Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ: Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ...

Η άποψη των πολυεθνικών

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των πολυεθνικών εταιριών αναφέρουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα συναντά πολλά και ανυπέρβλητα εμπόδια. 
Όπως υποστηρίζουν, το υψηλό λειτουργικό κόστος, οι συνεχείς αυξήσεις των φόρων και το υψηλό κόστος μεταφοράς, καθιστούν αδύνατη τη μείωση των τιμών των προϊόντων.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Nestle Ελλάς, Laurent Dereux, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των τιμών, καθώς η εταιρία διατηρεί τις ίδιες τιμές, από τις αρχές του 2009. Ο κ. Dereux τόνισε ότι οι τιμές της Nestle Ελλάς σε βασικά προϊόντα καφέ στην Ελλάδα είναι φθηνότερες σε σχέση με το εξωτερικό.»...


Σεβόμενοι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestle Ελλάς αναζητήσαμε να δούμε τα οικονομικά στοιχεία της πολυεθνικής στην Ελλάδα και της μητρικής της εταιρείας ώστε να διαπιστώσουμε αν πραγματικά είναι σε τόσο δεινή θέση ώστε να μην μπορούνε να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους στην Ελλάδα, έστω και προσωρινά. Ώστε να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους πελάτες τους (που χρόνια κερδίζουν σημαντικά ποσά από εμάς) να ξεπεράσουν τις δυσκολίες των καιρών...

Η εκτίμησή μας, με τις πολύ λίγες γνώσεις οικονομικών που μπορούμε να έχουμε σε σύγκριση με την τεράστια πολυεθνική εταιρεία, είναι ότι αν η εταιρεία μειώσει τις τιμές στην Ελλάδα κατά 20% θα απολέσει ελάχιστα δεκαδικά της μονάδας του παγκοσμίου τζίρου της και με βεβαιότητα δεν θα καταρρεύσει οικονομικά. Και είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα ευγνωμονούν στην συνέχεια την μεγάλη πολυεθνική που δέχτηκε να χάσει λίγα από τα τεράστια κέρδη της ώστε να μας βοηθήσει.

Δείτε λοιπόν τα αποτελέσματα
Ελληνικός ισολογισμός http://www.nestle.gr/userfiles/file/NESTLE_OSk_311209.pdf

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ-ΕΣΟΔΟΥ
NESTLE ΜΗΤΡΙΚΗ
NESTLE HELLAS
ΝΟΜΙΣΜΑ
ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ
ΕΥΡΩ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
   100.579.000.000,00  
        368.113.097,00  
ΚΟΣΤΟΣ ΠΩΛΗΘΕΝΤΩΝ
     43.467.000.000,00  
        147.823.267,00  
ΜΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
     57.112.000.000,00  
        220.289.830,00  
ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
57%
60%
ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ
     11.838.000.000,00  
          75.009.755,00  
ΦΟΡΟΙ
       3.087.000.000,00  
          29.654.636,00  
ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΜΕΤΑ ΦΟΡΩΝ
       8.751.000.000,00  
          45.355.119,00  
ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
26%
40%
ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΣΑΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
8,70%
12,32%

Η Nestle Ελλάς τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2009 διότι παραβίαζε επί σειρά ετών την νομοθεσία περί ανταγωνισμού και της επιβλήθηκε πρόστιμο 30,000,000€. Δηλαδή με διάφορες παράνομες πρακτικές απέκλειε ανταγωνιστές από την αγορά με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων στα οποία έκανε τις παρανομίες να παραμένουν πολύ υψηλά. Για τα υπερκέρδη που απέκτησε τα χρόνια των παρανομιών (το διάστημα των παρανομιών είχε κέρδη προ φόρων 450,000,000€, μέρος των οποίων οφειλόντουσαν στις παρανομίες) προς το παρόν της έχει καταλογιστεί μόνο το ανωτέρω πρόστιμο. Ουδεμία αποζημίωση δεν θα καταβάλει στους έλληνες καταναλωτές.

Για την καθυστέρηση στην εξέταση της υπόθεσης αυτής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (συνολικός χρόνος 7 χρόνια) τιμωρήθηκε πρωτόδικα ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού με 9 μήνες φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος. Είχε την υπόθεση 2,5 χρόνια στο «συρτάρι» (δεν εννοούμε βεβαίως ότι η υπόθεση ήταν στο συρτάρι 2,5 χρόνια με ευθύνη της πολυεθνικής εταιρείας).

Ο Γιώργος Δρίτσας, ο καφεπώλης, άνθρωπος που τόλμησε να πολεμήσει τις παρανομίες της Νεστλε, έχασε την ζωή του από καρδιακή ανακοπή τον Μάιο του 2010.

Η γκάμα των προϊόντων του Ομίλου Nestlé στην χώρα μας περιλαμβάνει:
  • Προϊόντα ειδικής διατροφής για βρέφη και παιδιά (NAN, ΑLFARE, NESLAC, JUNIOR κλπ.)
  • Καφές (NESCAFE, ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ, BUONDI, κλπ.)
  • Σοκολάτες (CRUNCH, SMARTIES, KIT KAT, κλπ.)
  • Στιγμιαία Σοκολατούχα Ροφήματα (LE CHOCOLAT, NESQUIK, κλπ.)
  • Προϊόντα μαγειρικής (κύβοι, σάλτσες, σούπες και πουρές MAGGI)
  • Φυσικό μεταλλικό νερό (KOΡΠΗ, PERRIER, S.PELLEGRINO, CONTREX, κλπ)
  • Είδη μαζικής εστίασης (CHEF,  MAGGI, κλπ)
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (FITNESS, CLUSTERS, NESQUIK , CHEERIOS, COOKIE CRISP, κλπ) bars δημητριακών (FITNESS, NESQUIK, CHEERIOS, CRUNCH, κλπ)
  • Παγωτά (BOSS, NIRVANA, MAGNUM, MAXIBON, κλπ)
  • Προϊόντα μαζικής εστίασης (Food Service) και αυτόματων πωλητών (vending)
  • Προϊόντα για κατοικίδια (PURINA, GOURMET, FRISKIES, κλπ.)


ΦΛΩΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

4 σχόλια:

  1. Στον παραπάνω πίνακα υπάρχει ενα ΣΟΒΑΡΟ ΛΑΘΟΣ. Τα κέρη αφορούν την χρήση του 2009. Τα κέρδη αυτά φορολογήθηκαν με 25%.
    Ο φορολογικός συντελεστής γίνεται 40% στα διανεμόμενα κέρδη από εφέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ή ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ... ΠΑΖΑΡΙ?

    Διάβασα με έκπληξη μου ότι ο νύν διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού) που ανήκει στο υπουργείο πολιτισμού είναι ο κ.κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτας. Και αναρωτήθηκα τι σχέση μπορεί να έχει ένας τέως
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ NATWEST BANK
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ SONY HELLAS A.E.
    ΥΨΗΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ SAMSUNG
    ME TON ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!!!!

    Μετά όμως θυμήθηκα πως στην κυβέρνηση του Γιωργάκη μόνο τέτοιοι χωράνε με αμερικανόφιλο προφιλ. Διάβασα και το βιογραφικό του εν λόγω κυρίου και έβγαλα το συμπερασμά μου.. διαβάστε
    O JEFREY τέτοιους στυγνούς "Ελληναράδες" θέλει για κυβέρνηση!!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ....

    Ο Κώστας Μπαλαφούτας σπούδασε στις ΗΠΑ είναι κάτοχος BS in Economics and Operations Research from Wharton School of Finance Commerce of the University of Pennsylvania και MBA in Finance and Marketing from University of Michigan.

    Αντε και πρόεδρος της δημοκρατίας βρε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά όλα αυτά αλλά δεν ξέρω τι σχέση έχουν με το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν ένας μεγαλοκαρχαρίας προσλαμβάνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού τι άλλο θέλει κανείς για να συσχετίσει τον παράδεισο τον πολυεθνικών με το ίδιο το κράτος!
    Αυτό που καταλαβαίνω προσωπικά είναι ότι ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ! Ανοίγεις την μια πόρτα και μπαίνεις στο άλλο δωμάτιο. Τι άλλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου