Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ. - ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ...

  • Ψαλίδι 80% στο χρέος επιβάλλει η Ιρλανδική κυβέρνηση στους δανειστές της και όποιοι δεν συμφωνήσουν, τότε θα πάρουν... λιγότερα
  • Δυστυχώς, ο Γιώργος Παπανδρέου αυτό το διάστημα είναι απασχολημένος και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να "αναδιαρθρώσει" το χρέος των τραπεζών και να δώσει έτσι μία σημαντικότατη ανάσα στην οικονομία ολόκληρης της χώρας

Τα νέα που έρχονται στην Αθήνα από την Ιρλανδία τα τελευταία 24ωρα δεν είναι... καλά. Η πρόσφατα διασωθείσα κρατική πλέον τράπεζα Anglo Irish Bank καλεί τους κατόχους ομολόγων της ύψους 2 δισ. ευρώ να δεχθούν μία ανταλλαγή: να παραδώσουν τα τραπεζικά ομόλογα και να πάρουν σε αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% αυτών που θα παραδώσουν!
Με άλλα λόγια να δεχθούν μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν κατά 80%!
Σε περίπτωση που δεν το δεχθούν (η ανταλλαγή θα είναι οικειοθελής) η εναλλακτική θα είναι να πάρουν σε ρευστό ένα ποσό μικρότερο από το 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που σήμερα κατέχουν...
Πρόκειται για την πρώτη και σημαδιακή πράξη αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων που προβλέπει η αγορά, καθώς τα συγκεκριμένα ομόλογα για τα οποία προτείνεται η ανταλλαγή μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης διαπραγματεύονταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά «μεταφράζει» στην πράξη το πώς εννοείται η προ ημερών ανακοινωθείσα απαίτηση της κ. Μέρκελ να «μπει» και ο ιδιωτικός τομέας στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της ευρωζώνης.
Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι η πρόσφατη σημαντική ανοδική τάση στα spreads των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη αυτή και έχει προφανώς προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αγορές των ομολόγων.
Στον γερμανικό οικονομικό Τύπο έχουν ήδη διατυπωθεί εκτιμήσεις ότι η απαίτηση της κ. Μέρκελ για «συμμετοχή» του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Η κίνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης με την αναδιάρθρωση του χρέους της ΑΙΒ φαίνεται να ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση και έχει χτυπήσει το καμπανάκι για τα τραπεζικά ομόλογα όλων των τραπεζών που συνδέονται με το κρατικό χρέος των «προβληματικών» χωρών της Ευρωζώνης. Η πράξη αυτή ερμηνεύεται ως προμήνυμα αποφάσεων που έχουν ληφθεί συνολικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Για την Αθήνα αυτά σίγουρα δεν είναι καλά νέα, αλλά έχει ήδη προβλεφθεί μια γραμμή άμυνας που θα οικοδομηθεί στα αποτελέσματα των stress test που έχουν προγραμματισθεί στα τέλη του Νοεμβρίου στην βάση των απαιτήσεων του Μνημονίου.
Με λίγα και απλά λόγια, βρισκόμαστε και πάλι σε ρόλο "παρακολούθησης" και όχι δημιουργίας εξελίξεων. Και ο ρόλος αυτός... κοστίζει πολλαπλά. Αλλά, είπαμε: το οικονομικό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου έχει διαφορετική όσφρηση περί των οικονομικών. Όσφρηση, που ξεκινά και καταλήγει στην τσέπη του Έλληνα πολίτη, ο οποίος πλέον βρίσκεται μπροστά και σε πολύ μεγάλες και δυσάρεστες εθνικές υποχωρήσεις...
Ίσως όμως η Κυριακή των εκλογών να αποτελέσει ένα εφαλτήριο απάντησης των... καλοπληρωτών απέναντι στους κακοδιαχειριστές πολιτικούς που έχουν το θράσσος να ισχυρίζονται πως "μαζί τα φάγαμε"...

Από το Ας μιλήσουμε Επιτέλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου