Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΣΟΡΤΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΥΝ ΤΑ SPREADS, ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΟΥΝ ΤΑ CDS ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟ Χ.Α.


Στο τέλος εσείς θα αξιολογήσετε αν όντως ο τίτλος είναι προκλητικός ή όχι και αν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
 
Ανατρέχοντας στο παρελθόν και αξιολογώντας ποιοι ξένοι έστησαν το κερδοσκοπικό παιχνίδι στα CDS στο Credit Default Swaps στο παράγωγο των ομολόγων θα διαπιστώσει ότι είναι συγκεκριμένοι επενδυτικοί οίκοι.

Τα CDS είναι το ασφάλιστρο που πληρώνει ένας επενδυτής για την έκθεση του στα ελληνικά ομόλογα είναι ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου. Στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 885 μονάδες βάσης που σημαίνει για κάθε 10 εκατ έκθεση σε ελληνικά ομόλογα πληρώνει ένας επενδυτής 885 χιλ δολάρια ασφάλιστρο κινδύνου.

Η έκθεση σε παράγωγα είναι προφανώς προαιρετική είναι εργαλείο επενδυτικής ισορροπίας σε αγορές υψηλού ρίσκου.

Όλα αυτά καλά αλλά τι συνέβη στην Ελλάδα , τι συμβαίνει τώρα και κυρίως για να μην ξεχνιόμαστε ο τίτλος πως δικαιολογείται;

Στην Ελλάδα λοιπόν ομάδα hedge funds συνεπικουρούμενα από την Goldman Sachs την J P Morgan την Citigroup , την Morgan Stanley και άλλους π.χ. από την Ευρώπη την αλησμόνητη  Deutsche Bank - αποφάσισαν να χτυπήσουν την αδύναμη Ελλάδα.

Τα spreads και τα CDS ήταν ο στόχος για να αποσταθεροποιηθεί η οικονομία και η αγορά. Φθάσαμε σε spreads και CDS στις 1000 και πλέον μονάδες βάσης.

Επιτεύχθηκαν υπερκέρδη και προφανώς όλοι οι μεγάλοι short στα ελληνικά ομόλογα πέτυχαν από τα μέσα  του 2009 έως και σήμερα πάνω από 5 δις ευρώ κέρδος.

Όταν πριν λίγο διάστημα διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εναρμονιστεί με τις επιταγές του μνημονίου και την ίδια στιγμή παρενέβη και η ΕΚΤ αγοράζοντας σωρευτικά τους τελευταίους μήνες 48 -50 δις ελληνικά ομόλογα το κερδοσκοπικό κεφάλαιο καταλάγιασε άρχισε να μειώνει τις short θέσεις και διαφαινόταν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Γεγονός σταθμός και η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Το παράδοξο οι ξένοι που σόρταραν την αγορά εξόφθαλμα και προκλητικά εκτοξεύοντας τα spreads και τα CDS και υποχρεώνοντας στην Ελλάδα να δηλώσει αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές ήρθαν στην Ελλάδα- το καλοκαίρι όλα αυτά – για να πωλήσουν ιδέες για επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.

Οι ξένοι διαπίστωσαν ότι θα κερδίσουν περισσότερα αν  αλλάξουν στρατηγική και έτσι ξαφνικά άρχισαν να παρουσιάζουν εκθέσεις τεκμηριώνοντας τις καλές προοπτικές των τραπεζών αλλά και να αναγνωρίζουν πρόοδο στην οικονομία.

Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο.

Δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο ανήμπορο να απεξαρτηθεί από το διεθνές δίκτυο χειραγώγησης των αγορών  υποχρεώθηκε να συρθεί και να προσφύγει στους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Π.χ. προκαλεί κατάπληξη πως η Goldman Sachs στην κυριολεξία το ξεφτίλισε στο σορτάρισμα των CDS της Ελλάδος ποντάροντας στην χρεοκοπία εμφανιζόταν στο ελληνικό δημόσιο και στις τράπεζες να πουλήσει … την θετική προοπτική της Ελλάδος.

Δυστυχώς για το δημόσιο και τις τράπεζες είναι εξαρτημένες από το διεθνές κύκλωμα χειραγώγησης των αγορών και υποχρεώθηκαν πληρώνοντας αδρά να ζητήσουν την βοήθεια τους.

Έως εδώ καλά αλλά τι συνέβη και καταλήξαμε στο τίτλο τα σκουλήκια  βγήκαν παγανιά;

Δεν είναι δυνατό αυτοί που έως πρόσφατα παρουσιάζονταν οι θιασώτες της αγοράς στην Ελλάδα, εκθέσεις τους εκθείαζαν την οικονομία  να σορτάρουν εκ νέου ελληνικά ομόλογα να πιέζουν την αγορά.

Οι αμερικανοί επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs Morgan Stanley Citigroup τις τελευταίες ημέρες πότε η μια πότε η άλλη πουλάει ελληνικά ομόλογα.

Συμπτωματικά όλοι αυτοί είναι ανάδοχοι σε αμκ ή σύμβουλοι του δημοσίου.

Δεν είναι δυνατό οι ίδιοι επενδυτικοί οίκοι να σορτάρουν τα ομόλογα της Ιρλανδίας με τον ίδιο στόχο να οδηγήσουν την χώρα στην χρεοκοπία στο τεχνικό default.

Δεν είναι δυνατό οι χειραγωγοί των αγορών, να προκαλούν με την επενδυτική τους στάση και συμπεριφορά.

Δρουν και λειτουργούν στα σκουλήκια καταχθόνια.

Βέβαια υπάρχει ένα αντεπιχείρημα η Ελλάδα ας μην έδινε λαβή να καταστεί η χώρα βορρά του κερδοσκοπικού κεφαλαίου.

Ας είχε τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία και να κλαίγεται ως χώρα ότι μας χτυπούν οι κερδοσκόποι.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί κάτι γιατί χτυπούν την Ελλάδα οι αμερικάνοι;

1)δεν έχουν πολλά ομόλογα 15 -17 δις ευρώ περισσότερα έχει η Εθνική από όλους τους αμερικάνους.

 
2)Η επιμονή των αμερικανών αυτή την περίοδο σε μια χώρα που είναι στο μνημόνιο και υπάρχει και ο παρεμβατικός μηχανισμός της ΕΚΤ δείχνει ότι κάτι παραπάνω ξέρουν; Τι είναι αυτό; Η δεδομένη αναδιάρθρωση του χρέους μέσω επιμήκυνσης.


Υποσημείωση
Πιστεύω στην κερδοσκοπία αλλά δεν μπορεί αυτοί που πόνταραν στην χρεοκοπία της χώρας να βγαίνουν και τιμητές να παίρνουν δουλειές και στο τέλος να τους πληρώνουμε.
Ή τελικά διαθέτουν τεράστια δύναμη και επιρροή οπότε υποχρεωνόμαστε να προσκυνούμε ή τελικά ως χώρα είμαστε πολύ μεγάλοι μ……
Αξιολογήστε λοιπόν αν ο τίτλος είναι συμβατός με την πραγματικότητα ή όχι…

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Το είδα στο e-parembasis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου