αποδοκιμασίες δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα και ειδικά σε πρόσωπα».

Από το spnews



Θέλω να προσθέσω κάτι όμως στις συνεντεύξεις (που "αμέλησε" ο δημοσιογράφος του spnews να ρωτήσει):

Γιατί αγαπητοί μου βουλευτές θέλετε να κουβαλήσετε το βάρος μιας τόσο μεγάλης (όπως εσείς οι ίδιοι θεωρείτε) απόφασης;

ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΑΣ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΟΧΙ;

Οι πιθανές απαντήσεις είναι δύο:

1. Θεωρείτε τον Ελληνικό λαό ανίκανο να αποφασίσει σωστά, ενώ παράλληλα θεωρείτε εαυτόν και αρχηγόν (Τζέφρυ) ικανό.  (Αρα δεν είστε δημοκράτες)

2. Φοβάστε ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό και ότι θα χάσετε τα αξιώματα σας και τη συνταξούλα σας. (Αρα είστε συμφεροντολόγοι)

Τι απο τα δύο ισχύει κύριοι βουλευτές; Τι είστε; μονάρχες ή συμφεροντολόγοι;

Δεύτερη ερώτηση:

Αφού θεωρείτε το εξώδικο "άχρηστη" ενέργεια που δεν οδηγεί πουθενά, παρακαλώ να μας υποδείξετε μια ενέργεια που να έχει νόημα και θα εισακουσθεί από το πολιτικό κατεστημένο, διότι, ούτε την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών θεωρείτε σημαντική, ούτε τις μηνύσεις, ούτε τα εξώδικα, ούτε καμία άλλη ενέργεια. Ποιος λοιπόν είναι ο τρόπος να εισακουσθεί η θέληση του λαού κύριοι "δημοκράτες" βουλευτές;

Και μη μου μιλήσετε πάλι για εκλογές και κάλπες γιατί και η υπομονή έχει τα όρια της.


ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

2 σχόλια:

  1. Αυτά τα λαμόγια-βουλευτές που επικαλούνται το Σύνταγμα να μας πούνε πρώτα πόσο συνταγματική ήταν η ενέργεια του υπ. Οικονομικών Παπακωνσταντίνου να υπογράψει ολομόναχος τη δανειακή σύμβαση, παρακάμπτωντας το σύνολο της Βουλής. Ρε ουστ από δω, ρεμπεσκέδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Απάντησαν!
    Σε λόγια να βρισκόμαστε.
    "ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ" ανταπαντούμε εμείς,προς τους 300 εντός βουλής (ακόμη!)
    Γ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου