Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BRUEGEL ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ "ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ" ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ;

Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων, στη βάση της οποίας πιθανότατα θα προκύψει η τελική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχώρησε Την Τρίτη, το ερευνητικό ινστιτούτο Bruegel, που έχει σημαντική επιρροή στις Βρυξέλες.

Οι 5 ερευνητές του Bruegel (2 εκ των οποίων πρώην κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ)υπογραμμίζουν τις διαφορές μεταξύ της χρεοκοπίας κάποιου ιδιώτη και ενός κράτους(αδυναμία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και πλήρους ανάληψης ελέγχου από δανειστές).


Αποκλείουν την επιβολή καθεστώτος αναγκαστικής διαχείρισης καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την δημοκρατική παράδοση της ΕΕ και υπονομεύει την διάθεση συνεργασίας των εθνικών αρχών.

Υποστηρίζουν ότι ενώ στην περίπτωση χρεοκοπίας ιδιώτη στόχος είναι η ανάκτηση του χρωστούμενων, στην περίπτωση των κρατών θα πρέπει να επιδιωχθεί η σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Κατά συνέπεια θεωρούν ότι ο Μηχανισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται όταν μια κυβέρνηση κρίνει ως μη διατηρήσιμα τα επίπεδα του χρέους της.
Πρέπει, άρα, να δημιουργηθεί ένα όργανο ικανό να κρίνει αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο - κάτι σαν πτωχευτικό δικαστήριο.

Οι ερευνητές του Bruegel προτείνουν τον συγκεκριμένο ρόλο να έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που θα είναι επίσης αρμόδιο για την επίλυση διαφωνιών με τους δανειστές και την επιβολή των αποφάσεων στα πλαίσια του Μηχανισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, θα καταθέτει γνώμη αν όντως συντρέχει λόγος αναδιάρθρωσης. Στη συνέχεια, επικουρούμενη από την ΕΚΤ, θα καταρτίζει συγκεκριμένη πρόταση προς τους δανειστές.

Ομόλογα με ρήτρα πτώχευσης.

Στα ομόλογα που θα εκδίδουν εφεξής τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, θα υπάρχει ξεκάθαρη ρήτρα ότι εφόσον αυξημένη πλειοψηφία δανειστών (π.χ. 2/3) αποδεχθεί πρόταση αναδιάρθρωσης, τότε αυτή είναι υποχρεωτική για τους υπολοίπους.
Πρόκειται για μια πρόταση που πρώτη παρουσίασε η Φινλανδία και πρόσφατα υιοθέτησε δημόσια η Γερμανία. Αφού γίνει δεκτή η πρόταση αναδιάρθρωσης, θα ξεκινά η χρηματοδότηση του κράτους από τον Μηχανισμό.

Οι αναλυτές του Bruegel προτείνουν να μετασχηματιστεί ο Μηχανισμός που δημιουργήθηκε την άνοιξη, αποκτώντας τον χαρακτήρα ενός μόνιμου οργάνου της ΕΕ. Τα κεφάλαια που θα διατίθενται θα έχουν ως στόχο την επίτευξη της οικονομικής προσαρμογής που θα οδηγεί σε βιώσιμα δημοσιονομικά επίπεδα.

Επιτόκιο δανεισμού

Το επιτόκιο δανεισμού δεν θα περιλαμβάνει κάποια ποινή αλλά θα προκύπτει από τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται από την αγορά άλλα κράτη-μέλη, με επίπεδα χρέους αντίστοιχα εκείνων που θα προκύψουν μετά την αναδιάρθρωση.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι προκειμένου να μην ανακύψουν νομικά προβλήματα με τους δανειστές, οι ερευνητές του Bruegel θεωρούν απαραίτητη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ευρω-συνθήκης αντί της μικρής αλλαγής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
Το είδα στο POLITICSNEW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου