Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όλα τα μέσα έχουν κατατρομάξει το λαό μας με την καταστροφολογία τους λες και έγινε καινούρια μόδα. Έτσι οι περισσότεροι δικοί μας έχουν την εντύπωση πια ότι όχι μόνο τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει, αλλά ότι οι ίδιοι δεν αξίζουμε τίποτα. Είναι πραγματικά γελοίο να πιστέψουμε τέτοια προπαγάνδα.


Ο ελληνικός λαός υπάρχει εδώ και χιλιετίες και πάντα το βλέμμα μας ήταν ανοιχτό προς τον κόσμο. Πάντα θεωρούσαμε ότι είχαμε ένα ρόλο να παίξουμε όχι στα λεγόμενα κοινά μόνο, αλλά στα κοινά του κόσμου. Ποτέ δεν ήμασταν πολλοί και συχνά ήμασταν σπάνιοι σε διάφορους τομείς, όπου η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητες.

Ξαφνικά κάθε παρουσία που αφορά τους Έλληνες είναι στην καλύτερη περίπτωση μια θυματολογία, στις άλλες μας εξηγούν ότι δεν είχαμε ποτέ ήρωες, ότι ζούσαμε φιλελεύθερα ακόμα και υπό κατοχή, ότι δεν είχαμε σχέση με τους Αρχαίους, ότι αποτελούμε μια εκφυλισμένη παράσταση του Βυζαντίου. Και το πρόβλημα το αληθινό είναι ότι οι δικοί μας αρχίζουν και το πιστεύουν.

Μας βομβαρδίζουν με ποσότητα και παραγωγικότητα και σιωπούν για την ποιότητα και τη δημιουργικότητα. Αν εγκλωβιστούμε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, θα πέσουμε όντως στην παγίδα αυτού του δόγματος. Αλλά πότε ο Ελληνισμός ασχολήθηκε με την κοινωνία, για να το κάνει τώρα; Η απάντηση είναι απλή: Ποτέ!

Ο Ελληνισμός σχετίζεται με την Ανθρωπότητα και τον Χρόνο. Ζει για την πρώτη και πεθαίνει για τον δεύτερο. Αυτές είναι η οντολογία και η τελεολογία του. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Δεν μπορούν απλώς να μας περιορίσουν στον ρόλο του θύματος, για να μας εξοντώσουν νοητικά, διότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Το θέμα είναι αποκλειστικά κατά πόσο εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τους δικούς μας.

Αντέξαμε γενοκτονία, αντισταθήκαμε σε γενοκτονία μνήμης και τώρα πρέπει να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πρώτα ότι αξίζουμε όχι τη μοίρα μας, διότι μπορούμε να τη γράψουμε εμείς, αντί να περιμένουμε από τους άλλους, όταν κοιμόμαστε, αλλά ότι αξίζουμε διότι είμαστε άξιοι για το έργο που παράγουμε για την ανθρωπότητα.

Μας έχουν φλομώσει με αξιολογήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά, ενώ κανείς δεν μιλά για αξιολογία λες και είναι μια άγνωστη λέξη ή μάλλον απαγορευμένη στο ελληνικό λεξιλόγιο. Ακόμα και θεσμικά το πλαίσιό μας είναι ξεκάθαρο. Ανήκουμε στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο παίζουμε, διότι έγινε με την πάροδο του χρόνου πεδίο δράσης. Κι αν μας αμφισβητούν, δεν πειράζει. Την ελιά την χτυπούν, όταν έχει καρπούς. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά ο ίδιος ο Leonardo da Vinci, ο οποίος είχε ως μοναδικό πρότυπο τον Αρχιμήδη.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν το έργο μας ως Έλληνες κι ας αδιαφορήσουμε για τις κριτικές και τις αδικίες. Απλώς ας δώσουμε κουράγιο στους συμπατριώτες μας όχι από ελεημοσύνη, αλλά από αγάπη προς τη δημιουργικότητά τους που φέρνει την ομορφιά, τη μόνη που θα σώσει τον κόσμο, όπως έλεγε ο Dostoievski.

http://www.lygeros.org/lygeros/7271-gr.html

4 σχόλια:

  1. "Ποτέ δεν είμασταν πολλοί"...
    Κάτι που με γ α λ ή ν ε υ ε σε όλη μου τη ζωή ήταν να διαβάζω Σωκράτη,Πλάτωνα,Αριστοτέλη,Πυθαγόρα,Ηράκλειτο και ό,τι σχετικό με φιλοσοφία και σοφία!(Αν και σοφός είναι μόνο αυτός που γνωρίζει τον εαυτό του ως γνωστόν)
    Τώρα,με π α ρ η γ ο ρ ε ί που διαβάζω ανθρώπους σαν εσάς.
    Ξέρετε, όταν η φωνή μας και η σκέψη μας ταυτίζεται απόλυτα με άλλους ανθρώπους, δεν είναι απλά ότι δεν αισθανόμαστε μόνοι.Αισθανόμαστε καλύτερα!
    Κι ας μην είμαστε πολλοί.Κάτι που πάντα με ενοχλούσε.Ας συνεχίσουμε λοιπόν, αδιαφορώντας για τις αδικίες.
    Αν είχαν όλοι ελληνική παιδεία, πραγματική ελληνική παιδεία -ιδιαίτερα αυτοί που ασχολούνται μα τα κοινά- δε θα φτάναμε ποτέ εδώ.
    Λοιπόν, εγώ τους πολιτικούς και τους εκπαιδευτικούς τους θέλω παν-επιστήμονες ει δυνατόν.
    ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΓΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΜΙΛΩ.-
    Γ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι στιγμιαίες αδικίες αντιμετωπίζονται με ανάληψη ευθυνών, κάθαρση και μετάνοια.
    Οι διαρκείς αδικίες, δεν αντιμετωπίζονται και πάντα, οδηγούν στον ατομικό και συλλογικό, όλεθρο και καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκο είσαι άξιο παιδί των ένδοξων προγόνων μας. Καλή Δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου