Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΩΝΟΣ, Ν΄ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ


Ιλιάδα, Μ 243

Το αρχαιο ρητο τονιζει την ηθικη δυναμη που απορρεει απο την ολοκληρωτικη αφοσιωση του ανθρωπου στην πατριδα. Ολα τα αλλα θυσιαζονται μπροστα στην αγαπη για την πατριδα , οταν αυτη κινδυνευει και οπως λεει και ο Ομηρος , ''Ουδεν φιλτερον πατριδος αιης''.

Οταν ανεφεραν στον Επαμεινωνδα , το μεγαλο Θηβαιο στρατηγο , πριν απο την μαχη , πως οι οιωνοι δεν ηταν καλοι ( ετσι του ειπαν οι μαντεις αφου παρατηρησαν τα πουλια ) εκεινος απαντησε με αυτο το ρητο , ''Εις οιωνος αριστος αμυνεσθαι περι πατρης'' , ρητο που για πρωτη φορα διατυπωθηκε απο τον Ομηρο.

Το τι διαλεγει κανενας αυτο ειναι που μας δειχνει την ποιοτικη ανωτεροτητα. Ο Κυναιγειρος στον Μαραθωνα συγκρατουσε το εχθρικο πλοιο με τα δοντια. Ο πατριωτισμος του συνδυασμενος με το παθος του για ελευθερια τον τοποθετησε στην κορυφη της αιωνιας στρατιας των ηρωων.

Το ιδιο και οι τριακοσιοι στις Θερμοπυλες , ο Κων/νος Παλαιολογος στη Βασιλισσα των Πολεων , ο Ρηγας Φερραιος , ο Αθανασιος Διακος στην Αλαμανα , ο Γεωργακης Ολυμπιος στη μονη του Σεκου , ο Γιαμπουδακης στο Αρκαδι , που εβαλε φωτια και τιναχτηκε μαζι με τους δικους του και τους εχθρους , οι Σουλιωτισσες στο Ζαλογγο κλπ.

Ολοι τους προτιμησαν το θανατο παρα την ατιμωση και την υποδουλωση. Ηξεραν πως η ζωη χωρις ιδανικα ειναι θανατος , ενω ο θανατος για τα ιδανικα ειναι αιωνια ζωη.

''Αιρουνται γαρ εν αντι απαντων οι αριστοι , κλεος αεναον βροντων'' οι δε πολλοι κεκορηνται οκωσπερ κτηνεια'' ελεγε ο μεγαλος Ηρακλειτος.

Η θυσια για την πατριδα ειναι η υψιστη τιμη για τον ανδρα , γιατι η αφθαρτη δοξα της θυσιας ακτινοβολει αιωνια στις συνειδησεις των ανθρωπων.

Το ειδα στο: peripatris.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου