Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ

Οι "πολιτικοί ηγέτες", η "πολιτική ηγεσία", η "ηγεσία του υπουργείου", ο "ηγέτης της δεξιάς παράταξης", η "ηγεσία του πασόκ", οι "ηγέτες της αριστεράς"....

Με τέτοια πληθώρα ηγετών, είναι θαρρώ χρήσιμο να εξετά- σουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της περίεργης κάστας, καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν ώστε να  δικαιούται κάποιος τον τίτλο.


Μιας και η Ελλάδα σήμερα θεωρείται επιχείρηση που οφείλει να είναι κερδοφόρα και επειδή η διοίκηση μιας οργάνωσης, ενός κινήματος, ενός κόμματος, ενός κράτους και μιας επιχείρησης διέπονται από τις ίδιες αρχές, θα ανατρέξουμε στην επιστήμη της διοίκησης επιχειρήσεων για τον ορισμό του ηγέτη, που οι επιστήμονες του κλάδου συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι είναι ο ακόλουθος:

«Ηγέτης είναι εκείνο το άτομο που ασκεί επιρροή πάνω σε άλλους ανθρώπους, κερδίζει την εμπιστοσύνη τους και τους κάνει να τον ακολουθούν εθελοντικά και πρόθυμα»

Προς αποφυγή σύγχυσης, είναι χρήσιμο να καταστεί σαφής ο διαχωρισμός της έννοιας του ηγέτη, από αυτήν του προϊσταμένου. Για το λόγο αυτό, παραθέτω τον επόμενο πίνακα από το σύγγραμμα του κ. Μπουρανά "Ηγεσία: ο δρόμος της διαρκούς επιτυχίας".



Η ανάγνωση του πίνακα δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαφωνίας στο ερώτημα αν η χώρα μας διαθέτει ηγέτες ή προϊστάμενους.  Οι εκλογές παρωδία που ανέδειξαν τον Γ. Παπανδρέου και τον Ε. Βενιζέλο στην προεδρία του πασόκ, η ισόβια κατοχή της θέσης του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, ο τρόπος ανάδειξης του Α. Τσίπρα στην ηγεσία του Σύριζα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας ήδη από το πρώτο κριτήριο και όσο συνεχίζει η ανάγνωση προς τα κάτω, τόσο πιο ξεκάθαρη γίνεται η απάντηση.

Ακόμα πιο ενδιαφέρων όμως, είναι ο επόμενος πίνακας (από το ίδιο σύγγραμμα) που απεικονίζει τους άξονες πάνω στους οποίους ο σωστός ηγέτης οφείλει να κινείται:


Εδώ, η σύγκριση της πραγματικότητας με τη θεωρία, αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας:
Ανάπτυξη του οργανισμού "Ελλάδα";
Ανάπτυξη στρατηγικής;
Ανάπτυξη των υποστηρικτών της Ελλάδας και της φήμης της στο εξωτερικό;
Υλοποίηση έργων;
Υποστήριξη από την κοινωνία;
Ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος;
Ανάπτυξη κουλτούρας;
Ανάπτυξη της προσωπικότητας των Ελλήνων;

Και το ερώτημα που τίθεται μετά από αυτήν την σύντομη εξέταση και εφόσον δεχθούμε ότι "η σωστή ηγεσία εξασφαλίζει τη διαρκή επιτυχία", αφήνω εσάς να απαντήσετε στο ερώτημα τι μπορεί να μας εξασφαλίσει η σημερινή διοίκηση της χώρας από τους χαμηλόβαθμους προϊστάμενους λογιστηρίου στους οποίους έχουμε αναθέσει τη βελτίωση της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα και το management θέλει κάποιο ταλέντο... Αυτοί είναι ανίκανοι και για προϊστάμενοι. Η μόνη ικανότητά τους είναι αυτή του γλύφτη υπαλλήλου Γ' διαλογής.

    Α.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου