Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η "ΠΛΑΤΕΙΑ";

Γράφει ο Κλεισθένης.

Καλύτερα να με χαρακτηρίσουν μηδενιστή παρά ψεύτη και υποκριτή.
Επί τρεις και πλέον βδομάδες οι αγανακτισμένοι δίνουν καθημερινά το παρόν στις πλατείες σ’ όλη την Ελλάδα.
Όλοι χαιρετίσαμε και στηρίξαμε το κίνημα των αγανακτισμένων.
Ειδικά το διαδίκτυο και τα ελεύθερα ιστολόγια αφιέρωσαν πολύ χώρο και χρόνο στηρίζοντας τους αγανακτισμένους και τις κινητοποιήσεις τους.

Μέχρι σήμερα αυτά που κέρδισε το κίνημα των αγανακτισμένων είναι ελάχιστα.
Τα μέτρα της κατοχικής κυβέρνησης περνάνε κάθε μέρα.
Τα γιούχα, οι αποδοκιμασίες και τα γιαουρτώματα δεν πτοούν τους σάπιους πολιτικούς.
Η κατοχή συνεχίζεται και η εκποίηση-ξεπούλημα της χώρας προχωράει με ταχείς ρυθμούς.
Εδώ ξεπροβάλει το ακανθώδες ερώτημα.
Γιατί οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων δεν έχουν σχεδόν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα;
Φυσικά δεν φταίει η συμμετοχή που ήταν και είναι πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα.
Φυσικά δεν φταίνε τα κόμματα που ήταν και είναι ανύπαρκτα στους χώρους συγκέντρωσης.
Τότε τι φταίει;
Μήπως η όλη διαδικασία είναι βαλβίδα διαφυγής της ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης;
Μήπως υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι αρχηγίσκοι που ζητούν την πρωτοκαθεδρία στην καθοδήγηση του κινήματος;
Μήπως οι συμμετέχοντες τελικά έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις και θέσεις περί του πρακτέου;
Μήπως υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση κοινής στάσης και κοινών πρακτικών για την προώθηση των λαϊκών αιτημάτων;
Μήπως η παντελής έλλειψη πολιτικής πρότασης για το τι μέλει γενέσθαι;
Η γνώμη μου είναι ότι αυτά φταίνε ίσως και κάποια άλλα.
Έχω ξαναγράψει ότι όσο το κίνημα παραμένει στην διαμαρτυρία (ειρηνική ή όχι) και δεν κάνει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις (που θα ζυμωθούν απ’ το λαό για να αποκτήσουν δυναμική αλλαγών) δεν πρόκειται να φέρει αλλαγές στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική της υπό την τρόικα κυβέρνησης.
Στις πλατείες επικρατεί η άποψη ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κομματικό τρόπο. Η άποψη αυτή αν και πλειοψηφική είναι λάθος.
Τα σημερινά κόμματα έχοντας δημιουργήσει το πρόβλημα δεν μπορούν να το επιλύσουν. Σωστά!
Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που θα λυθούν τα σημερινά αδιέξοδα.
Η διαδικασία πρέπει να είναι πολιτική και πολιτική διαδικασία προϋποθέτει κόμματα. Τα περί άμεσης δημοκρατίας και η αρχαιολαγνεία μόνο ζημιά κάνουν. Είναι ανεφάρμοστα.
Η αποχή των πολιτών από κομματικές διαδικασίες είναι λάθος και δεν οδηγεί σε διέξοδο αλλά διευκολύνει το ήδη υπάρχον σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό.
Αυτοί που τάσσονται με τη δημιουργία νέων κομμάτων ας προχωρήσουν, ποιος τους εμποδίζει; Γιατί δεν το αποτολμούν;
Ήδη υπάρχουν κάποιες νέες δημιουργίες κομμάτων που δεν έχουν σχέση με το παρελθόν. Ας τα πλαισιώσουν. Ποιος τους εμποδίζει;
Αυτοί που αν και αγανακτισμένοι εξακολουθούν να στηρίζουν κάποιο απ’ τα υπάρχοντα κόμματα γιατί γυρίζουν την πλάτη τους σ’ αυτά; Γιατί αφήνουν τα υπάρχοντα κομματόσκυλα να αποφασίζουν; Γιατί παραχωρούν τις πρωτοβουλίες στους σάπιους και φθαρμένους πολιτικούς;
Αυτή η στάση διευκολύνει την παντοδυναμία των κομματικών μηχανισμών που νέμονται την κομματική εξουσία προς όφελός τους και σε βάρος και των κομμάτων τους και της χώρας.
Οι αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα κόμματα (για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν σ’ αυτά) δεν θα γίνουν απ’ τους βολεμένους των κομματικών μηχανισμών αλλά από τους νέους που με την συμμετοχή τους θα αλλάξουν τους ενδοκομματικούς συσχετισμούς και θα συνεισφέρουν με προτάσεις και πράξεις στις αναγκαίες κομματικές αλλαγές.
Οι αλλαγές στα κόμματα γίνονται από τα μέσα και όχι από τα έξω.
Αλλάζοντας κάπως το θέμα αναρωτιέμαι η πλατεία έχει διευκρινίσει τι ακριβώς θέλουμε σαν Έλληνες, που πάμε; Πως θα πάμε, Σε τι πιστεύουμε;
Πολλοί θέτουν ζήτημα αλλαγής του Ελληνικού δόγματος με κάποιο άλλο που θα εγγυηθεί την ύπαρξή μας σαν Έθνος και σαν λαός.
Τα όσα δυτικοευρωπαϊκά μας επιβλήθηκαν από την ανασύσταση του Ελληνικού κράτους πρέπει μας λένε να τα απορρίψουμε. Ναι! Με τι θα τα αντικαταστήσουμε; Υπάρχουν προτάσεις Που είναι αποδεκτές απ’ την πλατεία;
Συμφωνούν με τον Κοντογιώργη; Με τον Γιανναρά; Με ποιον;
Στο οικονομικό πεδίο ενστερνίζονται τις απόψεις του Βαρουφάκη; Του Καζάκη; Του Καισάριου; Τίνος τέλος πάντων.
Σε όλα όσα προανέφερα η πλατεία οφείλει να απαντήσει διαφορετικά ο κόσμος θα κουραστεί, το κίνημα θα εκφυλιστεί αν δεν αυτοακυρωθεί και στο τέλος θα ‘χει γίνει μια τρύπα στο νερό.

http://ideopigi.blogspot.com

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ανάλυση. Περιγράφει ακριβώς τις δικές μου ανησυχίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΙ. ΟΣΟΙ ΟΜΩΣ ΕΚΤΙΘΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟΝ ΑΔΩΡΟΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια ανάλυση πράγματι...

    Όταν δεν έχω απαντήσεις σε κάτι,με λυπεί αφάνταστα.Αναγκαστικά έτσι όμως,περιμένω.

    Ο Γκαίτε είχε πει ότι η υπομονή είναι το κλειδί για όλες τις κλειδαριές.

    Πρέπει να είμαστε σταθεροί,σε αναμονή και εγρήγορση.Το μεγάλο βήμα έγινε ήδη από τόσο κόσμο.
    (Δε θα έλεγα όχι για έναν από μηχανής Θεό κι εγώ τώρα,αλλά !)
    Γ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ ότι η συζήτηση για άμεση δημοκρατία δεν είναι επίκαιρη. Ας επανακαθιδρύσουμε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, και βλέπουμε μετά για την άμεση. Ο κόσμος στις πλατείες είναι πολύ λίγος, και από αυτούς ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι πραγματικά παίζει. Οι περισσότεροι πολίτες στηρίζουν το μνημόνιο γιατί δε βλέπουν άλλη λύση και θέλουν να είναι αισιόδοξοι ότι θα πετύχει. Επίσης, βγάζουν όλα τους τα κόμπλεξ κατά διάφορων ομάδων, όπως δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επιχερηματίες, αγανακτισμένοι, βολεμένοι κ.α. Αρνούνται πεισματικά να δουν την αλήθεια κατάματα και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Προτιμούν να ζουν σε ένα ψέμμα. Η πολλή πραγματικότητα άλλωστε βλάπτει σοβαρά την υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάβασα με προσοχή το άρθρο του Κλεισθένη και εν πολλοίς με βρίσκει σύμφωνο.Θα μου επιτρέψετε να εκθέσω και εγώ την άποψη μου.Να συμφωνήσουμε ότι σε όλους τους τομείς του κράτους υπάρχει ένα χάος.Δεν λειτουργεί τίποτα και το καρκίνωμα της ανεργίας καθημερινά οξύνεται.
    Έχουμε και την πλατεία η οποία από την πρώτη στιγμή διατύπωσε ατόφια πολιτική θέσή//ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ//Τι πιο ξεκάθαρο απ αυτή την θέση.
    Την Τρίτη το βράδυ ήμουν εκεί στην πλατεία.Σας ερωτώ
    εσάς συμπολίτες μου πόσοι θα έπρεπε να είμαστε εκεί?
    Εγώ λέω τουλάχιστον ένα εκατομμύριο,πόσοι είμαστε 30 50
    χιλιάδες δηλαδή ελάχιστοι.Και αυτό το βλέπουμε και από
    τις ας πούμε ελεγχόμενες δημοσκοπήσεις 20%-30% στα δυό κόμματα .Αυτός ο λαός είναι για πολλές κλωτσιές.
    Για ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠ ΕΔΩ χρειαζεται ένα λαό που να εμπιστεύεται στην δύναμη του και στην αυτοπεποίθηση του ότι θα επιβιώσει με φασόλια ψωμί ξερό και καμμιά ελίτσα προκειμένου να ξαναβρεί την εθνική του αξιοπρέπεια και να να θυσιαστεί προκειμένου να υπάρξουν καλλίτερες προοπτικές για τα παιδιά του.Δεν ψάχνουμε αρχηγούς τον λαό ψάχνουμε που
    κοιμάται ακόμη.Σε ότι αφορά το δικό μου στίγμα,δεν ανήκω σε κανένα κόμμα και στο δρόμο με έβγαλε η αγωνία μου για τα παιδιά μου και μόνο.Είμαι συνταξιούχος πλοίαρχος Ε.Ν.και αυτά που παίρνω για την ώρα μου φτάνουν και μου περισσεύουν .για αλλά βλέπω να έρχεται η καταστροφή και γιαυτό βγαίνω μπροστά με όλη μου την δύναμη
    Για χαρά σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. " Μήπως υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι αρχηγίσκοι που ζητούν την πρωτοκαθεδρία στην καθοδήγηση του κινήματος;" από αυτούς υπάρχουν μπόλικοι και συμφωνώ ότι κάνουν εσκεμμένα ζημία ! Στα υπόλοιπα διαφωνώ. Δεν μπορείς να περιμένεις κοινή πολίτικη πρόταση από τόσους διαφορετικούς ανθρώπους που ενδέχεται να μην έχουν καν τις απαραίτητες γνώσεις για να τη κάνουν. Όσο για το θέμα του αιτήματος τα πράγματα είναι απλά.
    Να εφαρμοστεί το Σύνταγμα ( το πνεύμα όχι το γράμμα) θα έπρεπε να είναι το μοναδικό αίτημα και τότε θα έφερνε αποτέλεσμα νομίζω. Ας απαιτήσουμε αυτό όλοι μαζί και μετά βλέπουμε τι κάνουμε. Το πνεύμα του Συντάγματος καθορίζεται από τα μην αναθεωρούμενα άρθρα του, τα οποία καθορίζουν τη μορφή του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου