Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ – Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ . Ένα εξαιρετικό πόνημα διά χειρός Νταντόν

¨Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε , τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε ...;¨
Ζ.Π. Σάρτρ
Εισαγωγή από ¨Νταντόν¨ : 
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2010 δημοσιεύσαμε σε πολλές ιστοσελίδες και blogs στην Ελλάδα το αποκαλυπτικό άρθρο του Andreas Wehr ( νομικού το επάγγελμα και στελέχους της Γερμανικής Αριστεράς) με τον τίτλο : ¨ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ¨ το οποίο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και σχολιάσθηκε επαρκώς για τα εμπεριστατωμένα στοιχεία που παρέθετε , σαν μια¨άλλη φωνή της αριστεράς¨ , της ¨αντιιμπεριαλιστικής - μη μεταμοντέρνας¨.
Σε αυτό ο συγγραφέας με έναν ¨μαχητικού τύπου φιλελληνισμό¨ που τον γνωρίσαμε τον 18οαιώνα αποκάλυπτε με στοιχεία , που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε μια μελλοντική ¨εξεταστική επιτροπή της βουλής για τις αιτίες και τους υπεύθυνους ου τέθηκε η Ελλάδα υπό Διεθνή Κηδεμονία ¨ , ότι η κρίση στην Ελλάδα προκλήθηκε σκόπιμα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και την Ε.Ε. ( με ηγέτιδα δύναμη την Γερμανία ), ότι υπήρξε πολιτικό και νομοτεχνικό ¨τρικ¨ για τεθεί υπό ¨επιτήρηση¨ στην ουσία ¨κηδεμονία¨.
Στις  9/10 στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης παρουσίασε σε βιβλίο την νέα του σχετική μελέτη με τον τίτλο : ¨Η Ελλάδα - η Κρίση και το Ευρώ¨ , του οποίου την ¨πρόδημοσιευση¨ παρουσιάζουμε σήμερα.
Σε αυτήν ο συγγραφέας αποκαλύπτει τα νέα δρομολογούμενα γερμανικά σχέδια ( ακόμα δήθεν ¨σενάρια¨ ) για την δημιουργία ενός ¨Σκληρού Νομισματικού Μπλοκ¨, το οποίο προβλέπετε νααντικαταστήσει - υποκαταστήσει την σημερινή ¨ΟΝΕ¨ στην σημερινή της μορφή, με δορυφορικές προς την Γερμανία χώρες , χωρίς την συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας (!).
Παράλληλα ο A.W. διαπιστώνει ότι ΔΕΝ υπάρχει μια ¨Υπερεθνική και μάλιστα Αντιεθνική Ε.Ε. ¨ όπως η ισχυρίζονται και προπαγανδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι  , αλλά ένας ¨Κεντρικός Πυρήνας Ευρωπαϊκών Χωρών¨ που διαμορφώνει και αποφασίζει τις πολιτικές της , σύμφωνα με τα πολιτικοοικονομικά ¨εγωιστικά¨ συμφέροντα των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν , και αυτές είναι οι λεγόμενες οικονομικά ισχυρές και κυρίως η Γερμανία , η οποία έχει ήδη ξεπεράσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του την οικονομική της κρίση και οδεύει σε ανάκαμψη.
Προβλέπει επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία ότι ¨συντελιακό έτος του 2013¨με την λήξη του λεγόμενου ¨Πακέτου Στήριξης¨ θα υποχρεωθεί ο Κεντρικός Ευρωπαϊκός Πυρήνας και το Παγκόσμιο Χρηματιστηριακό Κεφάλαιο να σβήσει μέρος των χρεών της Ελλάδας, μια λύση που θα έπρεπε να είχαν επιλέξει ήδη από τον Μάιο του 2010 , αντί για το ¨Πακέτο¨ ...;
Τέλος ο γερμανός ¨αντιιμπεριαλιστής¨ , όχι μεταμοντέρνος αριστερός , διαπιστώνει ότι η ¨υπεράσπιση της κρατικής και λαϊκής κυριαρχίας¨(ανεξαρτησίας) , σαν ¨την μοναδική εστία δημοκρατίας στην παρούσα φάση ¨  , στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας αποτελεί ένα ¨προοδευτικό δημοκρατικό αίτημα¨. Μας έλαχε και αυτή την φορά η χαρά της κούρασης να μεταφράσουμε την ¨προδημοσίευση¨ του τελευταίου του βιβλίου στην "Junge Welt" (http://www.jungewelt.de/2010/10-04/004.php ) , πιστεύοντας ότι συμβάλλουμε με αυτό τον τρόπο στον γενικότερο προβληματισμό , ανεξάρτητα από τις πολιτικό-ιδεολογικές διαφορές και ¨σταθερές¨ που μπορεί να χωρίζουν τους αναγνώστες.
Με αυτή την ενέργεια μου ήθελα επίσης να αποδώσω τιμή και σε έναν ¨αλλοεθνή¨ που φαίνεται να έχει μια πολύ πιο αντικειμενική και ώριμη γνώση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ευρώπη και την Ελλάδα , ίσως και καλλίτερη από αυτήν που διαθέτουν ημεδαποί ¨πατριώτες και διεθνιστές¨ στην Ελλάδα για την χώρα μας.
Συνεπώς του οφείλω ( οφείλουμε) - όχι ένα ¨DANKE DEUTSCHLAND ¨ όπως γράφανε τα πανό στο Κόσσοβο την ημέρα της ανακήρυξης της ¨ανεξαρτησίας¨ τους ή όπως είπε στο περίπου πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο στην παραλαβή του ¨βραβείου της αλήθειας και της ειλικρίνειας¨ , αλλά ένα DANKE ANDREAS WEHR , σ΄εσένα και όλους τους συντρόφους σου που αγωνιζόσαστε :
¨ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΕΡΗΜΙΑ ΣΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ...;¨
Διευκρινήσεις :
************
Τέλος σεβόμενος τον αναγνώστη και τον αρθρογράφο τα προσωπικά μου σχόλια τα εντάσσω μετά από το τέλος του κειμένου στην κατηγορία ¨Παρενθέσεις¨. Όπου υπάρχει τονισμός του κειμένου με κεφαλαία ή μαυρισμένα γράμματα και δεν είναι του ίδιου του συγγραφέα το αναφέρω σε παρένθεση σαν επισήμανση του ¨συντάκτη- μεταφραστή ¨.

Θεώρησα επίσης σωστό και ¨αισθητικά¨ ενδιαφέρον κάποιες ¨χαρακτηριστικές φράσεις και προτάσεις ¨ να επαναλαμβάνονται σε παρένθεση και στην γερμανική τους διατύπωση , για να βρισκόμαστε ¨πιο κοντά στο πνεύμα¨ της γλώσσας που γράφτηκε το κείμενο και για να είμαστε ¨κοινωνοί¨ κάποιων ¨κωδικών εκφράσεων¨  της γερμανικής πολιτικής ορολογίας.


******************************

¨ Η ΕΛΛΑΔΑ - Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ¨
Του Andreas Wehr ,
Μετάφραση - απόδοση από τα Γερμανικά και σχολιασμός του ¨Νταντόν¨ με τα αρχικά ¨σημείωση συντάκτη - μεταφραστή¨ ( σ.σ.μ. )
******************************
Η προαναγγελία - πρόβλεψη της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ , ακριβώς πάνω στο απόγειο της οικονομικής κρίσης το 2009 , με την οποία δήλωνε πως ¨ η Γερμανία θα εξέλθει από αυτή την κρίση ακόμα πιο δυναμωμένη ¨ , δικαιώθηκε και αποτελεί μια πραγματικότητα.
Πολλές είναι οι αιτίες που οδηγούν στο συναίσθημα της ¨ενδυνάμωσης¨ μέσα από την κρίση : Η οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη της χώρας η οποία καταγράφηκε που στο δεύτερο τετράμηνο του 2010 ήταν ένα τόσο σημαντικό γεγονός που είχαν να το ζήσουν από την περίοδο της οικονομική ευφορίας που προκάλεσε η έκρηξη της Ενοποίησης της Γερμανίας στην δεκαετία του 90΄ ( ¨ VEREINIGUNGSBOOM ¨ ) .
Οι μέχρι τώρα υψηλοί δείκτες ανάπτυξης των Γερμανικών εξαγωγών οδηγούν- επιτρέπουν την πρόβλεψη πως η χώρα θα φτάσει , ήδη μέσα στο 2011 , στα επίπεδα ανάπτυξης και οικονομικών αποδόσεων που ίσχυαν το 2008 , της χρονιάς πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας διευκολύνθηκαν από την μικρή εξασθένηση του Ευρώ.
Για λόγους πολιτικής τακτικής οι δημόσιοι παράγοντες της χώρας εκφράζουν βέβαια την ¨επίσημα¨ την λύπη τους για το γεγονός αυτό , όμως η αλήθεια αυτή της υποτίμησης του ευρώ έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται τα Γερμανικά προϊόντα πιο φτηνά για τις εκτός Ευρωζώνης χώρες.
Η τρέχουσα μείωση των εξαγωγών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και σε άλλα κράτη της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης , λόγω μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης , δεν έχει καμία ή ελάχιστη επίπτωση στις συνολικές εξαγωγικές της επιδόσεις. Υπάρχει μάλιστα επιπλέον την στιγμή αυτή αυξημένη ζήτηση διεθνώς για Γερμανικά δάνεια.
Η αγωνιώδης ζήτηση τω επενδυτών για ένα μόνιμο ¨ασφαλές λιμάνι¨ τους οδηγεί στο να αποδέχονται ακόμα και μικρές αποδόσεις στην τοποθέτηση των χρημάτων τους. Η περίοδος αυτή φαντάζει για το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σαν μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ευκαιρία για την άντληση χρημάτων από την διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά.
Τέλος τα δάνεια που πρόσφερε η Γερμανία , στα πλαίσια του ¨Πακέτου Στήριξης της Ελλάδας¨ , εξασφαλίζουν στο Υπουργείο Οικονομικών της αξιόλογα κέρδη , διότι συμβαίνει να τα έχουν τοκίσει καλά ...;
Αιτήματα που ζητούσαν από την Ομοσπονδιακή Γερμανία τον περιορισμό του θετικού εμπορικού της ισοζυγίου , μέσω αύξησης της εσωτερικής της αγοράς και της μισθοδοσίας με παράλληλη μείωση των εξαγωγών της , απερρίφθησαν με την χρήση όλου το βάρους της δύναμης επιρροής που διαθέτει μια οικονομικά ισχυρή χώρα όπως η Γερμανία για να επιβάλλει τα συμφέροντα και της επιλογές της.
Ριζικά αντίθετη δήλωσε επίσης η Γερμανία σε προτάσεις που αφορούσαν την συγκρότηση μιας λεγόμενης ¨ Εναίας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης ¨ , με την ανάληψη ¨κοινών - δανείων με την συλλογική ευθύνη των κρατών -μελών της ¨, όπως επίσης και για την έκδοση ¨Ευρωπαϊκών Ομολόγων ¨ ("Euro-Bonds").
Σε αυτόν τον ΠΟΛΕΜΟ ( σ.σ.μ. , υπογράμμιση δική μας ) η κυβέρνηση της Γερμανίας έδηξε στον κόσμο το ποιος διευθύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση , ποιος ηγεμονεύει σε αυτήν ( " welches Land die Fuehrung hat " ) και το ποιος διαθέτει την δύναμη και την ικανότητα να την διαμορφώνει σύμφωνα με την βούληση του. Άλλα κράτη , όπως κυρίως η Γαλλία , έχουν την δυνατότητα μόνο να παρατηρούν και να ελέγχουν τις εξελίξεις εκ των υστέρων ( ¨ Nachsehen ¨ ) .
Το Γερμανικό κεφάλαιο νοιώθει απέναντι στην τρέχουσα οικονομική κρίση αρκετά ισχυρό σε παγκόσμιο επίπεδο , γεγονός που του επιτρέπει να απορρίπτει την προοπτική ενός ¨ πολιτικοοικονομικού συντονισμού εντός του πλαισίου των χωρών - μελών της Ε.Ε. ¨ .
Συνεπώς η Ευρωπαϊκή κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει , να αγγίζει την Γερμανία.
Το Γερμανικό κεφάλαιο είναι σήμερα τόσο δυνατό , όσο ποτέ άλλοτε. Παρόλα αυτά όμως πολλά πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά απ΄ότι είχαν προβλέψει και στόχευαν οι σχεδιασμοί της Γερμανίας . Ιδιαίτερα απέτυχε η Ομοσπονδιακή της κυβέρνηση στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης σ΄ένα πολύ σοβαρό σημείο :
Η ¨μετά βδελυγμίας¨ απορριπτόμενη από την Γερμανία δυνατότητα Κοινοτικής Αλληλεγγύης , με μεταφορά πόρων σε χώρες -μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα , έχει γίνει ήδη μια πραγματικότητα. Και δεν ωφελούνται από το γεγονός αυτό , σύμφωνα με τους μέχρι τώρα εκφραζόμενους φόβους της , οι χώρες της Περιφέρειας , ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ( σ.σ.μ. , υπογράμμιση δική μας ) .
Στην πραγματικότητα τα ¨Πακέτα Στήριξης¨ και οι ¨Ομπρέλες Σωτηρίας¨ αφορούν την διασφάλιση των τραπεζιτικών δανειακών απαιτήσεων απέναντι στην Ελλάδα και άλλων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιοοικονομικά προβλήματα.
Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με το ¨2ο μέρος¨ των ¨Μέτρων Διάσωσης και Στήριξης των Τραπεζών¨ ( ¨BANKENRETTUNG¨ ) πρόκειται για το ¨2ο Πακέτο¨ σε συνέχεια του 1ου που τους είχε χορηγηθεί το 2009.
Το σχέδιο της Καγκελαρίου κ. Μέρκελ και του Υπουργού Οικονομικών κ. Σόϊμπλε να αφήσουν την Ευρωπαϊκή κρίση απλά να εξελιχθεί δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί.
Η αποτυχία αυτή δεν οφείλετε στις αντιδράσεις των υπερχρεωμένων χωρών , αλλά των τραπεζών. Το χρηματοπιστωτικό ( χρηματιστικό ) κεφάλαιο ( ¨Finanzkapital¨ ) έδειξε για άλλη μια φορά την δύναμη εξουσίας και επιρροής ( ¨ MACHT ¨ ) που διαθέτει.
ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (»Kernlδnder« gegen Peripherie ).
Δικαιώθηκαν οι σκεπτικιστές , όσοι ασκούσαν κριτική στο Ευρώ . Οι οικονομικές ανισότητες μέσα στην Ε.Ε. δεν μπορούσαν να αφήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την Ευρωζώνη ανεπηρέαστη .
Τελικά εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε η απευκταία ¨ Ζώνη Μεταφοράς Πόρων¨ και διερρήχθη ένα ¨ταμπού¨ , ένα αξίωμα , της Ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας .
Η αντίληψη ότι το Ευρώ αποτελεί ένα νόμισμα ¨εκτός πολιτικής χροιάς¨ , και του οποίου η σταθερότητα εξαρτάται αποκλειστικά από τις παρεμβάσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών , απεδείχθη πως αποτελεί μια χίμαιρα.
Η απαγόρευση της υποχρέωσης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση δημοσιοοικονομικών δυσκολιών ( " BAIL-OUT-VERBOT " ) , που έχουν επιβάλει οι ¨Ευρωπαϊκές Συνθήκες¨ , παρακάμφθηκε με πονηρούς νομικοτεχνικούς ελιγμούς . Δεν ισχύει πια η υπόσχεση που δόθηκε με την ευκαιρία της εισαγωγής του Ευρωπαϊκού Νομίσματος , που έλεγε ότι αυτό θα λειτουργήσει με τους ίδιους όρους που ίσχυαν για το Γερμανικό Μάρκο , δηλαδή σαν ανεξάρτητο από πολιτικές αποφάσεις και κριτήρια ( " von der Politik unabhδngige Wδhrung " ) .
Η αλλαγή αυτή , η οποία θεωρήθηκε από πολλούς πολίτες σαν μια αθέτηση υπόσχεσης ( "Vertrauesbruch") αναμένεται να έχει πολιτικές συνέπειες. Προκαλεί όμως και νομικά προβλήματα που αναζητούν απάντηση.
Ήδη έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ενάντια στις σχετικές αποφάσεις του Γερμανικού Κοινοβουλίου ( "Bundestag" , σημείωση συντάκτη - μεταφραστή , ο συγγραφέας αναφέρεται στις αποφάσεις που ενέκριναν το ¨πακέτο βοήθειας για Ελλάδα¨ και την δημιουργία ειδικού ταμείου αντιμετώπισης ενδεχόμενου κινδύνου για άλλες χώρες).
Η συνέχεια θα δήξει κατά πόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο θα μείνει σταθερό στις βασικές του αρχές , όπως τις έχει διατυπώσει στην γνωστή απόφαση του για την Συνθήκη της Λισαβόνας , στην οποία προσδιορίζονται ακριβώς τα όρια μεταξύ της ¨Κρατικής Κυριαρχίας της Γερμανίας¨ ( "Staatliche Souverenitaet" ) και ¨Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης¨ ( σ.σ.μ. "Integration" - ενσωμάτωσης στην γερμανική πολιτική ορολογία ).
Εάν μείνει πιστό στην απόφαση του τότε θα πρέπει να καταδικάσει τις σχετικές αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Βλέπε επίσης σχετικά στην Παρένθεση ¨1¨ το σχόλιο του συντάκτη- μεταφραστή που ακολουθεί το άρθρο και τις παραπομπές.
Η μέχρι τώρα χαραγμένες βασικές πολιτικές αρχές της Γερμανίας ( " die deutsche Politik " ) βρίσκονται ήδη προ μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων ("Umbruch").
Το μέχρι τώρα ανεπιφύλακτοo ¨ΝΑΙ¨ στην Ευρώπη δεν αποτελεί πια την απαράβατη αρχή της κυρίαρχης πολιτικής που χαρακτηρίζει το Γερμανικό κράτος ( " Staatsraeson " ).
Ανάμεσα στις κυρίαρχες "elit" ( σ.σ.μ. , της ¨άρχουσας τάξης¨ ) έχουν δυναμώσει οι δυνάμεις εκείνες που εδώ και χρόνια συνηγορούν και υποστηρίζουν μια ανεξάρτητη -αυτοτελή πολιτικοοικονομική πορεία της Γερμανίας ( "Alleingang" ) στην παγκόσμια αγορά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μπροστά στην εξέλιξη αυτή είναι πια εφικτή η ανάπτυξη ενός δεξιού - λαϊκίστικου κινήματος γύρω από το αίτημα ¨Έξω από το Ευρώ¨..
Για πρώτη φορά η Γερμανία , μαζί με τις άλλες χώρες-μέλη , υποχρεώθηκε να τεθεί άμεσα προ της ανάληψης των ευθυνών της ( " unmittelbar in die Pflicht genommen " ) με τις Συμφωνίες για το Πακέτο Στήριξης της Ελλάδας.
Εάν όμως η Ελλάδα οδηγηθεί τελικά σε αδυναμία πληρωμών ( " Zahlungsunfaehig " , σ.σ.μ. , μπορεί να κατανοηθεί και σαν ¨πτώχευση¨ με συνέπεια την μη εξόφληση των δανείων της ) , τότε το βάρος της ενδεχόμενης απώλειας θα πρέπει να το επιμεριστεί άμεσα και ο Γερμανικός Κρατικός Προϋπολογισμός , δεν θα είναι μόνο μια ¨έμμεση συνέπεια ¨ μέσω των απωλειών των τραπεζών . Με την πρόσθετη Συμφωνία για ένα ¨Ταμείο-Ομπρέλα Προστασίας¨ για όλη την Ευρωζώνη ¨ τα κράτη-μέλη της αναλαμβάνουν να γίνουν εγγυητές στην περίπτωση ανάληψης δανείων.
Η ¨εταιρεία διαχείρισης¨ που ανέλαβε την χορηγία δανείων σε άλλα κράτη , πέρα της Ελλάδας , που θα βρεθούν επίσης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει έδρα το Λουξεμβούργο με την επωνυμία ¨European Financial Stability Facility¨. Και της έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό το ιλιγγιώδες ποσό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα γεγονός που ξεπερνά όλα τα μέχρι τώρα διατεθέντα ποσά για τα ¨Εθνικά Πακέτα Διάσωσης των -Τραπεζών ¨ .
Με την καθιέρωση του Ευρώ έγινε σε όλους κατανοητό πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νομισματικό σύστημα - χωρίς κράτος , αλλά επίσης πως είναι πολύ δυσκολότερο να το κρατήσει κανείς σε διάρκεια στη ζωή , χωρίς την ύπαρξη ενός ¨πολιτικού εποικοδομήματος¨.
Τα θεσμικά όργανα και οι μηχανισμοί που διαθέτει το Ευρώ για την λειτουργία του είναι πολύ λίγο αναπτυγμένα . Το μέχρι τώρα ¨Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης¨ δεν μπόρεσε να αποτρέψει την σταδιακά αυξανόμενη υπερχρέωση πολλών χωρών - μελών της Ε.Ε. , εκτός και εντός της Ευρωζώνης.
Το συμβατικά κατοχυρωμένο στην Ε.Ε. δικαίωμα για την απεριόριστη ¨Ελεύθερη Διακίνηση Κεφαλαίων¨ ευνόησε την γρήγορη αύξηση του δανεισμού , ακριβώς επειδή εγγυάται την απρόσκοπτη εξαγωγή κεφαλαίων των χωρών του ¨Κεντρικού Πυρήνα¨ της Ε.Ε. , που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση ¨επενδυτικών δυνατοτήτων¨, προς την ¨Περιφέρεια¨. Το αποτέλεσμα ήταν να εξελιχθούν τα δημόσια οικονομικά πολλών χωρών-μελών της Ε.Ε. σε ¨εξαρτώμενες οικονομίες που βασίζονται στον δανεισμό ¨ ( " schuldenbasierte oekonomien " ) .
Οι μηχανισμοί επιβολής κυρώσεων του ¨Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης¨ δεν λειτουργούν , επειδή η επιβολή χρηματικών προστίμων για υπέρβαση του ορίου των ελλειμμάτων δεν θα είχαν κανένα νόημα , διότι στην περίπτωση αυτή θα αύξαιναν ακόμα παραπέρα τα χρέη του κράτους που θα τιμωρηθεί με αυτό το μέτρο.
Αυτό το σκεπτικό αποτελεί και την αιτία που εξηγεί για πιο λόγο μέχρι τώρα δεν επιβλήθηκε χρηματική ποινή σε κανένα κράτος που ¨παραπέμφθηκε προς κύρωση¨ λόγω υπέρβασης των συμφωνημένων ορίων.
Οι τελευταίες προθέσεις της Ε. Επιτροπής για την όξυνση - ενίσχυση των ¨μηχανισμών κύρωσης¨δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , σαν μηχανισμός παρακολούθησης και τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας , δεν διαθέτει το απαραίτητο κύρος.
Η κοινή γνώμη των χωρών-μελών αντιλαμβάνεται τους ¨Κομισάριους¨ σαν δημόσιους υπαλλήλους των Βρυξελλών , χωρίς καμία προσωπικότητα ( " profillos" ) , οι οποίοι δεν διαθέτουν επίσης ουδεμία δημοκρατική νομιμοποίηση ( " demokratische Legitimitaet" ) . Προφανώς με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε ¨ελλειμματικές χώρες¨ ( " Defizitlaender" ) .
Η διαρκώς επαναλαμβανόμενη πρόταση για ¨στέρηση του δικαιώματος ψήφου ¨ στο Ε. Συμβούλιο σε Επίτροπους που αντιπροσωπεύουν μια χώρα που επιμένει να παραβιάζει το ¨Σύμφωνο Σταθερότητας¨ , προαπαιτεί την τροποποίηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Αυτό ισχύει ακόμα παραπάνω για την περίπτωση αποκλεισμού μίας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.
Μια αλλαγή -τροποποίηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών απαιτεί την συναίνεση -συμφωνία όλων των κρατών-μελών. Υπάρχει και η σχετική εμπειρία από την περίπτωση των Δημοψηφισμάτων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα , όπως και με το Σύμφωνο της Λισαβόνας .
Όσα κράτη δεν επιθυμούν τις αλλαγές των Ε. Συνθηκών που προτείνουν κάποια άλλα κράτη- μέλη , μπορούν να καθυστερήσουν- ¨τρενάρουν¨ την προβλεπόμενη διαδικασία για πάνω από δέκα χρόνια .
ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΗ - ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ- ΟΝΤΟΤΗΤΑ 
( "Geborgte Staatlichkeit" )
Δεν υπάρχει μια ¨Ευρωπαϊκή Κρατική Οντότητα ¨ , η οποία θα μπορούσε με αποτελεσματικούς μηχανισμούς και με αναγνωρισμένο κύρος να επιβάλει σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα . Μπροστά στην ανάγκη αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση προσλαμβάνει τις υπηρεσίες του Δ.Ν.Τ. σαν θηριοδαμαστή.
Μετά από Γερμανικές σχετικές οχλήσεις η Ε.Ε. ανακάλυψε μια κρατική οντότητα , και μάλιστα αυτήν των ΗΠΑ που κυριαρχούν και ελέγχουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η προσκόλληση όμως στις υπηρεσίες του σημαίνει παράλληλα την παράδοση και συνθηκολόγηση του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Κεφαλαίου.
Αποδεικνύει παραστατικά πως χωρίς ¨έξωθεν βοήθεια¨ δεν είναι σε θέση να υπερασπίσει τα συμφέροντα του , ούτε μέσα στην ίδια την Ευρωζώνη.
Η μη- ύπαρξη μιας Ευρωπαϊκής κρατικής οντότητας αποτελεί την Αχίλλειο φτέρνα του λεγόμενου ¨Ευρωπαϊκού Σχεδίου¨ ( σ.σ.μ. , του ¨οράματος για μια καπιταλιστική -συμπαγή και αποτελεσματική ¨Ε.Ε. ) .
Για αυτό και όλες οι προσπάθειες των Βρυξελλών να πειθαρχήσουν τις χώρες της Περιφέρειας έχουν την ανάγκη συγκατάθεσης και πνεύματος συνεργασίας των ίδιων των χωρών αυτών.
Ποιος άλλος θα μπορούσε να επιβάλει στις χώρες της Περιφέρειας τα μέτρα αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και κοινωνικής ασφάλισης , μια πολιτική που έχει χαραχθεί στις Βρυξέλλες από τις χώρες του Κεντρικού Πυρήνα της Ε.Ε. , εκτός από τις ίδιες τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών ;
Από τις καλές διαθέσεις , την λεγόμενη ¨διαθεσιμότητα¨ των κυβερνήσεων της Περιφέρειας εξαρτάται η επιτυχία ή όχι των ¨Ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης¨.
Γι΄αυτόν το λόγο οι χώρες του ¨Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πυρήνα¨ προσπαθούν να προσδέσουν στο άρμα τους τις ηγετικές πολιτικές τάξεις ( σ.σ.μ., ή απλά τις ¨πολιτικές ηγεσίες¨ , " Eliten der Peripheriestaaten ") της Περιφέρειας με απειλές και με ενέργειες ¨εξευμενισμού¨ για την ¨προσέλκυση τους ¨ ( σ.σ.μ. , ή απλά ¨να τις ¨εξαγοράσουν¨- " Lockungen " ) .
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ - ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ - ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΑ .
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ¨ΔΟΞΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΙΛΛΕΙΜΜΕΝΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ¨ - ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ - ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ / ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ¨ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ¨ .
ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ¨ΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΖΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ - ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ¨ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ¨ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ( σ.σ.μ. , υπογράμμιση του συγκεκριμένου αποσπάσματος με κεφαλαία γράμματα είναι δική μας ).

Βλέπε επίσης σχετικά στην Παρένθεση ¨2¨ το σχόλιο του συντάκτη - μεταφραστή
που ακολουθεί το άρθρο και τις παραπομπές.

Επειδή όμως οι χώρες του Ευρωπαϊκού Πυρήνα μπορούν μόνο εμμέσως να επεμβαίνουν στις Χώρες της Περιφέρειας , προσπαθούν επίμονα να περιορίσουν την ¨εθνική - κρατική τους κυριαρχία¨ , κυρίως μέσω της Ε. Ένωσης .
Το ¨Υπαγορευμένο τον Μάιο του 2010 Μνημόνιο¨είναι ένα καλό παράδειγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό.
Διατυπώνεται μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια η μελλοντική πολιτική της Ελλάδος(ας) στους τομείς της εργασίας , συνταξιοδότησης και απασχόλησης.
Με τις ¨υπαγορευμένες οδηγίες¨ ( "DIKTAT" ) του ¨Μνημονίου¨ αφαιρείται κάθε εξουσία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η δυνατότητα διαμόρφωσης -συγκρότησης μιας εσωτερικής - εντός της Ελλάδος(ας) - πολιτικής βούλησης ( " innerstaatliche Willensbildung " ) , καθιστώντας τελικά κάθε Αντίσταση σε αυτή την πορεία αναποτελεσματική , χωρίς νόημα. ( " sinnlos ").
Την αντίδραση - άμυνα ( " Gegenwehr " ) στην υποβάθμιση της χώρας σε επίπεδο Προτεκτοράτου προσπαθεί να την οργανώσει η Αριστερά της Ελλάδας , η οποία θέτει σαν πρόσημο την ¨υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας¨ ( " Verteitigung der natiolen Souveraenitaet " ).
Από την σκοπιά αυτή , μπροστά σε αυτά τα δεδομένα,η διατήρηση του Εθνικού κράτους, σαν μια εστία της Δημοκρατίας , αποτελεί στην περίοδο που διανύουμε ένα προοδευτικό αίτημα ( "Progressive Forderung" ).
Οι διαμαρτυρόμενοι , οι διαδηλωτές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις έμαθαν -κατανόησαν με την εμπειρία αυτή ( " haben erfahren " ) πως τελικά δεν υπάρχει κανένα ουδέτερο ¨Ευρωπαϊκό Σχέδιο-Προγραμματικό Όραμα ¨ , πέρα των υπαρκτών Εθνικών κρατών ( " dass ee kein neutrales , jenseits der Nationalstaaten existierendes europaeisches Projekt gibt ")..
Σε τελική ανάλυση η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποτελεί τίποτα άλλο, εκτός από την έκφραση των ¨δεδομένων συσχετισμών δυνάμεων¨ ανάμεσα στα κράτη-μέλη της . Οι κυρίαρχες δυνάμεις εξουσίας στην Ε.Ε. είναι επιμερισμένες , έχουν ξεκάθαρα μοιράσει τα πράγματα αναμεταξύ τους. Η εξουσία βρίσκεται στις οικονομικά ισχυρές χώρες του Ευρωπαϊκού Πυρήνα , σε αυτή τηνν περίπτωση κυρίως στην Γερμανία ( "Und die Macht ist in der EU eindeutig verteilt" , σ.σ.μ. , με απλά λόγια , το ποιος πραγματικά μπορεί να ασκεί εξουσία στην Ε.Ε. είναι τελικά προκαθορισμένο γεγονός).
Ισχύει ακόμα η βασική αρχή : Ότι στον Καπιταλισμό δεν υπάρχει άλλη βάση για την τελική διαμόρφωση των σφαιρών επιρροής και οικονομικού συμφέροντος , εκτός από τον βαθμό δύναμης των συμμετεχόντων κρατών ( σ.σ.μ. του κάθε κράτους ξεχωριστά ) σε αυτό το παιχνίδι , ώστε να εξασφαλιστούν τα γενικά οικονομικά , χρηματοπιστωτικά , στρατιωτικά και άλλα συμφέροντα τους . Μια άλλη λύση δεν είναι νοητή.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ¨ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ¨ ΕΝΑ ΟΡΟΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ¨ΑΝΤΙ-ΕΘΝΙΚΟ ¨ ΣΧΕΔΙΟ ;
Παρόλα αυτά είναι ευρέως διαδεδομένη , επικρατεί η άποψη , και εδώ κυρίως ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους , ότι η Ε.Ε. αποτελεί έναν ¨Αντί-Εθνικό Προγραμματικό Σχεδιασμό¨ ( " antinationales Projekt " ) , το οποίο μάλιστα έχει σαν σκοπό την ¨Υπέρβαση του Εθνικισμού¨.
Για να αιτιολογήσουν την φαντασίωση τους αυτή ( " Phantasterei" ) επικαλούνται δυστυχώς ακόμα και την μεγάλη διεθνιστική παράδοση του Εργατικού κινήματος.
Το σύνθημα που σήκωσαν : ¨ Θέλουμε Περισσότερη Ευρώπη - Όχι λιγότερη ¨ ( " Mehr Europa - nicht weniger " , σ.σ.μ. , βλέπε Παραπομπή ¨1¨ στο τέλος ) δεν εξυπηρετεί μόνο ευθέως τα εγωιστικά εθνικά συμφέροντα των χωρών του Ευρωπαϊκού Πυρήνα , αλλά στοχεύει επίσης στην εξασθένηση των δικαιωμάτων κυριαρχίας ( " Souveraenitaetsrechte " ) των χωρών της Περιφέρειας. Γεγονός που προκαλεί στις τελευταίες ( σ.σ.μ. στις χώρες της Περιφέρειας ) τις αντίστοιχες αντιδράσεις που θέτουν σαν πρωταρχικό σκοπό την ¨Υπεράσπιση του Έθνους¨.
Συνεπώς το σύνθημα ¨Περισσότερη - Όχι λιγότερη Ευρώπη¨ αποτελεί το πιο σίγουρο μέσο για να οξυνθεί η Ευρωπαϊκή κρίση και να μετατραπεί σε πολιτική , με τελικό αποτέλεσμα να έχει συκοφαντηθεί ολοκληρωτικά κάθε ιδέα που αναφέρεται στο τι θα μπορούσε να σημαίνει πραγματικά μια ¨ Ευρώπη της Αλληλεγγύης και της Ισότιμης Συνεργασίας ¨ .

Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας , η οποία δεν μπορεί η δεν θέλει να κατανόηση αυτή την κατάσταση και τις αιτίες που την προκαλούν ( " diese Zusamenhaenge " ) , όπως επίσης η αδυναμία και η απουσία μιας Ριζοσπαστικής Αριστεράς , στις χώρες που θίγονται περισσότερο από την οικονομική κρίση , προσφέρει το έδαφος στις δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς , ώστε να επιβληθούν , δήθεν , σαν οι πραγματικοί υπερασπιστές του Έθνους. Μόνο στην Ισλανδία και την Ελλάδα φαίνεται τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Βλέπε επίσης σχετικά στην Παρένθεση ¨3¨το σχόλιο του συντάκτη - μεταφραστή , το οποίο ακολουθεί το άρθρο και τις παραπομπές
 

Στον Βορρά ξεκίνησε ο Αγώνας Αντίστασης ενάντια στις εκβιαστικές πολιτικές της Ολλανδίας και της Αγγλίας από ¨Κινήσεις-Πρωτοβουλίεςς Πολιτών για την Δημοκρατία και την υπεράσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας¨.
Στην Ελλάδα είναι η ¨Ριζοσπαστική Αριστερά¨ που ηγείται του αγώνα ¨για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού¨ .
Αντίθετα στην Ουγγαρία και την Σλοβακία καταψηφίστηκαν οι Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με την ανάδειξη δεξιών κυβερνήσεων.
Οι τελευταίες κυβερνώνται με πολιτικά προγράμματα που αποτελούν μια μίξη από ¨εθνικές σοβινιστικές και ατελείωτες - ασυγκράτητες υποσχέσεις κοινωνικών παροχών¨. Και στην Πορτογαλία φαίνεται να επέρχεται πολιτική αλλαγή ή τουλάχιστον θα υποχρεωθούν οι Σοσιαλδημοκράτες να δεχτούν την συγκρότηση ενός ¨Μεγάλου Συνασπισμού¨ μεταξύ των κομμάτων.
Στην Ισπανία ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Θαπατέρο απολαμβάνει ακόμα με το ζόρι μια ¨περίοδο χάριτος¨.
Η δημοτικότητα του έχει πέσει στα επίπεδα του Γ. Παπανδρέου , ο οποίος σαν πρωθυπουργός και πρόεδρος της ¨Σοσιαλιστικής Διεθνούς¨( ! ) το μόνο που του απομένει είναι να εκτελεί την πολιτική του Χρηματιστικού Κεφαλαίου.
Αποτελεί πια μια ασήμαντη παρενέργεια της Ευρωπαϊκής κρίσης ότι επιτελείται παράλληλα και το λιμάρισμα των τελευταίων προπυργίων ( " Bastionen" ) της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.
Εκεί που καταφέρνουν να βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες ακόμα στην εξουσία τους επιτρέπεται να επιτελούν την βρώμικη δουλειά για τις Αγορές Κεφαλαίου , πριν εκδιωχθούν οριστικά. Η Ευρώπη διολισθαίνει μέσω της κρίσης προς τα Δεξιά !
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Όμως ο ¨λογαριασμός για το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο¨ θα καταφέρει μόνο τότε να είναι σωστός , εάν πετύχει , τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα , η πολιτική μείωσης των κρατικών προϋπολογισμών και της αποδόμησης των κοινωνικών παροχών.
Βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά η Επιτροπή των Βρυξελλών και το Δ.Ν.Τ στην Ουάσινγκτον πως η μείωση του δημοσιοοικονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα και στα άλλα ¨ελλειμματικά κράτη¨ , θα πετύχουν μόνο στην περίπτωση που σε αυτά η Εθνική Οικονομία καταφέρει να επιστρέψει στο μονοπάτι , στο πεδίο της ανάπτυξης. Προς το παρόν όμως δεν διαφαίνεται μια τέτοια εξέλιξη.
Αντιμέτωπες βρίσκονται σήμερα οι δυνάμεις της Γερμανικής δύναμης και της οικονομικής σταθερότητας των χωρών του Ευρωπαϊκού Πυρήνα με τις οικονομίες των χωρών της Περιφέρειας που βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένης αδυναμίας και εξασθένισης.
Τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και οι παρατεταμένες κοινωνικές αντιδράσεις σε αυτά καθιστούν αβέβαια την επιτυχία του προβλεπόμενου στόχου για την μείωση των δημοσιοοικονομικών ελλειμμάτων της μέχρι το 2013. Τα βάναυσα μέτρα εξοικονόμησης πόρων οδηγούν την χώρα αυτή σε μια ακόμα βαθύτερη κρίση.
Οι ¨μεγάλες αποδόσεις¨ ( " Renditen" , σ.σ.μ. , μεγάλοι τόκοι) που την υποχρέωσαν , με αφορμή την οικονομική κρίση , να καταβάλει για κάθε νέο κρατικό δανεισμό παραμένουν στα ύψη ,ακόμα και μετά τα ¨Ευρωπαϊκά Μέτρα Στήριξης¨ της .
Για ποιο λόγο άλλωστε να παραιτηθούν οι τράπεζες από αυτή την καλή ευκαιρία που τους προσφέρεται για αθέμιτο κέρδος στην Ελλάδα ( " gutes Geschaeft " ) , όταν μάλιστα έχει εξασφαλιστεί σε αυτές να μην διατρέχουν κανένα κίνδυνο ¨επισφάλειας¨ ( σ.σ.μ. , τους τα έχουν εγγυηθεί , " hat man ihnen doch jedes Risiko dafόr abgenommen " ).
Το 2013 αποτελεί το ¨έτος ορόσημο¨ που έχουν θέσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την επίτευξη της οικονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας. Μόνο μέχρι τότε ισχύει το ¨Πακέτο Σωτηρίας¨ , μέχρι τότε έχουν συμφωνήσει οι ¨εταίροι¨ να της παρέχουν δάνεια .
Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν ήδη από τώρα προαναγγείλει πως δεν θα δεχθούν , με τίποτα ( " auf keinen Fall " ) , μια ¨νέα έκδοση¨ του (" Neuflage" , σ.σ.μ. ,ανανέωση ) .
Ο ¨χρόνος συνεπώς πιέζει¨ ( " die Zeit ist knapp " , σ.σ.μ. , ο χρόνος μικραίνει -περιορίζεται ).
Στο βαθμό που δεν επιτευχθεί μέχρι το 2013 η σταθεροποίηση της χώρας , προς το παρόν έτσι διαφαίνεται , αναδύεται - τίθεται τελικά εκείνο το ερώτημα , που δεν θέλησε να απαντήσει η ¨Τρόικα¨ ( " EURO - GRUPPE " ) όταν αποφάσιζε τα μέτρα για την Ελλάδα :
Μπορεί να ξεπεραστεί η σημερινή Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση χωρίς να αποφασιστεί μια ¨μερική αποχρέωση¨ των χωρών-μελών της Ε.Ε. ; ( " Teilentschuldung" ) .
Βλέπε σχετικά στην Παρένθεση ¨4¨ το σχόλιο του συντάκτη-μεταφραστή που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου και των παραπομπών
Το αργότερο τότε λοιπόν , ( σ.σ.μ. , στα τέλη του 2013 ) η απάντηση που θα πρέπει να δοθεί σε αυτό το ερώτημα θα είναι : ΟΧΙ
Για τις τράπεζες θα έχει σημάνει η ώρα της λήξης των ¨ελεύθερων γευμάτων¨ ( σ.σ.μ. ο αρθρογράφος πολύ χαρακτηριστικά το αναφέρει σαν τέλος της περιόδου " FREE LUNCH " ) . Θα πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεων τους.
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ- ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( σ.σ.μ. , υπογράμμιση κεφαλαία γράμματα δική μας ).
Με την έγκριση του ¨Πακέτου Στήριξης¨ για την Ελλάδα την άνοιξη του 2010 , ΑΠΛΑ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΙΚΟΥ ΣΒΗΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ( σ.σ.μ. , υπογράμμιση δική μας ) , γεγονός που οδήγησε σε χάσιμο χρόνου και στην διασπάθιση πολλών χρημάτων ( " viel Geld vergeutet " , σ.σ.μ. , σημαίνει απλά πως ¨χάθηκαν πολλά χρήματα¨ ).

Βέβαια κάθε προσπάθεια πρόβλεψης μιας εξέλιξης μπορεί να αποτελεί μία υπόθεση.
Ακόμα πιο αβέβαιες είναι οι εκτιμήσεις που αφορούν τις ενδεχόμενες συνέπειες εξ αυτής της πρόβλεψης.
Όμως αποκαλυπτικό είναι ένα ¨σενάριο για το μέλλον¨ ( " Zukunftsszenarios " , σ.σ.μ. , ¨ μελλοντολογικό σενάριο " ) που δημοσιεύτηκε στην ¨Γενική Εφημερίδα της Φραγκφούρτης ¨ ( FAZ , Frankfurter Allgemeine Zeitung , σ.σ.μ. για πολλούς η επίσημη εφημερίδα των Γερμανών κεφαλαιοκρατών η οποία συμβαίνει να εκδίδεται και στην πόλη που εδρεύει και το Γερμανικό Χρηματιστήριο, την Φρανκφούρτη ) με αφορμή των Ευρωπαϊκών αποφάσεων για την Ελλάδα στις αρχές του Μάη 2010 .
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η Ελληνική κρίση θα οδηγήσει στα τέλη της δεκαετίας μας στην διάσπαση της Νομισματικής Ένωσης των χωρών-μελών της Ε.Ε. και στην συγκρότηση ενός ¨Μπλοκ Σκληρού Νομίσματος¨ ( " Hartwaehrungsblock " ) που θα αποτελείται από την Γερμανία , την Αυστρία , την Ομάδα κρατών των ¨Μπένελουξ¨ και την Φινλανδία. Σε αυτό το μπλοκ προβλέπεται να ενταχθούν στην συνέχεια η Τσεχία και η Πολωνία. Σε αυτή την ¨μελλοντολογική πρόβλεψη¨ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ¨Ε.Ε.¨ - Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ - ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ( σ.σ.μ. , η υπογράμμιση με κεφαλαία γράμματα δική μας ).
Η παρουσίαση , το σκεπτικό αυτό ( σ.σ.μ. , του ¨σεναρίου¨ ) μας αποκαλύπτει ορισμένα σημαντικά πράγματα ( " hoechst aufschlussreiche Darstellung ") :
Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συμπεράνουμε το πώς σκέπτεται μια έγκριτη και ευρείας επιρροής Γερμανική εφημερίδα για την σημασία της ¨Γερμανό-Γαλλικής Συνεργασίας¨ . Σύμφωνα με την " FAZ " μόνο ωφέλει θα μπορούσαν να αποκομισθούν από την διάσπαση της υπάρχουσας ¨Νομισματικής Ένωσης¨ :
Απόσπασμα :
¨ Η ¨Ευρώπη των Δύο Ταχυτήτων ¨ λειτουργούσε καλλίτερα ( " Mit den zwei Geschwindigkeiten fuhr Europa besser " ) . Ο νέος προτεινόμενος Συνδυασμός Δυνάμεων ( " Konstellation" , σ.σ.μ., δηλαδή το ¨νέο σκληρό νομισματικό μπλοκ ¨ ) θα επιτρέψει μια μεγαλύτερη ευελιξία ¨ ( σ.σ.μ.βλέπε σχετικά Παραπομπή ¨2¨ στο τέλος ).
Ένα πράγμα δεν αναφέρεται σε σενάριο αυτό : Η νέα ¨σκληρή¨ Νομισματική Ένωση¨ , η ο ποια προβλέπετε να ισχύσει μόνο για ένα μικρό μέρος των χωρών-μελών της Ε.Ε. , θα αποτελεί ένα ακόμα πιο εξαρτώμενο και οριστικά καθοδηγούμενο από την Γερμανία κατασκεύασμα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές η σημερινή οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε μια ¨Ανακατανομή Εξουσίας¨ στην Ε.Ε. ( " Die Krise wόrde demnach zu einer Neuverteilung der Macht in der Europδischen Union fόhren. " ) .
Σίγουρα είναι παρακινδυνευμένη μια τέτοια προοπτική. Με όσα συμβαίνουν όμως σήμερα δεν μπορεί κανείς την αποκλείσει ( " Auszuschlieίen ist eine solche Entwicklung inzwischen aber nicht mehr " ).
Οι περιγραφόμενες ρωγμές και τα νέα σχίσματα ανάμεσα στην Ε.Ε. , όπως επίσης η πτώχευση της Ελλάδας σαν κράτος της Ευρωζώνης , θα οδηγήσουν σε σοβαρές οικονομικές και πολιτικές παραμορφώσεις. Θα χαθούν περιουσίες σε μεγάλη έκταση και θα προκληθεί νέα ανθρώπινη δυστυχία και πόνος.
Η κατάσταση αυτή θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι οι βασιζόμενες στην αναρχία της ιδιωτικής - ατομικής ιδιοκτησίας καπιταλιστικές κοινωνίες , οι οποίες διοικούνται από κυβερνήσεις που είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στην εξασφάλιση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής , ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΟΦΛΗΣΕΙ - ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ( " sind historisch laengst ueberfaellig geworden " , σ.σ.μ. , υπογράμμιση με κεφαλαία γράμματα δική μας ).

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ANDREA WEHR
Επίλογος ¨Νταντόν¨ :
¨ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ-ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΝΑ Σ Ω Π Α Ι Ν Ε Ι - ΝΑ Σ Ι Γ Ε Ι ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ...;¨
Wer aber vom Kapitalismus nicht reden will, sollte auch vom Faschismus schweigen."
¨Max Horkheimer¨
Παραπομπές του συγγραφέα : 

1 Jόrgen Trittin, Mehr Europa, nicht weniger!, in: Jungle World Nr.9 vom 22.7.2010
2 Die Alternative, in: FAZ vom 15.5.2010
Βιογραφικά στοιχεία :
Ο Ανδρέας Βερ ( Andreas Wehr ) είναι νομικός και επιστημονικός συνεργάτης της
¨ Συνομοσπονδιακής Παράταξης της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Πράσινη Αριστερά του Βορρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ¨ (" Konfφderalen Fraktion der Vereinten Europδischen Linken / Nordische Grόne Linke " im Europδischen Parlament ) και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για την Ε.Ε. και την οικονομική κρίση με ιδιαίτερες διαθέσεις αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό.
Περισσότερες πληροφορίες στην προσωπική του ιστοσελίδα :
www.andreas-wehr.eu
ΠΑΡΕΝΘΕΣΕΙΣ - Σχόλια συντάκτη - μεταφραστή :
1.
Η ¨Απόφαση της Λισαβόνας ¨ του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ¨σχετικά με τα όρια μεταξύ κρατικής κυριαρχίας και ενσωμάτωσης σε υπερεθνικούς οργανισμούς¨ έχει πολιτικό ενδιαφέρον , αλλά δυστυχώς δεν καταγράφηκε στην Ελλάδα από την μεταπρατική ¨δεξιά - αριστερή διανόηση¨ και το σώμα των "Embedded" ( ενσωματωμένων στο σύστημα δημοσιογράφων, όρος και ¨φρούτο¨ που πρωτοεμφανίσθηκε στον 1ο Πόλεμο του Κόλπου όπου εγκαινιάσθηκαν οι ¨θερμοί πόλεμοι¨ μετά από τον ¨ψυχρό πόλεμο¨).
2.
Για την κατανόηση και ενίσχυση της συγκεκριμένης αναφοράς του Ανδρέα Βερ ας αναλογιστούμε επίσης τo πρόσφατο ¨Γερμανικό Θέατρο Σκιών¨ με την βράβευση του κ. Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο ΜΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ¨ΤΕΘΡΙΠΠΟ¨- ΑΡΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 500 ΧΡΟΝΙΑ ¨ΕΦΟΡΜΗΣΕΙΣ¨ ΓΙΑ ΤΗΝ ¨ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ...;¨.
3.
Στο σημείο αυτό θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι ο με καλές προσθέσεις αρθρογράφος έχει μια ας το πούμε μια ελλιπή και ¨ρομαντική¨ αντίληψη για το πόσο η Αριστερά στην Ελλάδα ηγείται του ¨ αγώνα για την υπεράσπιση του κράτους-έθνους σαν εστία της δημοκρατίας απέναντι στις επιθέσεις του μητροπολιτικού ιμπεριαλισμού των κρατών- μελών της Ε.Ε.¨
Επίσης η οφειλόμενη μάλλον σε ελλιπή ενημέρωση εκτίμηση του ¨ότι μόνον στην Ελλάδα και την Ισλανδία δεν επωφελούνται οι δεξιές μέχρι και εθνικιστικές δυνάμεις από την έλλειψη μιας Αριστεράς στην υπεράσπιση του ¨δικαιώματος εθνικής κυριαρχίας¨ είναι - λάθος -
Η δύναμη του ΛΑ.Ο.Σ και άλλων λαϊκιζόντων δυνάμεων που πολλές φορές πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες κατά των υπαγορεύσεων ¨των ξένων δυνάμεων¨ με αιχμή την ¨υπεράσπιση της πατρίδας¨ , ακριβώς επειδή ¨αδυνατεί¨ η Αριστερά να το κάνει λόγω του ιδεολογικού κομφούζιου που την διακατέχει ή διότι ανήκει- πια- σε μια ¨άλλη τάξη πραγμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο¨ , είναι μεγάλη και θα μάλλον θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
Με την αναφορά αυτή δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις αγνές προθέσεις ¨όλων¨ όσων μάχονται μέσα από τις γραμμές τέτοιων οργανώσεων και κινήσεων ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και τις συνέπειες της για τον ελληνικό λαό για μια ¨καλλίτερη και ευημερούσα Ελλάδα ...;¨ , δεν μπορούν θεωρούνται όλοι τους ¨εχθροί¨ , επειδή απλά αντιλαμβάνονται τις συνέπειες , αλλά όχι τις αιτίες ...; , ένα γεγονός άλλωστε που συμβαίνει και με πολλούς ¨αυτοπροσδιοριζόμενος αριστερούς¨ .
Το επικίνδυνο είναι ότι μάλλον δεν έχουν κατανοήσει πως η ¨καταραμένη παγκοσμιοποίηση¨ είναι παιδί του ¨επαναστατικού καπιταλισμού¨ που ¨σπάει σύνορα¨ και διαλύει ¨πατρίδες¨ για τις ανάγκες του ¨παγκόσμιου εμπορίου της άνισης αγοράς¨ και της ¨παγκόσμιας αγοράς - μετακινούμενης εργασίας¨ που την ονομάζουν ¨εθελοντική¨ μετανάστευση , σχεδόν ¨ανθρώπινο¨ δικαίωμα για ¨ελεύθερο τουρισμό- περιήγηση στην πατρίδα μας γη ...;¨ .
Όπως επίσης και το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες αυτών των ¨δεξιών πατριωτικών οργανώσεων¨ που προσπαθούν να αντιπαλέψουν τις -συνέπειες- της ¨παγκοσμιοποίησης¨ έχουν ¨άλλες πολιτικές καταβολές¨ και ¨άλλους ιδεολογικούς προσανατολισμούς¨ - που σε τελική ανάλυση δεν θα εξυπηρετήσουν ούτε την πατρίδα , ούτε το λαό , ούτε τους εργαζόμενους , που πάντα υπέφεραν και σήμερα ακόμα περισσότερο .
Το έχουν δείξει και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι τον 19ο αιώνα με τις εκατόμβες των θυμάτων τους. Αυτού του είδους ο ¨πατριωτισμός¨ σκλάβωσε εκτός των άλλων και ισοπέδωσε τον ανθρώπινη προσωπικότητα , όπως συμβαίνει και σήμερα με τον ¨διεθνιστικό καπιταλισμό της ιμπεριαλιστικής δημοκρατίας ¨.
Αλλά για αυτή την εξέλιξη φταίει και η μεταμοντέρνα ¨Αριστερά¨.
4.
Το θέμα αυτό της ¨Teilentschuldung¨, του μερικού 'η ακόμα και του ολοκληρωτικού σβησίματος των δανείων της , στην Ελλάδα πότε το αναφέρουμε , αφελώς ή σκόπιμημα , σαν ¨αναχρέωση¨, πότε σαν ¨επαναδιαπραγμάτευση¨ του χρέους μας ,
Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΤΕΙ - ΝΑ ΜΑΣ ¨ΧΑΡΙΣΤΕΙ¨ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ
ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥΣ ¨ΑΘΕΜΙΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ¨ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ , γεγονός όμως που δεν θέλει η άρχουσα αστική τάξη της χωρας μας ΚΑΙ η ¨Gut - Αριστερά¨ να
αναφέρεται , για να μην εκληφθεί σαν ¨ανικανότητα ¨ και ¨πτώχευση¨ της χώρας , που δεν θα ήταν.
ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ - ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ- ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΧΡΕΗ ¨ΜΑΣ¨ , τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών ούτε τα είδε , ούτε τα κατάλαβε , ούτε τα ¨απόλαυσε¨, ¨πρέπει¨ όμως να τα πληρώσει ελληνικός λαός κοιτώντας ζαλισμένος από μακριά τις ¨νόμιμες¨ και αυθαίρετες βίλες των ¨συμπατριωτών του¨ στις βουνοκορφές , τις παραλίες και τις ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΕΣ ακόμα ).
**************************

Για περισσότερη ενημέρωση και κατανόηση , για να υπάρχει συνοχή και ¨ειρμός¨ στον προβληματισμό, διάβασε επίσης και το προηγούμενο άρθρο του Ανδρέα Βερ:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επίσης και το άρθρο του γερμανού αριστερού οικονομολόγου Werner Rόgemer :
ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ !
ΑΛΛΑ -ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ - ΑΡΘΡΑ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ¨ΝΤΑΝΤΟΝ¨ :
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 

http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=167617#167617
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ "SPIEGEL" ΚΑΙ Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ "Μ.Μ.Ε." 

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1134855
"JUNGE-WELT" : ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ : ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ !
ΤΟ 4ο ΡΑΙΧ ΒΡΑΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ...; 

http://indy.gr/analysis/to-4o-raich-brabeyei-ton-neo-katochiko-prothypoyrgo-toy ...;
¨ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ¨ -ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;;;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ 200 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ¨ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ-ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ¨ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ¨ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ...;¨ 

http://www.ardin.gr/node/232
Η ¨ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ¨ ΚΑΙ Η ¨3η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ¨ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ...; 

http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=182310
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1212089 ( εδώ ¨δημοσιεύτηκε¨ σαν ¨απαγορευμένο- ανεπιθύμητο άρθρο¨ στην ¨κόλαση¨ με το υδατογράφημα-σφραγίδα : ¨κρυμμένα κείμενα¨ , μπορεί να το δει ο καθένας και να καταλάβει ...; ).
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
¨ Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία- είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη ...;¨
Μίλαν Κούντερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου